Hierbij wordt ontlasting van een gezonde donor wordt overgebracht naar het darmstelsel van een hond of kat die lijdt aan een darmstoornis. Deze procedure kan helpen om de balans in het microbioom te herstellen, wat kan bijdragen aan het verlichten van de darmklachten.
Voor Wie is FMT Geschikt?
Hoewel er nog veel onderzoek naar poeptransplantaties bij honden en katten nodig is, zijn er al veelbelovende resultaten geboekt bij specifieke gevallen.
Wij richten ons voornamelijk op honden en katten met chronische darmklachten, zoals chronische diarree en chronische enteropathieen.
In de toekomst hopen wij ook andere patienten te kunnen helpen. Zoals bijvoorbeeld dieren die worden behandeld bij de afdelingen oncologie, neurologie en dermatologie.
Hoe Verloopt de Procedure?
FMT-behandelingen worden op afspraak uitgevoerd bij AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek, Jan Valsterweg 26, Dordrecht.
FMT-behandeling worden uitgevoerd bij patienten die een standaard opwerking hebben ondergaan en waarbij de standaard opwerking en behandeling (met voeding en medicatie) geen (voldoende) verbetering heeft gegeven.
Een standaard opwerking bestaat minimaal uit een ontlastingsonderzoek (parasieten), bloedonderzoek (ALB, ALB/GLOB, ALKP, ALT, BUN, CREA, GLU, TP, albumine, cholesterol, vitamine B12 (CLIA), foliumzuur, Spec fPL® (kat), cTLI (hond), ) en een duidelijk beeld van het abdomen, m.b.v. echografie, wordt aangeraden. Deze en verdere opwerking kunnen wij eventueel ook voor u uitvoeren bij AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek.
Behandelingsproces
- Voorbereiding: Voordat de transplantatie plaatsvindt, moet de hond of kat minimaal 6 uur vasten, maar mag wel water drinken. Honden dienen voor de transplantatie goed te worden uitgelaten om te zorgen dat er zo min mogelijk ontlasting in de dikke darm aanwezig is.
- De transplantatie: De donor-ontlasting wordt via een zachte katheter via de anus in de dikke darm ingebracht. De meeste honden en katten verdragen deze procedure goed en hebben geen verdoving nodig. Bij angstige dieren kan vooraf kalmerende medicatie of een lichte verdoving worden toegediend. Behandeling onder volledige narcose is mogelijk. De transplantaat wordt in minder dan een half uur toegediend.
- Na de behandeling: Het is de bedoeling dat het transplantaat zo lang mogelijk in de darm blijft, daarom wordt geadviseerd om de eerste 6 uur na de behandeling geen eten te geven en fysieke activiteit te beperken. Mocht het dier de ontlasting snel weer uitscheiden, dan wordt er niet direct een tweede behandeling toegepast. Over het algemeen blijft er altijd iets van het transplantaat in de darm achter. Hoeveel precies, is moeilijk te zeggen. Te snelle herbehandeling kan mogelijk tot bijwerkingen leiden.
- Vervolgbehandelingen: Om het gewenste resultaat te bereiken, zijn vaak meerdere behandelingen nodig, meestal 3 tot 5 behandelingen met een tussenperiode van 1 à 2 weken. De eerste positieve effecten van de transplantatie worden binnen 1 tot 3 weken verwacht.
Mogelijke bijwerkingen
De meeste dieren ondergaan FMT zonder problemen. Sommige dieren kunnen tijdelijk verergering van maagdarmklachten ervaren, zoals buikpijn, diarree of braken en ook verminderde eetlust wordt gezien. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal binnen enkele dagen vanzelf.
Wat kost een behandeling?
Per FMT-Klysma (inclusief consult, exclusief evt. narcose) bedragen de kosten momenteel minder dan € 70,- Een gemiddelde behandeling bestaat uit 3 klysma's (2 t/m 5 behandelingen).
Wie is de Donor?
Wij volgen de nieuwste 'Clinical Guidelines for Fecal Microbiota Transplantation in Companion Animals', uitgegeven in 2024, door 'The Companion Animal FMT Consortium'.
De ontlasting voor de transplantatie komt van gezonde honden en katten en wordt zorgvuldig verzameld door gekwalificeerde medewerkers van AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek.
Om te zorgen dat alleen de beste monsters worden gebruikt en om het risico op ziektes te minimaliseren, worden alle donoren uitgebreid getest volgens de richtlijnen.
Deze drie fotomodellen zijn niet alleen heel knap, maar het zijn ook echte helden! πͺβ€οΈ
Bumpie, Nora en Shyla zijn namelijk FMT-donoren! πΆπ±πΆ
Denkt u dat uw patient baat kan hebben bij FMT?
Neem dan gerust contact op met Nikki Hofman (dierenarts Interne Geneeskunde) en Liesbeth Hamers (PV, VTS Nutrition) voor meer informatie en voor het maken van een afspraak.
AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek
Jan Valsterweg 26
3315 LG Dordrecht
078-6219130 / 078-6160023
dordrecht@anicura.nl
nutrition.clinic@anicura.nl