Leiderdorp - Landbouwhuisdier en paard logo

Contact met kliniek

071 - 541 69 45

Van der Valk Boumanweg 50, 2352 JD, Leiderdorp

Routebeschrijving

Blauwtong 26-09-2023

Inmiddels is de ziekte Blauwtong nu 3 weken in Nederland. Blauwtong (bluetongue) is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers. Voor verdere vragen kun u telefonisch contact met ons opnemen. Telefoon: 071-541 69 45 Lees hier meer

Mineralen voorziening

Wanneer het voorjaar begint en de pinken en droge koeien naar buiten gaan, is de mineraalvoorziening van deze dieren belangrijk. Veel problemen in het najaar staan namelijk in verband met tekorten van mineralen.

Tekort

Ieder najaar zien wij problemen, voornamelijk bij de herfstkalvende pinken en koeien. Deze dieren hebben te weinig mineralen binnengekregen tijdens de weideperiode, waardoor een tekort is ontstaan.

Drachtige pinken zijn hier het meest gevoelig voor omdat deze vaak langere tijd geen krachtvoer of mineralen bijgevoerd krijgen. Problemen die gezien worden bij de herfstkalvende pinken en koeien met mineraaltekorten zijn sneller ziek worden, aan de nageboorte blijven staan en slappe of zelfs dode kalveren.

Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat deze groepen koeien in de weideperiode voldoende mineralen opnemen. Apart bijvoeren kan, maar de opname is vaak niet voor alle dieren gelijk. Sommige dieren krijgen in de praktijk weinig of zelfs niets binnen.

Geef een mineralen bolus

Een goede oplossing is het toedienen van mineralenbolussen voor de weidegang (Ferti Plus voor jongvee en Cow Rocket voor droge koeien). Zo kunt u zeker zijn dat uw dieren voldoende mineralen binnenkrijgen. Deze bolussen geven gedurende vier tot zes maanden lang dagelijks de juiste dosis mineralen af. Met bloedonderzoek hebben wij als praktijk de werkzaamheid van deze bolussen uitgebreid getest en de resultaten waren goed.

Wilt u weten wat de mineralenstatus van uw droge koeien of jongvee is? Door middel van een steekproef met bloedonderzoek van vijf dieren kunnen we de mineralenstatus in beeld brengen en controleren of deze voldoet.

Ons advies is om uw droge koeien en drachtige pinken te voorzien van twee bolussen net voordat ze de weide in gaan. Dit zorgt voor een betere gezondheid en een optimale vruchtbaarheid. Kies voor opnamezekerheid en gemak!

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd