Kat bij de dierenarts naar het hart luisteren

Een goede dierenarts kiezen: hoe doet u dat?

De goede dierenarts kiezen is meer dan tarieven met elkaar vergelijken. Lage kosten bij een dierenarts lijken prettig, maar waarschijnlijk wilt u de beste zorg voor uw huisdier tegen een eerlijke prijs.

Een dierenarts is daarbij belangrijk: hij weet wat goed is voor uw dier en bij ziekte stelt de arts de juiste diagnose voor een behandeling. Maar uw dierenarts weet niet alles. Er zijn verschillende soorten dieren, enorm veel ziektes en nog veel meer behandelingen. Bovendien gaan de ontwikkelingen in de geneeskunde voor dieren bijna net zo snel als voor mensen. Zelfkennis van uw dierenarts is dan ook belangrijk. Hij moet weten waar hij goed in is, maar ook waar hij niet goed in is. Want dan zal hij u zo nodig doorverwijzen naar een dierenarts specialist of dierenarts die meer kennis van en ervaring heeft met de klacht waar uw dier aan lijdt. Zodat uw dier altijd de beste diagnose én behandeling krijgt.

Veelgemaakte fouten bij de keuze van goede dierenarts

U wilt dus een goede dierenarts voor uw dier. Eentje die zijn vak verstaat, maar ook zijn grenzen kent en het allerbeste voor u en uw huisdier wilt. Hoe vindt u die? Uit onderzoek blijkt dat baasjes bij de keuze van een dierenarts vooral kijken naar de reisafstand en de prijs. Ook raadplegen ze vrienden en familie welke dierenarts zij aanbevelen.

Als er een dierenarts is ‘gekozen’, kijken ze hoe de arts en de kliniek bevallen. Ze letten bijvoorbeeld op zaken als; is de kliniek schoon, zijn de dierenarts en de assistentes vriendelijk, gaan ze lief met dieren om en geven ze voldoende informatie? Maar dit alles zegt nog niet veel over hoe goed de dierenarts is in het behandelen van uw huisdier. En ook niet of de dierenkliniek bijvoorbeeld de beste uitrusting heeft.

Het is erg lastig om te beoordelen ‘hoe goed een dierenarts is’. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met belangrijke vragen die u aan uw dierenarts of de dierenkliniek kunt stellen. Handig als u een nieuwe dierenarts moet kiezen of twijfels heeft over uw eigen dierenarts.

Checklist voor keuze goede dierenarts én dierenkliniek

Durf dierenartsen met elkaar te vergelijken. Met onze checklist weet u zeker dat u de goede keuze maakt. Enkele antwoorden vindt u meestal wel op de website van de dierenkliniek. Andere vragen zult u aan de dierenarts-assistent of dierenarts zelf moeten stellen. U zult zien dat u zo veel meer te weten komt over de dierenarts en de kliniek.

De checklist is onderverdeeld op drie vlakken: kennis, werkwijzen van de kliniek en de uitrusting van de kliniek.

Kennis en kunde van de medewerkers

Werkwijzen van de dierenkliniek

Uitrusting van de kliniek

U kunt de checklist aanvullen met persoonlijke voorkeuren of wensen naar aanleiding van klachten die uw huisdier heeft. Is uw dier extra gevoelig voor een bepaalde aandoening? Zoals bijvoorbeeld een oorontsteking? Vraag dan bij uw (toekomstige) kliniek naar hun kennis van deze aandoening en of zij veel dieren met die aandoening behandelen. Wees niet bang om kritisch te zijn! Een goede kliniek/dierenarts zal dat begrijpen, zelfs aanmoedigen, en uw vragen graag beantwoorden.