Leiderdorp - Landbouwhuisdier en paard logo

Contact met kliniek

071 - 541 69 45

Van der Valk Boumanweg 50, 2352 JD, Leiderdorp

Routebeschrijving

Blauwtong 26-09-2023

Inmiddels is de ziekte Blauwtong nu 3 weken in Nederland. Blauwtong (bluetongue) is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers. Voor verdere vragen kun u telefonisch contact met ons opnemen. Telefoon: 071-541 69 45 Lees hier meer

Jongveeopfok

Jonvee dat achter blijft in de groei, kunnen dit op latere leeftijd moeilijk weer inhalen. Daarom is aandacht voor het jongvee belangrijk, van nuchter kalf tot vaars.

Het voeren van kalveren

Goede voeding is erg belangrijk voor de groei. Kalveren moeten hiervoor voldoende voer van goede kwaliteit en in de juiste samenstelling opnemen. krijgen zij dit niet, dan kan dit niet alleen resulteren in kleinere dieren, maar ook in minder duidelijke groei zoals in de inhoud van de koe.

Bij een tekort aan mineralen in het voer, wordt het ook moeilijker om de pinken drachtig te krijgen en/of zijn dieren vatbaarder voor infecties door een verminderde afweer.

Huisvesting van kalveren

Hoe de kalveren worden gehuisvest is net zo belangrijk voor de ontwikkeling als de kwaliteit van het voer. Dit moet de dieren beschermen en moet voldoende ruim zijn zodat de dieren goed kunnen bewegen.

Goede huisvesting is ook belangrijk in de strijd tegen infectieziektes. De kans op zieke dieren wordt al kleiner door ze in aparte leeftijdsgroepen te gehouden en ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk last hebben van weersinvloeden. Veel temperatuurswisselingen, vocht, kou of tocht dragen bij aan het ontstaan van longproblemen of vragen extra energie van het jongvee om zich warm te houden.

Diagnostiek en Preventie

Wij helpen u graag bij het gericht aanpakken van een probleem. Hiervoor doen we onderzoek naar de oorzaak van het probleem. Zo kunnen we bijvoorbeeld bij langdurige luchtwegproblemen een longspoeling uitvoeren om te kijken of we de ziekteverwekker kunnen vinden. Ook kunnen we bij kalverdiarree onderzoek doen naar de oorzaak, zodat u soms dezelfde dag nog gericht kunt behandelen.

Dit onderzoek wordt niet alleen gebruikt om zieke dieren te behandelen, maar ook om te voorkomen dat dieren ziek worden. Dit kan door bijvoorbeeld kalveren te vaccineren tegen veroorzakers van luchtwegproblemen, koeien te vaccineren voor een betere biestkwaliteit of samen te kijken naar de mogelijkheden voor huisvesting en voeding op uw bedrijf.

Zo werken we samen aan een betere gezondheid van uw dieren.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd