“Weer een week vol variatie”

Paraveterinair Cesanne werkt vier dagen in de week op de kliniek. In deze blog vertelt ze over haar werkweek.

Geen één dag is hier hetzelfde. Wat voor mij het werken bij de kliniek zo leuk maakt, zijn de collega’s en de variatie. We zijn een hecht team dat klaar staat voor elkaar; het voelt als familie. Er is ook altijd ruimte om te leren en jezelf te ontwikkelen. Dat houdt het werk uitdagend.  

Maandag - een fris en fruitig begin

Op maandag beginnen we met z’n allen weer fris en fruitig aan een nieuwe werkweek. Zelf begin ik met het opstarten van de ok’s en het klaarleggen van de narcose voor de patiënten die vandaag komen.  

Vandaag werden we gebeld door een dierenarts met een spoedpatiënt: Cobi een Doodle pupje van amper negen weken oud. Tijdens een familiebezoek is er een bank op zijn achterpoot terechtgekomen. Hierbij heeft hij een spiraalvormige tibiafractuur opgelopen. Een puppy krijgt bij ons altijd wat extra aandacht qua narcose en ze zijn natuurlijk superschattig om mee te knuffelen. Alle patiënten moeten nuchter zijn voor de operatie, daarom prikken we bij puppy’s altijd eerst een glucose. Jonge honden groeien en daar is veel energie voor nodig. Daarbij kun je denken aan het aanmaken van groeiende botten en spieren. Om deze reden hebben zij ook meer voedingsstoffen nodig dan een volwassen hond en moeten ze ook vaker op een dag eten. De stofwisseling van een pup is sneller dan bij een volwassen hond daarom is het belangrijk om de glucose te blijven testen. De narcose kost bij een puppy veel energie daarom is het van belang om na de operatie de glucose ook nog te testen. Bij een te lage glucose kan de puppy in coma raken. Zowel de operatie als de narcose van Cobi zijn goed gegaan. Cobi wilde gelijk al een beetje eten; jammie! Het is altijd heel fijn wanneer ze na de operatie rustig wakker worden, dan weet je ‘mijn taak is volbracht’.  

Woensdag – een goedgevuld middagprogramma

Naast de strakke planning van verschillende hernia’s, werd er tijdens een echo een corpus alienum (vreemd voorwerp) gevonden. Deze patiënten zijn vaak slecht, doordat er iets vast zit in de darmen waardoor een verstopping ontstaat. We maken vaak voor deze patiënten tijd tussen de operaties door, want het is gewoon heel belangrijk dat ze zo snel mogelijk geholpen worden. Tijdens zo’n verstopping kunnen allerlei giftige stoffen in het bloed komen. Vaak hebben deze patiënten heel erge buikpijn en zijn fysiek erg slecht. Daarom krijgen ze een aangepaste narcose. Voordat de patiënt onder narcose gaat doen we een bloedonderzoek om te kijken of de waardes allemaal in orde zijn, en zo niet waar we dan rekening mee moeten houden. We bieden anesthesie op maat. Tijdens de narcose moet je de patiënt extra goed in de gaten houden en monitoren. Dit zijn dan ook echt patiënten die wat extra tijd en energie vragen. Uiteindelijk hebben wij een hondenpieper van een speeltje uit de darm gehaald. Bizar toch wat sommige dieren opeten?! Bij deze hond was de darm zodanig beschadigd dat we een stuk darm weg hebben moeten halen. Het is fijn voor zowel de hond als de eigenaar dat het dier gelijk dezelfde dag nog geholpen kon worden. De operatie is goed gegaan en de hond is weer stabiel naar huis gegaan.  

Donderdag – oogheelkunde-dag

Donderdag is meestal mijn oogheelkunde-dag. Dat houdt in dat ik vandaag alle narcoses begeleid van de oogpatiënten. Vandaag hebben wij twee cataractoperaties. Een cataractoperatie duurt ruim 30 minuten per oog, maar de voorbereiding is altijd erg intensief. We beginnen met het klaarzetten van de ok. Als de patiënt binnen is kan het oog gedruppeld worden. Dit doen we een uur lang. We druppelen het oog van de patiënt om de pupil te verwijden. Dit is noodzakelijk voor de operatie, maar ook voor het ERG. In het uur dat de patiënt gedruppeld wordt vindt meestal ook het echo-onderzoek plaats. Met de echo wordt uitgesloten dat het netvlies niet losgelaten is.

Als de echo er goed uit ziet kan de instrumententafel gedekt worden voor de operatie. Dit houdt in dat je alle instrumenten die de oogarts nodig heeft op volgorde neerlegt op de tafel. Dan mag de oogpatiënt eindelijk onder narcose. Wanneer de patiënt onder narcose ligt maken we eerst een ERG; een electroretinografie. Hierbij wordt gekeken hoe goed het netvlies van het oog nog werkt. De uitslag van de ERG-test was helemaal goed, wat betekent dat de patiënt gewoon aan zijn staar geopereerd kan worden en de kans nog groter is dat hij weer kan zien straks. Dat is toch iets heel bijzonders. Tijdens de oogoperaties hebben wij als anesthesisten de mogelijkheid om mee te kijken in het oog via een tv- scherm. Dit is natuurlijk mega-interessant.


Vrijdag – een van de leukste werkdagen

Vrijdag is mijn laatste dag voor het weekend. Het is een van de leukste werkdagen. Op vrijdagen hebben we altijd erg veel variatie, want er komen vaak veel spoedpatiënten binnen. Vandaag hadden we Golden Retriever Luka die wel een lekker hapje zag aan een vishaak en de vishaak daarbij opat. Het is natuurlijk niet zo fijn voor Luka als deze in zijn maag blijft zitten. Bovendien kan een vishaak erg veel schade aanrichten, dus het is best gevaarlijk.

Gelukkig hebben wij een erg handige internist die daar wel raad mee weet. Luka ging dus voor scopie. Eenmaal in de maag zagen we al snel de vishaak zitten. Scopieën van vreemde voorwerpen vind ik een van de leukste narcoses om te begeleiden. Het is namelijk altijd een vraag wat er in het dier zit, en hoe het eruit komt. Bij een vishaak is het belangrijk dat hij zo naar buiten gaat dat hij geen organen beschadigt. En ja hoor het is gelukt. Luka kan weer door het leven zonder vishaak. Nou maar hopen dat hij de volgende keer wat beter uitkijkt met het eten van dat vissenvoer.

En nu lekker genieten van een welverdiend weekend, of komt er misschien toch nog een hernia die behandeld moet worden?

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.