Leiderdorp - Landbouwhuisdier en paard logo

Contact met kliniek

071 - 541 69 45

Van der Valk Boumanweg 50, 2352 JD, Leiderdorp

Routebeschrijving

Blauwtong 26-09-2023

Inmiddels is de ziekte Blauwtong nu 3 weken in Nederland. Blauwtong (bluetongue) is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers. Voor verdere vragen kun u telefonisch contact met ons opnemen. Telefoon: 071-541 69 45 Lees hier meer

Klauwgezondheid rund

Een goed lopende koe gaat graag naar het voerhek, loopt vlot naar de melkstal/melkrobot en heeft een betere tochtexpressie. Een goede klauwgezondheid is dus de basis voor een gezond koppel. Daarnaast is een goede klauwgezondheid ook beter voor het welzijn en zal de levensduur hoger zijn.

In de praktijk blijkt het toch erg lastig te zijn om het beenwerk van de koeien gezond te houden. Het vraagt veel discipline om de klauwgezondheid te optimaliseren.

Diagnostiek klauwproblemen

Een goede klauwgezondheid begin bij het juiste onderzoek. Met behulp van tankmelkonderzoek onderzoeken we of er voldoende mineralen beschikbaar zijn in de koe, ook meten we in welke mate Mortellaro op uw bedrijf een rol speelt.

Een andere belangrijke meting is het scoren en noteren van klauwproblemen tijdens het bekappen. Met behulp van DigiKlauw krijgt u een duidelijk beeld van welke klauwproblemen een rol spelen, zodat u hiernaar kunt handelen.

Behandeling van klauwproblemen

Omdat er veel factoren een rol spelen in het ontstaan van klauwproblemen, zijn er zeven belangrijke aandachtspunten die stap voor stap moeten worden nagelopen. Als al deze zaken kloppen zal klauwgezondheid goed te beheersen zijn.

  • Huisvesting
  • Rantsoen
  • Lichaamsconditie
  • Preventieve klauwverzorging
  • Behandeling individuele koeien
  • Ontsmetten/ klauwbaden
  • Fokkerij en afvoer

Al deze punten bespreken wij graag met u, bijvoorbeeld tijdens een bedrijfsbezoek of koeKompas. Hierbij gebruiken we het zeven punten plan van de GD. In de aanpak is het belangrijk om zowel uw voeradviseur als klauwbekapper hierbij te betrekken.

Naast het geven van advies kunnen wij ook hulp bieden bij het aanpakken van individuele dieren met een ernstige klauwaandoening. Zo kunnen wij met een plaatselijke verdoving bepaalde ingrepen uitvoeren, die ervoor zorgen dat een koe sneller kan herstellen. Denk hierbij aan het verwijderen van een tyloom of het behandelen van teenpuntnecrose.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd