“We zijn een hecht team en we staan altijd voor elkaar klaar”

Rianne is paraveterinair assistente en werkt in de anesthesie. Zij doet alle werkzaamheden in en rondom de operaties van de patiënten zoals het inleiden, scheren/wassen/ontsmetten, anesthesie begeleiden, de recovery en het weer reinigen van de operatiesets.

Rianne Kerkhoven 

Ik werk drie dagen per week bij de Specialistische Dierenkliniek Utrecht. Dit zijn drie dagen vol beweging, plezier en verwondering. Regelmatig is het hard aanpoten. De druk kan flink oplopen als er veel patiënten zijn. Het geeft ontzettend veel voldoening als alle patiënten weer in rust en gezondheid naar huis toe mogen.

Dinsdag - Dit is mijn eerste werkdag van de week. Bij binnenkomst is het altijd fijn om, na het weekend, je collega’s weer te zien. We hebben een sterke band met elkaar. Dat is ook een van de redenen waarom ik het zo leuk vind om bij de SDU te werken. We zijn een hecht team en we staan altijd voor elkaar klaar. Dat is ook wel nodig, soms kom je in situaties waarin snel gehandeld moet worden. Dan moet je goed naar elkaar luisteren en op elkaar inspelen. Zo leer je elkaar door en door kennen. De eerste patiënt van vandaag is Boris, Boris is een lieve Staffordshire-bulterriër van 6 jaar. Boris is eerder bij Europees Specialist Chirurgie Edgar Scheepens op poli afspraak geweest omdat hij kreupel loopt. Edgar heeft na het onderzoek bij Boris een kruisbandletsel geconstateerd. Gelukkig is dat goed te verhelpen door middel van een TPLO-operatie. Vandaag is het zo ver. Boris gaat rustig slapen en de operatie verloopt goed. Bij het wakker worden word ik gelijk begroet door een blije kwispelstaart. Na een klein hapje te hebben gegeten mag Boris naar huis. Na 8 weken, en na de eindcontrole, mag hij weer heerlijk buiten spelen en rennen.

Woensdag - Op woensdag is het ‘oogdag’ voor mij. Dat betekent dat ik naast de reguliere operaties assisteer bij oogheelkunde. Ik vind dat een leuke afwisseling. De werkwijze van oogheelkunde is verschillend van bijvoorbeeld de orthopedie- en de KNO-operaties. Deze operatiekamers staan naast elkaar en je bent voortdurend met je collega’s in contact. Er is ruimte om elkaar te helpen en te ondersteunen. In de oogheelkunde operatiekamer werken we in stilte en opperste concentratie in een afgesloten ruimte. Het is heel secuur werk, het operatiegebied is zo klein dat het alleen bekeken kan worden met een speciale microscoop. Als assistent kun je het verloop van de operatie, die wordt uitgevoerd door Europees Specialist Oogheelkunde Rick Sanchez, volgen op een scherm. Vandaag wordt Sophie geopereerd, ze ondergaat een cataractoperatie. Ze is een kleine chihuahua van 9 jaar die last heeft van staar, haar ooglenzen zijn troebel waardoor haar zicht bijna compleet weg is. Het is altijd weer een bijzondere ervaring als een patiënt die niets meer kan zien, na de operatie weer kan zien.

Donderdag - Vandaag hebben we extra aandacht voor Balou, een oude teckel van 10 jaar die een herniaoperatie heeft gehad aan zijn rug. Omdat Balou al op leeftijd is, heeft Joost Uilenreef, onze Specialist Anesthesiologie en Pijnbestrijding, een anesthesie protocol op maat gemaakt. De operatie is goed verlopen maar Balou werd wat onrustig wakker. Gelukkig kon Joost extra hulp bieden door een aanpassing in de medicatie en met wat extra aandacht van de assistente werd Balou al gauw weer kalm. De dagen zijn voorbij gevlogen en we hebben veel patiënten geholpen. Tussen alle drukte door geniet ik op verschillende momenten van de dag van een rustig momentje met de patiënten in de opnameruimte. Hier zitten de dieren geduldig te wachten tot ze aan de beurt zijn of ze worden net wakker na een operatie. Net zoals mijn collega’s loop ik geregeld even de opname hokken na en geef de nodige knuffels, kusjes een aaitjes over de bol. Even wat extra moed inpraten en bescherming bieden op deze spannende dag. En wat extra ontspanning, geborgenheid en liefde voor diegenen die aan het wakker worden zijn. Het is heerlijk om te zien hoe goed dat doet, voor de dieren, maar ook voor mezelf. Hier doe je het voor. Hier beteken je naast de ondersteuning van de artsen, de verlichting die je geeft aan je collega’s en het bijstaan van de eigenaren, echt iets voor de patiënt.

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd