Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Rocky, vervolg

Wat vooraf ging: Rocky de bouvier kwam voor de gezondheidscontrole en vaccinatie

Wat vooraf ging: Rocky de bouvier kwam voor de gezondheidscontrole en vaccinatie. Maar er bleek zonder dat Nellie Hikstra het gemerkt had zich een ziekte bij Rocky gemanifesteerd had. Hij had knobbels bij zijn hals.

De knobbels bij de hals waren lymfeklieren. Nader onderzoek leerde dat er meerdere lymfeklieren vergroot waren. “We moeten weten wat dit is” sprak ik “ we kunnen, als je dat goed vindt met een dun naaldje wat cellen uit de lymfeklieren halen en dat opsturen voor onderzoek. Dan weten we snel wat het is.”

Zo gezegd zo gedaan. De cellen werden opgestuurd naar het laboratorium en na een paar dagen vol onzekerheid kwam de diagnose: Rocky had lymfeklierkanker. Met een bezwaard gemoed belde ik Nellie Hikstra en vertelde het slechte nieuws. “ In tranen vroeg ze: “is dit nu het einde van Rocky?

Gelukkig kon ik een aantal therapieën met haar bespreken. Waaronder ook chemotherapie. “ Maar daar wordt Rocky toch vreselijk ziek van? Mij buurvrouw had ook chemotherapie en werd helemaal kaal.” Zei ze. “Dat valt erg mee” antwoordde ik, “ kaalheid komt zelden voor en  het succespercentage is heel hoog bij deze soort kanker. Maar we moeten nog wel een stukje lymfeklier wegnemen om te zien welke soort lymfeklierkanker het is. Dat is natuurlijk alleen zinvol als je wilt behandelen.” “Dat wil ik zeker proberen, ik wil Rocky nog niet missen.” Sprak ze ferm. Daarop maakten we een afspraak om een stukje weefsel weg te nemen uit Rocky’s lymfeklier.

 

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd