Bij een slikfilm eet een hond of kat een maaltijd gemengd met contrastmiddel, meestal barium. Gedurende het eten worden via fluoroscopische (dus real-time) röntgenbeelden het slikken van een patiënt in beeld gebracht en vastgelegd.
Dit onderzoek helpt bij het diagnosticeren van slikproblemen, verstoppingen of afwijkingen in de slokdarm en keel. Als wij op de SDU een slikfilm gaan maken, gaat het als volgt:
- Plaatsing van het dier – De hond of kat wordt in een speciale positie binnen de C-boog geplaatst, zodat de fluoroscopische röntgenbeelden het slikproces optimaal kunnen vastgelegd worden.
- Procedure – De patiënt krijgt een maaltijd (vloeibaar en vast voedsel) gemengd met contrastmiddel, meestal barium, om de passage van vloeistof en vast voedsel te kunnen beoordelen.
- Beeldvorming – Terwijl de patiënt slikt, worden bewegende röntgenbeelden gemaakt. Fluoroscopie werkt als een soort ‘doorlopende röntgenvideo’, waardoor de Specialisten kunnen zien hoe het contrastmiddel door de mond, keel en slokdarm tot in de maag beweegt.
- Analyse – de specialist radiologie en interne geneeskunde beoordelen samen de beelden om eventuele afwijkingen of problemen op te sporen, zoals vernauwingen, spasmen, reflux of slikproblemen.
- Conclusie en verdere stappen – Op basis van de resultaten bepaalt de specialist interne geneeskunde of verdere diagnostiek of behandeling nodig is.
Deze procedure is veilig en helpt om een goed beeld te krijgen van hoe een dier voedsel en vloeistof door de slokdarm transporteert. Hier zijn enkele veelvoorkomende aandoeningen die ermee kunnen worden vastgesteld:
- Dysfagie (slikproblemen) – Dit kan veroorzaakt worden door neurologische aandoeningen, spierzwakte of anatomische afwijkingen.
- Slokdarmvernauwing – Littekens of aangeboren afwijkingen kunnen de slokdarm vernauwen, waardoor voedsel moeilijk passeert.
- Slokdarmspasmen – Onwillekeurige samentrekkingen van de slokdarm kunnen het slikken bemoeilijken.
- Reflux (terugstromen van maaginhoud) – Maagzuur kan terugstromen in de slokdarm, wat irritatie en ongemak veroorzaakt.
- Megaoesofagus – Een aandoening waarbij de slokdarm verwijd en slap is, waardoor voedsel niet goed naar de maag beweegt.
- Tumoren of vreemde voorwerpen – Een slikfilm kan helpen bij het identificeren van tumoren of objecten die vastzitten in de slokdarm.