Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. In de Senior check zit lichamelijk onderzoek en uitgebreid laboratoriumonderzoek. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Drachtbegeleiding

Van puppy-wens tot blije, gezonde pups. Wanneer u graag een nestje wilt fokken, kunt u bij ons terecht voor begeleiding.

1. Officiële HD en ED Foto’s voor fokken

Dierenarts Ilona Wegman is gediplomeerd in het maken van officiële HD en ED foto's. Wanneer u wilt fokken met uw hond is het verstandig om uw hond eerst vooronderzoek te laten doen om erachter te komen of fokken met uw dier wel verstandig is. 
 
Daarnaast is het voor veel rashonden verplicht om een röntgenonderzoek uit te laten voeren waaruit blijkt dat de hond gezond is en geen erfelijke aandoeningen heeft. Wij screenen met dit onderzoek en de röntgenfoto's op heup- en elleboogdysplasie. 

2. Bloedafname

De begeleiding start met bloedafnames om de progesteronspiegel te bepalen. Met deze bepalingen kunnen we het ideale moment van de dekking voorspellen. Progesteronbepaling is alleen van toepassing op honden. 

Lees meer over: Progesteronbepaling 

3. Drachtecho

Wanneer de dekking heeft plaatsgevonden, volgt de drachtecho als uw hond of kat ongeveer vier weken drachtig is. Op dat moment kunnen we met een drachtecho zien of uw hond of kat inderdaad drachtig is. 

Lees meer over: Echografie bij uw hond of kat  

Wanneer uw huisdier inderdaad drachtig is volgt er nog een tweede controlemoment. Deze zal plaatsvinden tegen het einde van de dracht. Dit controlemoment is mogelijk vanaf dag 45, maar wij plannen deze echo het liefst zo dicht mogelijk op de uitgerekende datum in zodat we met behulp van een röntgenfoto het aantal pups of kittens kunnen bepalen. 

Lees meer over: Röntgenfoto bij hond of kat 

4. De bevalling

Vaak verloopt de bevalling natuurlijk en kunt u de natuur zijn werk laten doen. Maar als de bevalling niet lukt, of u merkt dat de moeder veel pijn heeft en een bevalling via het geboortekanaal niet gaat, is een keizersnede nodig. Met een keizersnede worden de puppy’s en kittens geboren via een operatie aan de buik. 

Meer weten over hoe een keizersnede gaat? Ga naar: Keizersnede bij honden en Keizersnede bij katten 

Lees ook: Dracht en bevalling hond 

5. Puppy- of kittencheck

Pasgeboren puppy’s of kittens krijgen in het begin alleen moedermelk. Dit krijgen ze van de moeder. Het is aan te raden om regelmatig de melkklieren te controleren bij de moeder. Voelt u bijvoorbeeld dikke schijven in de melkklieren, geeft de moeder afwijkende melk bijvoorbeeld met bloed erin of merkt u dat de moeder pijn heeft als de jonkies drinken? Dan kan dit wijzen op een melkklierontsteking. Neem dan contact op met de dierenarts. 

Als alles verder goed gaat, komt u met de pups of kittens voor het eerst bij de dierenarts om ze te laten chippen en voor de eerste inentingen. Bij pups gebeurt dit als ze zes weken oud zijn. Bij kittens is dat vanaf negen wegen. 

Lees ook:

Meer weten over drachtbegeleiding?

Neem contact met ons op.

Uiteraard kunt u met uw vragen over de dracht of bevalling bij ons terecht. Ook als de bevalling niet zo voorspoedig verloopt als gehoopt, staan wij graag voor u klaar. 

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.