Atopische dermatitis

Fudge is een Franse Bulldog van 3 jaar oud, reu, 9,5 kg. Deze hond werd op 2-jarige leeftijd aangeboden aan AniCura Rijswijk, met een lange geschiedenis (sinds ongeveer 6 maanden oud) van meerjarige ernstige jeuk, jeukscore 9/10.

Op het moment van verwijzing omvatte eerdere behandelingen een combinatie van cephalexine en oclacitinib, met een goede maar tijdelijke verbetering. Een allergeenspecifieke serologietest (Artuvet) op de leeftijd van 9 maanden was volledig negatief. Twee strikte eliminatiediëten (minimaal 8 weken) met Royal Canin Hypoallergeen en Sanimed atopie / gevoelig vertoonde geen verbeteringen.

Bij onderzoek vertoonde hij gegeneraliseerde dermatitis met intens erytheem, alopecia, lichenificatie, papulae, excoriaties en korsten, consistent met meestal oppervlakkige en in sommige gebieden diepere pyodermie en intense jeuk. Ernstige en bilaterale chronische otitis (zie foto) was ook aanwezig.

Cytologie onthulde een gegeneraliseerde overheersende bacteriële (intracellulaire coccen, 4+) infectie over het lichaam en Malassezia-infectie (10> x HPF) in beide oren. Meerdere huidafkrabsels waren negatief voor ectoparasieten, waaronder schurft en demodex spp. Er werd een BO ABG uitgevoerd.

In afwachting van deze resultaten is hij gestart met Bravecto, Malaseb, Otodine en Clindamycin. De BO ABG toonde echter resistentie en amoxicilline-clavulaanzuur werd gestart. Cytopoint werd gekozen als symptomatische behandeling van jeuk. Een tweede eliminatiedieetstudie werd besproken en aangezien de familie niet in staat was om een zelfgemaakt dieet te starten, werd in plaats daarvan voor RC Anallergenic gekozen, maar na 10 weken werd geen reactie gezien, nadat de pyodermie was verdwenen en het effect van het Cytopoint was uitgewerkt.

Twee weken na de eerste studie werd een intradermale test uitgevoerd en leverde verschillende positieve resultaten op (zie foto), waaronder copramiet, farinae mijt, hooimijt, huisstofmijt, bloemenmijt, graspollenmengsel, veldweidegras, springrogge gras, boompollen 1 en 2, epitehali mangel 2 en Malassezia.

Op basis van deze resultaten is allergen specifiek immunoterapie (ASIT) gestart. Langdurige controle van de jeuk en remissie van de infecties werd verkregen door middel van een multimodale behandelingsaanpak, waaronder maandelijks Cytopoint, ASIT om de 3 weken, wekelijks tot om de 2 weken Triam zalf (oorschelpen), regelmatig Bravecto, Malaseb en Otodine.

Een follow-up 5 maanden na het starten van ASIT toonde een algehele goede controle van de aandoening, hoewel het maximale effect van ASIT 8-10 maanden na het starten ervan zal worden bereikt.

Take home messages:

  1.  “multi-modale” behandelaanpak bij atopische dermatitis: inclusief ASIT om de oorzaak van de atopische dermatitis aan te pakken, Cytopoint (de veiligste en meest doelgerichte tx die momenteel beschikbaar is) als symptomatische behandeling voor jeuk en lokale antimicrobiële behandelingen (in dit geval een chloorhexidine gebaseerde shampoo en oorreiniger) om de secundaire infecties onder controle te houden.
  2. Als specifieke tests voor atopische dermatitis worden uitgevoerd vóór de volwassenheid van het immuunsysteem en vóór blootstelling aan allergenen het hele jaar door, bij honden jonger dan een jaar, kan dit leiden tot negatieve of gedeeltelijk positieve resultaten.
  3. De uitsluiting van elke andere ziekte, inclusief ectoparasieten en andere allergieën die omgevingsatopie kunnen nabootsen en het aanpakken van secundaire infecties, dermatitis, is van het grootste belang

Fudge werd behandeld door Silvia T. Auxilia European Specialist in Veterinary Dermatology DVM(Hon) CertVD Dip ECVD MRCVS

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd