Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Uw huisdier wordt geopereerd

Een spannende tijd, want uw hond of kat wordt binnenkort geopereerd. Lees hier alles over de voorbereiding, de operatie en de nazorg voor uw huisdier.

Vóór de operatie

  • Geef uw hond of kat de laatste 12 uur voor de operatie geen voedsel meer, dus vanaf 18.00 uur de vorige avond. Dit voorkomt braken en verslikken tijdens de narcose. U mag nog wel water geven. Indien u antibiotica en/of een pijnstiller heeft gekregen voor de hond, graag ook rond 18.00 uur geven
  • Breng uw dier schoon en vrij van vlooien en wormen, maar wacht niet met deze behandeling tot vlak voor de operatie. Laat uw hond goed uit voordat u hem/haar afgeeft of houd uw kat de laatste nacht binnen.

Hoe laat mag ik mijn hond of kat brengen?

Tussen 8.30 en 9.00 uur mag u de hond of kat brengen. Wilt u de hond eerst even op de weegschaal in de wachtkamer zetten voordat u hem/haar aanmeldt bij de balie?

De kat wordt samen met u naar een hokje gebracht met een dekentje, water en een kattebak.

Pre-anaesthetisch onderzoek

Aan elke operatie gaat bij ons een pre-anaesthetisch onderzoek vooraf. Uit dit onderzoek blijkt of het dier gezond en fit genoeg is voor een narcose. Het onderzoek bestaat uit:

  • een uitgebreide vragenlijst over de ziektegeschiedenis van uw huisdier;
  • het wegen van de patiënt;
  • een algemeen klinisch onderzoek door een dierenarts.

Dit wordt bij dieren ouder dan 7 jaar, of bij dieren die een verhoogd risico hebben op basis van de uitkomst van het vorige onderzoek, aangevuld met een bloedonderzoek.

Vragenlijst narcose

De narcose (anaesthesie)

Uw hond wordt voor een operatieve ingreep gesedeerd (rustig gemaakt) door middel van een injectie in de spieren. Hierna is het dier meer ontspannen. De hond blijft dan nog ongeveer 10 minuten bij u in de wachtkamer. Daarna neemt de assistente uw hond mee naar de voorbereiding.

Uw kat krijgt vlak voor de operatie een injectie in de spieren. Na ongeveer 10 minuten slaapt de kat.

Het te opereren lichaamsdeel bij uw hond of kat wordt geschoren en er wordt een infuus aangelegd in de poot. Via dit infuus wordt het anaesthesie-middel toegediend. 

Operatie van uw hond of kat

Door het uitgebreide vooronderzoek dat wij standaard doen kunnen wij met trots zeggen dat bij ons nog nooit een dier is overleden als gevolg van een narcose. En dat willen we graag zou houden.

Tijdens de operatie maken we gebruik van inhalatie-anaesthesie en wordt uw hond of kat door middel van allerlei apparatuur bewaakt op onder andere bloeddrukdaling en hartritmestoornissen. Zo kan direct ingegrepen worden als dat nodig is.

Na de operatie

Na de operatie wordt het dier in een rustige, verwarmde omgeving gelegd om bij te komen uit de narcose. Een kat wordt versneld uit de narcose gehaald door een injectie.

Uw hond of kat wordt voortdurend in de gaten gehouden door een assistent en de temperatuur en het infuus worden gecontroleerd.

Tussen 12.00 en 13.00 uur mag u bellen hoe laat u uw hond of kat weer mag ophalen. Uw dier mag weer mee als hij of zij goed wakker is en zelfstandig kan lopen.

Uw dier is weer thuis

U krijgt voor de behandeling al informatie toegestuurd over wat er nodig is aan nazorg voor een goed herstel van uw hond of kat. En ook na de operatie krijgt u deze informatie nog mee naar huis. 

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd