Net een kitten?

Wij geven je graag gericht advies. Ga naar: Kitten Wijzer

3D geprinte bovenkaak

“Hij eet alleen aan de linkerkant nog en zijn tanden staan zo raar”

Mevrouw Futura kwam met haar hond op het spreekuur.  “Hij eet alleen aan de linkerkant nog en zijn tanden staan zo raar” zei ze terwijl ze hem op tafel zette. Ik onderzocht Bully de vrolijke bulterriër en zag dat de tanden en kiezen aan de rechterkant scheef naar buiten stonden, terwijl er bij de vorige gezondheidscontrole tijdens de vaccinatie er nog niets aan de hand was.

De hele kaak was vervormd

Heel de kaak was eigenlijk vervormd geraakt. “Ik zie wat afwijkend weefsel en de botstructuur is vervormd, daardoor staan de tanden scheef” sprak ik “We moeten als we willen weten wat het is een röntgenfoto maken en een stukje weefsel wegnemen voor onderzoek door een patholoog” Daar stemde mevrouw Futura mee in. Er bleek een grote tumor aan de kaak te zitten. Een tumor die niet uitzaaide gelukkig, maar wel door de plaats lastig te verwijderen zou zijn en daardoor toch levensbedreigend was.

Toekomst van de diergeneeskunde

Omdat mevrouw Futura zeer aan Bully gehecht was wilde ze weten of het mogelijk was om de tumor weg te nemen. “Dan moeten we een CT-scan laten maken” vertelde ik haar.  ”Gut, kan dat ook al bij dieren?” zei ze verbaasd. Ik vertelde haar dat vrijwel alles wat bij mensen mogelijk is ook bij dieren toegepast kan worden. Er is zelfs voor een hond met een tumor aan zijn bovenkaak die dat stuk bot niet kon missen een 3D-geprint stuk kunststof bovenkaak gemaakt en dat als implantaat aan de schedel en de rest van de bovenkaak vastgemaakt. “U houdt me voor de gek!” zei ze lachend. “Nee hoor” zei ik en liet haar de foto’s zie bij het artikel in een wetenschappelijk tijdschrift dat ik net ontvangen had. Gelukkig was het bij Bully goed te verwijderen en was er niets extra’s nodig. Want deze behandeling verkeert nog in een experimenteel stadium. Maar de toekomst komt er soms sneller aan dan we denken. 

 

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd