Wat is een Europees specialist in diergeneeskunde

In sommige gevallen heeft uw eigen dierenarts niet de specifieke kennis, apparatuur of mogelijkheden om uw dier verder te behandelen. In dit geval kan uw dierenarts uw dier doorverwijzen naar een Europees specialist.

Meerjarige specialisatie opleiding na opleiding tot dierenarts

Een Europees dierenarts-specialist heeft, na de opleiding diergeneeskunde, een vierjarige specialisatie-opleiding gevolgd en zich daarin gespecialiseerd in een bepaald vakgebied binnen de diergeneeskunde, zoals:

 • chirurgie
 • oogheelkunde
 • interne geneeskunde
 • medische beeldvorming

Deze aanvullende specialisatie opleiding wordt afgesloten met een erkend Europees examen. Dit examen wordt afgenomen bij de European Board of Veterinary Specialisation. Een Europees dierenarts-specialist is na het behalen van dit examen nog niet uitgeleerd.

Verplichte nascholing en herregistratie

Nadat de dierenarts-specialist een specialistenopleiding heeft gevolgd, moet hij of zij continu bijblijven in het vakgebied door:

 • het verplicht volgen van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en nieuwste behandelmethoden
 • elke vijf jaar de registratie tot specialist te laten verlengen, waarvoor de specialist onder andere moet aantonen de verplichte accreditatiepunten te hebben gehaald. Deze punten worden gehaald door het bijwonen van en spreken op internationale congressen, opleiden van nieuwe specialisten, artikelen schrijven en wetenschappelijk onderzoek. 

Zo blijft de kwaliteit van de specialist gewaarborgd.

Wat zijn de voordelen van een Europees dierenarts-specialist?

Een dierenarts-specialist voert enkel onderzoek en behandelingen uit binnen zijn of haar vakgebied. Daarom heeft de specialist hierin veel meer ervaring en kennis dan een gewone dierenarts.
Daarnaast werkt de specialist met de beste apparatuur en heeft het kennis van de laatste ontwikkelingen en behandelingen binnen het vakgebied. Dit heeft voor u en uw dier de volgende voordelen:

 • problemen bij uw dier worden sneller herkend
 • ook problemen die minder vaak voorkomen worden beter herkend
 • door het snel herkennen van een probleem bij uw dier, kan dit vaak beter behandeld worden
 • omdat een specialist vaak werkt in een kliniek waar ook andere specialisten in dezelfde en andere vakgebieden werken, is samenwerking bij bijvoorbeeld complexe behandelingen eenvoudiger
 • door het regelmatig uitvoeren van bepaalde behandelingen, is de kans op een goed resultaat bij uw dier groter dan bij een dierenarts die deze behandeling misschien maar een aantal keer per jaar uitvoert

Zo weet u of een dierenarts echt een specialist is

Belangrijk om te weten is dat de titel specialist geen beschermde titel is en door elke dierenarts gebruikt kan worden. Hierdoor is het onderscheid voor huisdiereigenaren soms moeilijk te maken.

Twijfelt u? Op de website van de European Board of Veterinary Specialisation kunt u controleren of u daadwerkelijk met een erkend Europees Specialist te maken hebt. Wees ook niet bang om te vragen naar de kwalificaties van de arts. U mag de arts ook altijd om een doorverwijzing of second opinion vragen.

Alleen met verwijzing naar specialist

Net zoals in de humane zorg (de zorg voor mensen), heeft u voor verwijzing naar specialist een verwijzing nodig. Meer uitleg hoe dat precies in elkaar zit? Bekijk de video. 

Vragen of advies

Heeft u een vraag, of wilt u advies? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd