“Kennis op peil houden en nieuwe dingen bijleren”

Daniëlle Meijer is paraveterinair bij de Specialistische Dierenkliniek Utrecht (SDU). Benieuwd hoe haar werkweek eruitziet? Lees hier verder!

Maandag - altijd een verrassing

Wat gaat de week ons dit keer brengen? Maandagochtend begin ik eerst met een kopje thee en het beantwoorden van telefoontjes van dierenartsen en eigenaren. Mijn eerste telefoontje is van een bezorgde eigenaar. Die is heel emotioneel, omdat ze het hele weekend thuis is geweest met haar Franse bulldog die neurologische klachten liet zien. Na overleg met een specialist orthopedie/ neurochirurg besluiten we om de eigenaar met de hond zo snel mogelijk naar ons toe te laten komen. De eigenaar komt vanuit Zeeland naar onze kliniek; zo’n anderhalf uur reistijd. Als ze aankomen, worden ze begroet door mijn collega’s. Bij de balie bespreken we of er belangrijke informatie is die wij moeten weten van het hondje. Hierna wordt de patiënt onderzocht door de specialist en opgenomen voor verder onderzoek, zoals een CT-scan en eventueel als opvolging een operatie.

’s Middags zit ik samen met een collega aan de balie en melden we de patiënten van de poli-afspraken en de dieren die gebracht worden voor de operaties aan. Nadat onze specialisten alle eigenaren hebben gesproken over het verloop en de voortgang van de operaties, is het aan mijn collega Simone om de patiënten mee naar huis te geven. Omdat het vandaag druk is, mag ik haar hierbij helpen. We verdelen de verschillende patiënten onderling. Zo leggen we allebei aan de eigenaren de nazorg uit van de operatie, wat ze kunnen verwachten en de medicatie die ze moeten geven. Nadat we de nazorggesprekken hebben afgerond en de controleafspraken zijn ingepland, brengen we de patiënten weer naar hun baasjes. Als alle patiëntjes en eigenaren weer lekker naar huis zijn, zit mijn werkdag erop.

Dinsdag – rondje door de praktijk

Om acht uur ’s ochtends open ik de praktijk. Ik loop een rondje door het pand om overal alles op te starten en de lichten aan te doen. Aan het einde van mijn rondje kom ik bij de balie en neem ik even de tijd om vers water neer te zetten voor de honden van vandaag. Ook lees en verwerk alle mailtjes. Nadat mijn collega bij mij achter de balie is komen zitten, proberen we zoveel mogelijk voor te bereiden voor de rest van de dag. De medicatie voor de operatiepatiënten wordt alvast klaargemaakt en in een tasje gedaan om mee naar huis te geven. Daarnaast bekijken we de planning voor aankomende week en zorgen dat alle documenten compleet zijn voor de afspraken.

Al met al verloopt de ochtend redelijk rustig en volgens planning. Alle afspraken zijn mooi op tijd en alle operatiepatiënten zijn binnen. In de vroege namiddag worden de operatiepatiënten van de ochtend opgehaald en worden er nieuwe patiënten binnengebracht voor het middagprogramma. ‘s Middags mag ik weer op ons baliekantoor zitten om telefoontjes te beantwoorden. Het mooie aan de telefoongesprekken vind ik dat je niet weet wat je te wachten staat. Voor ieder patiëntverhaal ben je een luisterend oor en moet je een passende oplossing kunnen bieden. Na een werkdag waar we weer veel dieren en eigenaren hebben mogen helpen, ga ik met een goed en tevreden gevoel naar huis.

Woensdag – mijn vrije dag  

Woensdag is mijn vrije dag. Ik maak hier optimaal gebruik van om uit te kunnen slapen, iets leuks te doen of thuis met mijn eigen beestenbende te knuffelen en te spelen. Zelf heb ik twee golden retrievers en twee katten die graag om aandacht vragen. Zo kan ik op de woensdag ook dingen doen waar ik doordeweeks minder tijd voor heb, zoals digitaal tekenen. Dat is buiten het werk mijn grootste hobby.

Donderdag – inwassen bij operaties

Op donderdag begin ik de dag achter de balie. Samen met mijn collega bereid ik alles voor vandaag voor. Om 11.00 uur komt een eigenaar binnen vanwege een noodgeval: haar hond is aangereden door een auto. Als eerste loop ik met mevrouw mee om te kijken hoe haar hond eraan toe is. Ondertussen heeft mijn ‘balie-collega’ al een en ander vernomen over de situatie. Ze heeft een brancard opgehaald en de specialist orthopedie ingeseind. Samen met mevrouw leggen we de hond op de brancard. Zo kan het orthopedisch onderzoek snel van start gaan. Ik mag hier bij assisteren. Het blijkt dat de hond meerdere botbreuken heeft. De orthopeed specialist wil de hond opnemen, zodat we hem de benodigde medicatie kunnen geven totdat de operatie kan starten. Ik maak vervolgens een lekker warm hokje met een dekentje, kussentje en een waterbak.

‘s Middags mag ik inwassen bij de operaties. Dit vind ik het leukste en interessantste onderdeel van mijn werk. Hierdoor blijft mijn kennis op peil en leer ik weer veel nieuwe dingen bij. Hierdoor kan ik de eigenaren aan de telefoon of aan de balie nog beter informeren over de verschillende procedures en operaties bij ons in de kliniek. Na de operaties help ik de anesthesie met het opruimen van de operatiekamer en het schoonmaken van de operatie-instrumenten.

Vrijdag – overwerkdag  

Vrijdag is mijn ‘overwerkdag’. Wat betekent dat ik de dag afsluit nadat alle patiënten naar huis zijn gegaan. Hoe laat het ook wordt. De vrijdag is ook altijd een dag vol verrassingen. Het is prettig om van tevoren te weten wanneer je overwerkt, omdat je dan kunt verwachten dat het laat wordt. Vandaag is een ietwat bijzondere overwerkdag, omdat we dit weekend ook een nationale orthopedische spoeddienst hebben. Dat betekent dat ik de hele vrijdagavond stand-by sta voor spoedjes.

In de loop van de ochtend en middag verloopt het programma goed. Er is slechts een klein aantal spoedpatiënten. We krijgen rond 16.00 uur een melding over een puppy die onhandig van een tuinbank is gevallen. De pup moet waarschijnlijk vandaag nog geopereerd worden. We laten de puppy komen en die is rond 17.00 uur op de kliniek. Nadat ik de eigenaren en de hond heb aangemeld en alle gegevens heb doorgenomen, is het tijd voor het orthopedisch consult met de specialist. Vervolgens kijken we hem na en maken aanvullend enkele röntgenfoto’s. Hieruit blijkt dat hij zijn voorpoot heeft gebroken. Tijdens het consult bereiden mijn ‘overwerkcollega van de anesthesie’ Marlinde en ik alles voor, zodat alles klaarligt als de patiënt geopereerd moet worden.

Na het orthopedisch consult blijkt inderdaad dat een operatie noodzakelijk is. Tijdens een overwerkavond vind ik het altijd leuk dat je meerdere dingen mag en kunt doen. Nu mag ik ook tijdens de operatie inwassen om te assisteren. Na de operatie mag ik de patiënt ook mee naar huis geven. Doordat ik mag assisteren, kan ik de eigenaresse nog beter informeren over de operatie die het hondje heeft ondergaan samen met de nazorg die het nodig heeft.

Rond 23.00 uur is de operatie afgerond en moet het pupje nog wakker worden. In de tussentijd dat mijn collega Marlinde bezig is met hem wakker maken, leg ik de medicatie en de nazorgbrief klaar. Nadat ik van Marlinde het seintje krijg dat het pupje bijna mee naar huis mag, bespreek ik de nazorg met de eigenaressen en rond ik alles af. Als het pupje wakker en op temperatuur is, mag hij een lekker hapje eten, en daarna weer mee naar huis.

Nadat alle patiënten naar huis zijn, is het tijd voor mij om de kliniek af te gaan sluiten. Ik sluit de computers af en zorg dat de wachtkamer netjes is. Daarna loop ik nog een rondje door het pand om te zorgen dat alles klaar is voor het weekend. Marlinde en ik draaien om 24.00 uur de deur op slot. We gaan lekker weekend vieren!

 

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.