“Wij weten precies hoe je een kat op zijn gemak stelt”

Wilhelmien en Nina zijn de kattenexperts binnen de Specialistische Dierenkliniek Utrecht. Dat is een belangrijke taak, want katten hebben een eigen willetje en ervaren vaak ook meer stress dan een hond. Zeker als ze in een vreemde omgeving zijn, waaronder een behandelruimte in een dierenkliniek. Niet zelden zal een kat in het nauw dan flink klauwen om zichzelf te beschermen.

Kattenexperts Wilhelmien en Nina bij de SDU:

Wilhelmien Kool en Nina van Schaik  voelen katten goed aan en hebben de gave ervoor te zorgen dat ze minder bang zijn. Daardoor kunnen ze beter onderzocht worden door de specialisten voor het stellen van een diagnose, zoals het maken van een echo of voor een bloedafname. In dit interview vertellen ze over hun ervaringen binnen de kliniek en verklappen ze een deel van hun geheim over hoe ze een kat zo rustig weten te houden.

Naast ‘kattenexperts’ zijn Wilhelmien en Nina paraveterinair bij de SDU. Dat houdt in dat ze de dierenarts-specialisten ondersteunen bij het stellen van de diagnoses én bij de behandelingen. Bovendien is Wilhelmien assistent-praktijkmanager en is Nina hoofd balie. Als er een kat binnenkomt wordt één van hen er negen van de tien keer bij geroepen. Zeker als het baasje van tevoren al aangeeft dat de kat best wel bang is en daarbij agressie kan tonen. Ze draaien allebei hun handen niet om voor een pittige kat. Wilhelmien vertelt: “Baasjes zijn vaak verrast hoe rustig de kat is op de behandeltafel.” Nina vervolgt: “Katten hebben er vertrouwen in dat wat we doen goed is. Ze liggen soms te spinnen op de behandeltafel. Niet dat ze het ooit geweldig leuk zullen vinden, maar ze ontspannen en accepteren wat we doen.”

Voorkomen van roesje

Als een kat te veel stress of pijn heeft om hem te onderzoeken of behandelen, wordt ook wel eens een roesje gegeven. Wilhelmien: “In sommige gevallen is dit ook echt het beste voor de kat. Je wilt hem niet te veel forceren, want daar wordt de stress en misschien wel pijn alleen maar erger van”. Nina: “Gelukkig kunnen we in de meeste gevallen zorgen dat de kat zich wél ontspant en een roesje kan worden voorkomen.”

Geheim kattenrecept

Wilhelmien en Nina delen graag hoe ze een kat zo rustig houden in de kliniek. Katten lijken soms onvoorspelbaar. Ze stribbelen eerder tegen dan honden omdat katten eigengereid zijn en waar je bij honden vooral moet oppassen dat ze niet bijten, hebben katten vier extra wapens om in te zetten. Het is echter lastig om te verwoorden wat en hoe ze het precies doen omdat het vooral een kwestie van gevoel en ervaring is. Dit is hun succesvolle stapsgewijze aanpak om een kat op zijn gemak te stellen:

  1. Geef de kat de tijd om de ruimte te verkennen en aan jou te ruiken.
  2. Benader de kat van bovenaf uit het mandje.
  3. Maak rustig, langzaam en zacht contact, omdat ze anders schrikken.
  4. Blijf in contact met de kat, blijf zijn lichaam aanraken.
  5. Hanteer een liefdevolle en ontspannen benadering.
  6. Een kat houdt niet van druk en dwang, dus houdt hem losjes vast.
  7. Praat zachtjes tegen de kat, kijk hem in de ogen en knipper langzaam met je ogen. Langzaam knipperen is een teken van genegenheid, als de kat het begrijpt, zal hij terug knipperen.
  8. Aai boven de ogen en de slaap, daar raken ze ontspannen van.
  9. Neem zonder twijfel de leiding over de kat en wees niet bang

Jong geleerd?

Beide kattenexperts hebben hun ervaring op een totaal verschillende manier opgedaan. Wilhelmien heeft vijf raskatten thuis en fokt er soms mee. “Van jongs af aan ben ik opgegroeid met katten en mijn eerste baan was in een kattenpension. Ik was toen twaalf jaar. Daar heb ik van een ‘kattenvrouwtje’ veel geleerd over kattengedrag en handigheden opgedaan met medicatie geven en bijvoorbeeld nagels knippen.” Nina mocht als kind geen huisdieren hebben. Vijf jaar geleden kwam haar eerste kat in haar leven. Maar ze heeft er een bijzondere interesse voor: “Ik heb katten altijd al leuk gevonden, omdat ze eigenwijs zijn en een eigen karakter hebben. Je moet gewoon heel veel interesse hebben in katten en er veel van willen leren.” Wilhelmien en Nina zijn voorlopig nog niet klaar met katten. Wilhelmien zou graag ooit een kattenpension met een medische inslag starten. Nina zou graag de opleiding voor Feline Nursing doen, een verdieping in het specifieke gedrag en de gezondheid van katten.

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd