De kittenchecklist – voorbereiding op een kat of kitten

Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een checklist over hoe je je het best kunt voorbereiden op een nieuwe kitten of nieuwe kat.

De kitten die je hebt gekozen is binnenkort 13 weken oud en klaar om te worden opgehaald. Of misschien is het tijd om je nieuwe kat op te halen bij het asiel. Of het nu een kitten of volwassen kat is, je moet je goed voorbereiden voordat je pluizige maatje in huis komt.

Denk als een kat

Zorg ervoor dat je de behoeften van je kat leren kennen en begrijpen en hoe deze worden beïnvloed door zijn omgeving. Zo kun je van jouw huis een veilige plek maken die bij jouw kat past. Jouw huis kattenproof maken is heel belangrijk voor het welzijn van jouw kat. Lees ook:

Het eerste dierenartsbezoek

Misschien heb je al documenten ontvangen dat je kat goed is ingeënt, ontwormd, ontvlooid, gechipt en misschien zelfs al gecastreerd of gesteriliseerd. Zo niet, vraag hier dan om en plan een bezoek aan de dierenarts. We raden je aan om je kat te altijd te chippen, ook als het een binnenkat is. Laat je dierenarts je adviseren over de leeftijd waarop jouw kat of kitten gesteriliseerd of gecastreerd kan worden. Vraag je dierenarts ook voor advies over de benodigde vaccinaties. Lees ook: vervoer kat naar de dierenarts

Checklist voor jouw kitten

Goede premium diervoeding, water en schone kattenbaken op verschillende plekken in huis zijn de basis. Daarnaast zijn er andere dingen die belangrijk zijn voor het welzijn en de kwaliteit van het leven van jouw kat. Zoals:

  • Een fijne slaapplek. Dit kan een kattenmand zijn, of een knus plekje op de bank of bed. De meeste katten houden van hoge plekjeswaar ze kunnen ontspannen en ze de boel in de gaten kunnen hebben. Neem als dat mogelijk is een deken mee uit het voormalige huis van de kat om hem een veilig gevoel te geven wanneer hij arriveert.
  • Een veilig plekje. Katten hebben plekken nodig waar ze zich kunnen terugtrekken, ontspannen en en even lekker kunnen afzonderen. Als je een nerveuze kat krijgt, zijn deze plaatsen extra belangrijk belangrijk. Stoor je kat niet en laat hem met rust als hij zich terugtrekt.
  • Speeltjes. Je hebt je huis waarschijnlijk al voorbereid met een heleboel speeltjes. Zo niet, doen! Katten houden van spelen en het is een goede uitlaatklep voor natuurlijk gedrag en energie. Het helpt je ook om een hechtere band te krijgen met je kat en leert je om zijn gedrag te herkennen. Wissel de speeltjes af en laat ze niet de hele tijd liggen, zo hou je je kat geïnteresseerd. Lees onze tips voor speeltjes en je kat in beweging krijgen hier.
  • Een krabpaal. Als je meubels wil beschermen, dan is een krabpaal een een must, vooral als je een binnenkat hebt. Jouw kat zal instinctief zijn nagels scherpen en zijn territorium markeren door te krabben. Door je kat te leren de krabpaal te gebruiken, houdt je de kat tevreden en spaar je je meubels.
  • Een bandje mét belletje. Geef je kitten al vroeg een bandje met belletje. Dat is even wennen en je kitten zal in het begin misschien niet zo blij zijn. Maar na wat worstelen zal je kitten gewend zijn om een bandje te dragen. Lees hieronder waarom we dit aanraden. Lees ook: Je kat een halsband omdoen - waarom?
  • Een kattenreismand. Soms moet je jouw kat meenemen, als je gaat verhuizen of als je naar de dierenarts gaat. Je hebt dus een veilige kattenreismand nodig. Onze tip: neem er eentje waar de top vanaf kan. Zorg ervoor dat je het reizen in de mand oefent om het vervoer zo soepel mogelijk te laten verlopen. Lees ook: vervoer kat naar de dierenarts

Meer weten over deze onderwerpen? Ga naar: een katvriendelijk huis creëeren

Jouw huis veilig maken

Als dit je allereerste kat is, is het handig om je huis van tevoren kat-proof te maken.

Hou er rekening mee dat katten springen en klimmen. Op planken, kasten, vensterbanken en op het aanrecht. Zorg dat je kat niet bij gevaarlijke producten zoals medicijnen, giftige planten en gevaarlijke voorwerpen kan komen.

Voorbeelden van gevaarlijke planten in huis of je tuin zijn bijvoorbeeld azalea's, tulpen, lelies, chrysanten en amaryllis. Lees ook: giftige planten voor katten.

Zorg ervoor dat oordopjes, draadjes en naalden niet rondslingeren.

Om je kat een steuntje in de rug te geven als hij naar jou verhuist kun je een speciale verdamper zoals de Feliway Adapter gebruiken. Deze verspreid feromonen die jouw kat kalmeert, zo voorkom je ook urinevlekken en krabben aan meubels. Dit moet je een paar dagen voordat je kat komt al installeren.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

    Lees meer

  • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

    Lees meer

  • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

    Lees meer

  • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

    Lees meer

  • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

    Lees meer

  • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

    Lees meer

  • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

    Lees meer

  • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

    Lees meer

  • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

    Lees meer

  • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

    Lees meer

  • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

    Lees meer

  • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

    Lees meer

  • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

    Lees meer

  • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

    Lees meer

  • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

    Lees meer

  • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

    Lees meer

  • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

    Lees meer

  • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

    Lees meer

  • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

    Lees meer

  • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

    Lees meer

  • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

    Lees meer

  • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

    Lees meer

  • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

    Lees meer

  • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

    Lees meer

  • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

    Lees meer

  • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

    Lees meer

  • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

    Lees meer

  • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

    Lees meer

  • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

  • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

    Lees meer

Kitten Gids

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.