Daarnaast speelde er ook nog chronisch nierfalen op de achtergrond mee. Bij het echografisch onderzoek had het linker nier een verwijd nierbekken veroorzaakt door een steentje in de urineleider. Hierdoor was er ook een ontsteking van de urineleider te zien. Mozes had moeite met plassen veroorzaakt door de steen die in de plasbuis zat. Al deze klachten samen zorgden ervoor dat het nodig was om Mozes van zijn stenen te verlossen.
Waar begin je dan?
Als eerste moesten de stenen uit de plasbuis en de blaas worden verwijderd zodat Mozes weer kon urineren. Gelukkig daalden de nierwaarden snel. De vraag was nu of we een SUB (Subcutane ureteral bypass) moeten plaatsen, zoals in een vorige post beschreven. In het geval van Mozes hoefden we dat gelukkig niet te doen, omdat het steentje in de linker ureter na infuustherapie naar de blaas was verplaatst.
Zes weken later hebben we de nierstenen uit het linker nierbekken verwijderd, omdat het nierbekken bijna compleet werd afgesloten door een niersteen.
Onder fluoroscopie begeleiding (= onder röntgendoorlichting) werden tijdens de operatie en middels nefroscopie (scopie van nier) 4 nierstenen verwijderd. Beide operaties zijn goed verlopen en al snel voelde Mozes zich al snel veel beter en kan nu rustig volledig herstellen.
Nierstenen verwijderen middels nefroscopie
Europees korthaar Mozes kwam bij Europees specialist chirurgie Nicolien van Klaveren (dipl.ECVS) op de poli en had veel pech wat betreft stenen in de urinewegen. Specialist Radioloog-in-opleiding Bas Wetzels heeft stenen in de nieren, urineleiders, blaas en plasbuis met de echografie en op röntgenopnamen gevonden.