Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Diergeneeskunde in Noorwegen

Ik ben nu in Noorwegen en bezoek Bodø dat ligt net boven de poolcirkel. Daar werkte tot voor kort Kim een van onze dierenartsen voordat ze bij ons kwam werken.

Ik ben nu in Noorwegen en bezoek Bodø dat ligt net boven de poolcirkel. Daar werkte tot voor kort Kim een van onze dierenartsen voordat ze bij ons kwam werken. Zij is daar toevallig ook en we spreken af om de kliniek van haar voormalig werkgever te bezoeken. Het is op een industrieterrein en het is erg groot. Twee keer zo groot als ons dierenziekenhuis.

Het is vertrouwd en toch heel anders dan in Nederland. De mensen zijn in Noorwegen gewend om grote afstanden af te leggen. In Noorwegen wonen van alle Europese landen de minste mensen per vierkante kilometer, 14 tegenover 414 in Nederland. Noren zijn net zulke dierenliefhebbers als Nederlanders. Maar omdat het land zo groot is wordt afstand heel anders ervaren. Dat komt ook tot uiting in de spoeddienst.

Mensen reizen daar gemakkelijk twee uur voor om de dienstdoende dierenarts te bereiken. Dat zou betekenen dat iemand vanuit de Hoeksche waard bijvoorbeeld naar Zwolle toe zou moeten als hij of zij een spoedgeval heeft. Hoewel de kliniek waar Kim werkte vrijwel net zoveel specialistische verrichtingen doet als ons dierenziekenhuis, wordt ook daar zo nu en dan door verwezen naar een specialistenkliniek. De dichtstbijzijnde ligt in Tromsö, 533 km noordelijker en 8 uur reizen met de auto. Ook dat vindt men gewoon en over die reis wordt niet moeilijk gedaan. Men gaat gewoon als dat nodig is.

Het is een kliniek van Evidensia, een keten die net als Anicura zijn wortels heeft in Scandinavië. Toen zij in Nederland kwamen konden zij zich, zoals u begrijpt, ook niet voorstellen dat de Heinenoordtunnel een soort psychologische barrière was die de Hoeksche Waarder niet graag overschrijdt, en dat een afstand van 100 km als onoverbrugbaar in de spoeddienst wordt ervaren.

De tarieven zijn vrijwel gelijk, maar in de spoed is het consulttarief vijfhonderd euro. Ik zei tegen Kim dat ze dan waarschijnlijk alleen echte spoedgevallen, waarbij het om leven en dood ging, had. Nou dat viel wel mee (of tegen). Als een jager zijn hond nog moest ontwormen omdat hij de volgende dag ging jagen in Zweden, dan belde hij rustig om één uur s ’nachts om dat te laten doen, want de jacht is heilig in Noorwegen en dus reed de jager een half uur naar de kliniek en betaalde zonder morren die 500 euro (5713 Noorse Kronen).

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd