hond in CT-scan dierenarts

Verwijszorg: hoe kies ik het beste ziekenhuis voor mijn dier?

Als uw huisdier iets mankeert, gaat u naar uw dierenarts. Voor de alledaagse zorg kan hij uw dier zelf behandelen. Maar als uw dier iets ingewikkelds heeft, zoals een botbreuk, kan hij u ook doorverwijzen naar een collega in een verwijskliniek die meer kennis en kunde heeft van de aandoening van uw dier.

Waarom is een verwijzing naar een ziekenhuis voor dieren nodig?

Wettelijk gezien mag elke dierenarts alle handelingen binnen de diergeneeskunde uitvoeren. Hij mag uw dier bijvoorbeeld aan een hernia opereren, terwijl hij dat misschien maar één keer eerder heeft gedaan. Dat is best vreemd, toch? Gelukkig verwijzen de meeste dierenartsen u in zo’n geval door naar een verwijskliniek, waar een dierenarts werkt die veel kennis en ervaring heeft met bepaalde aandoeningen en behandelingen. Een verwijscentrum is dus een ziekenhuis voor dieren.

In een verwijskliniek wordt uw dier behandeld door een dierenarts vak-expert of een dierenarts-specialist. Deze dierenartsen hebben na hun studie diergeneeskunde specifieke nascholing gedaan of enkele jaren verder gestudeerd. Doordat zij veel meer kennis van en ervaring met een specifieke ziekte of behandeling hebben, krijgt uw dier de beste diagnose én behandeling.

Checklist: hoe kiest u een goede verwijskliniek en de juiste dierenarts?

In de meeste gevallen heeft uw dierenarts een netwerk van dierenartsen of dierenarts-specialisten die goed zijn in hun vak en kunt u vertrouwen op zijn oordeel. Toch wilt u misschien zelf kunnen nagaan of u bent doorverwezen naar de beste dierenarts of dierenarts-specialist.

Maar waar moet u op letten? Veel mensen starten met het checken van referenties op internet en social media. De meeste mensen letten, heel logisch, erop of liefdevol wordt omgegaan met hun dier en of ze op een fijne manier geholpen worden. Goede service is natuurlijk heel belangrijk, maar dat zegt niet veel over de kwaliteit van de handelingen. Daarom hebben we deze checklist voor u gemaakt. Deze checklist helpt om een dierenarts-plus/dierenarts-specialist en de kliniek waar hij werkt, te beoordelen.

Welke dierenarts gaat uw dier helpen?

Hoe werken de medewerkers in de kliniek?

Heeft de kliniek de juiste uitrusting?

Bovenstaande informatie vindt u vaak via de website van kliniek waar de dierenarts of specialist werkt. Of u vraagt het aan een van de dierenarts-assistentes of de dierenarts zelf. Wees niet bang om kritisch te zijn! Een goede dierenkliniek of dierenarts zal dat begrijpen, of zelfs aanmoedigen, en uw vragen graag beantwoorden.