Verwijscase SDU: Los Processus Coronoïdeus Medialis (LPCM) bij Pluto

Aanhoudende kreupelheid

Pluto kwam bij de SDU op de poli vanwege aanhoudende kreupelheid aan zijn linker voorpoot. Emile Pickee, Europees Specialist (in opleiding) constateerde, tijdens het orthopedisch onderzoek, dat Pluto pijnlijk was op het strekken en inbuigen van zijn linker elleboog.  

Pluto en paraveterinair Marlinde 

Om meer duidelijkheid te krijgen over wat er met zijn elleboog aan de hand is, wordt er een CT-scan gemaakt. 

Samen met Bas Wetzels (Europees Specialist Radiologie in opleiding) beoordeeld Europees Specialist Radiologie Susanne (dipl.ECVDI) de CT-beelden en komt tot de conclusie dat in Pluto zijn elleboog een fragment van de ellepijp aanwezig is. Ook wel bekend als LPCM (Los  Processus Coronoïdeus Medialis). 

Dankzij onze nauwkeurige moderne CT scan die hele fijne beelden kan maken én de specialistische kennis van de radiologen, kunnen deze beelden van de CT scan worden beoordeeld.

Het gevoel van een steentje in je schoen, zo wordt het ook wel omschreven. 

Arthroscopie

Gelukkig kan dit geopereerd worden, doormiddel van een arthroscopie. Bij een arthroscopie gaat de orthopedisch chirurg met een speciale, zeer kleine (4K) camera in het elleboog gewricht. 

Los zittend stuk kraakbeen en bot (LPCM) 

We inspecteren het gewricht op afwijkingen aan de ellepijp, spaakbeen en de bovenarm. Ook kijken naar de kwaliteit van het kraakbeen.  

In het geval van een LPCM wordt dit afwijkende stukje bot verder los gemaakt en verwijderd. 

Het grote voordeel van een arthroscopie is dat er doormiddel van kleine gaatjes, waar de chirurg het gewricht binnengaat, weinig weefselschade aangericht wordt en het hierdoor een relatief 'pijnloze' ingreep is. De hond wandelt (ook op de geopereerde poot) dezelfde dag de kliniek uit!  

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd