Koliek of buikpijn bij paarden

Koliek of buikpijn is één van de meest vervelende en regelmatig voorkomende problemen bij paarden. Denkt u dat uw paard koliek heeft? Neem dan meteen contact op met uw dierenarts.

Koliek voorkomen

Paarden hebben een enorm groot maag- en darmstelsel, waardoor er sneller verstoppingen of gasophopingen ontstaan. Hierdoor kan uw paard koliek krijgen. Niet alle koliekaanvallen kunnen voorkomen worden, maar u kunt wel maatregelen nemen om de kans op koliek te verkleinen. Hierbij kunt u denken aan:

  • laat uw paard niet lopen op een schrale en zanderige weide
  • neem regelmatig wat mest van uw paard in een handschoen en voeg hier water aan toe. Controleer na één dag of er zand op de bodem van de handschoen ligt
  • laat de mest van uw paard regelmatig door uw dierenarts controleren op een wormbesmetting
  • neem de tijd om uw paard te laten wennen aan een nieuw rantsoen
  • voorkom dat uw paard stro eet
  • gebruik een regelmatig voerschema

Symptomen koliek

Uw paard kan milde of hevige koliek hebben. Milde koliek herkent u aan onrustig gedrag, een opgetrokken buik en krabben. Een paard met hevige koliek rolt, kijkt naar de buik en laat zich vallen.

Koliek, en wat nu?

Denkt u dat uw paard een koliekaanval heeft, dan kunt u het best meteen contact opnemen met de dierenartsenpraktijk. Telefonisch overleggen we met u wat de vervolgstappen zijn en hoe we u en uw paard het beste kunnen helpen.

Behandeling bij milde of ernstige koliek

Bij een milde koliek is vaak een pijnstiller en eventueel een darmontspanner voldoende. Bij een aanhoudende of ernstige koliek voelen wij uw paard rectaal (via de anus) op en kan het nodig zijn dat we uw paard sonderen en eventueel een vloeistof toedienen. In sommige gevallen is het beter dat uw paard wordt doorverwezen naar onze doorverwijskliniek.

Contact of advies?

Heeft u vragen of wilt u advies ontvangen van een van onze dierenartsen? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder. 

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd