Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Oscar, de hond met buikpijn

Oscar, een reu van middelbare leeftijd, werd aangeboden in onze kliniek omdat hij moeite had met poepen. Alleen een beetje dunne en lichtebruine ontlasting. De eigenaar vertelde dat Oscar een beruchte alleseter was. De eigenaar had Oscar niet zien braken.

Algemeen onderzoek van de hond

Een algemeen lichamelijk onderzoek leverde niet veel informatie op. De hond was alert, niet uitgedroogd en had geen koorts. Bij het voelen van de buik waren er geen bijzonderheden: de buik was soepel en zacht, maar wel wat vol. Ook bij rectaal onderzoek waren er geen afwijkingen aan prostaat of bekkenholte te voelen, buiten dat het ongemakkelijk is voor Oscar om dit noodzakelijke onderzoek te ondergaan.

Wel werd ontdekt dat beide testikels niet even groot waren en hard en knobbelig aanvoelden. Omdat tumoren van testikels ook zo aan kunnen voelen, werd castratie geadviseerd. Maar met die afwijkende testikels is het moeite met poepen nog niet te verklaren, dus is de volgende stap het in beeld brengen van de buik holte.

Onderzoek van de buikholte

Net als uit het algemeen klinisch onderzoek, kwamen hier ook geen spectaculaire conclusies uit. Er werd besloten om Oscar te laxeren en te kijken hoe het de komende dagen zou gaan. Twee dagen later kwam Oscar op controle. Het ging beter met Oscar. Er was, ondanks het laxeren, normale ontlasting gekomen. Oscar had nog steeds niet gebraakt. De eigenaar vertelde dat de hond het weekend ervoor 1 zetpil voor kinderen(paracetamol) op had gegeten en medicatie om diarree tegen te gaan. Om te kijken of dit enig nadelig effect had gehad op lever en nieren en ook omdat Oscar inmiddels al 11 was, werd er een algemeen bloedonderzoek uitgevoerd. Alle waarden bleken normaal.

Castratie

Een paar dagen later kwam Oscar voor de castratie. Het moeilijke poepen was nog niet over: inmiddels poepte Oscar weer kleine beetjes, zoals voordat we hem gelaxeerd hadden. In onze kliniek kijken we elke patiënt voor een operatie altijd nog een keer helemaal na. Er waren niet veel bijzonderheden te vinden bij het klinisch onderzoek, behalve een volle buik. Dat was vreemd, want de eigenaar had Oscar geen eten gegeven, omdat hij onder narcose zou gaan. Er werd opnieuw een röntgenfoto gemaakt.

Het beeld was weer vergelijkbaar met de eerdere foto’s. Wat tot nu toe niet vreemd had geleken en nu wel opviel was de volle maag. Oscar was toch nuchter gehouden? Bovendien was er een vreemd voorwerp zichtbaar, wat niet te zien was op de eerdere foto’s. Er werd besloten om met een camera even in de maag te kijken, als Oscar toch sliep voor de castratie. Wat we daar tegen kwamen was een grote verrassing. Oscar maakte zijn naam als alleseter waar en wat we tegenkwamen verklaarde ook meteen de klachten van buikpijn en moeilijk poepen.

Het vreemde voorwerp

Het vreemde voorwerp bleek het afsluitklipje van de leverworstverpakking. Alleen het metaal was zichtbaar op de foto, de rest van de maaginhoud is van materiaal wat niet opvalt op een röntgenfoto, zoals een kindersok, een kapotgescheurde zakdoek en de verpakking van een leverworst. Na het leeghalen van de maag, werd Oscar gecastreerd. De beide testikels werden opgestuurd voor histologie (weefselonderzoek door een patholoog). De uitslag toonde dat beide testikels een sertoli cel tumor en seminoma bevatten. Beide type tumoren gedragen zich gewoonlijk goedaardig en zaaien uiterst zelden uit naar andere organen. Castratie is gewoonlijk genoeg om 100% te genezen. Ook beide zaadstrengen waren vrij van uitzaaiingen.

Na 10 dagen kwam Oscar op controle. Hij voelt zich alweer een stuk beter. Nu nog oppassen dat hij niet weer de sokkenla van de eigenaar induikt.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd