Gebroken poot of botbreuk hond

Het is voor velen een nachtmerriescenario, maar de meest voorkomende oorzaak van een botbreuk bij honden is een aanrijding. Soms komt een hond met de schrik vrij, maar de kans op een botbreuk is groot.

Zoetermeer

Brechtzijde 5 2725 NR Zoetermeer
Routebeschrijving 079 - 346 02 14

Operaties in Zoetermeer 

Bij AniCura Zoetermeer zijn we ervaren met kleinere botbreuken, zoals onderbenen en gebroken tenen. Voor grotere operaties hebben wij op locatie niet de middelen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Hier vindt u informatie over een gebroken poot, rib of andere botbreuken bij honden.

Gebroken poot hond herkennen

Wanneer uw hond te lang met zijn botbreuk doorloopt is de kans op misvormingen en vergroeiingen groot. Ook kunnen inwendige organen beschadigd zijn geraakt door de klap.

Het is daarom belangrijk om uw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen als u het vermoeden heeft dat uw hond een gebroken poot heeft. Zelfs als u denkt dat er geen breuk is, maar de poot van uw hond misschien alleen gekneusd is.

Houd er rekening mee dat uw hond onverwachts kan bijten of reageren omdat hij of zij pijn heeft.

Lees ook: Botbreuken bij katten

Symptomen gebroken poot hond

Hoe herkent u een gebroken voor- of achterpoot bij een hond?

Soms ziet u direct of er sprake is van een botbreuk. Uw hond staat niet meer op de gebroken poot, loopt mank of de poot staat niet meer recht. In het ergste geval steekt het bot door de huid.

Het kan ook minder duidelijk zijn: een opgezwollen, verkleurde poot kan gekneusd zijn, maar ook gebroken. De dierenarts zal dan vaststellen of het inderdaad gaat om een breuk.

Daarbij kijkt de arts mogelijk ook naar de inwendige organen. Uw hond kan bijvoorbeeld een klaplong of gescheurde dikke darm opgelopen hebben door het ongeluk.

Dat moet dan eerst behandeld worden.

Wat als uw hond een gebroken staart heeft?

Wanneer er in één van de wervels van de staart een botbreuk zit, is de belangrijkste vraag of de zenuwbanen nog heel zijn.

Als uw hond nog gevoel in zijn staart heeft en deze nog kan bewegen, dan is het zenuwweefsel over het algemeen nog intact.

Wanneer de staart verlamd is, en na verloop van tijd niet herstelt kan deze soms beter geamputeerd worden omdat er beschadigingen en ontstekingen van de staart kunnen ontstaan.

Door middel van een röntgenfoto kunnen we zien hoe de staart van uw hond ervoor staat. Afhankelijk van de staat kunnen we de breuk behandelen, laten rusten of de staart (deels) amputeren.

De behandeling van een botbreuk

Omdat het skelet het gewicht van de hond moet dragen, moet een botbreuk bijna altijd  behandeld worden.

Welke behandeling er gekozen wordt, hangt niet alleen af van het soort breuk, maar bijvoorbeeld ook van de leeftijd en het temperament van de hond.

De botten worden meestal vastgezet met platen en schroeven of een externe fixateur, een soort buitenboordbeugel. Dit zorgt nu eenmaal voor het beste resultaat en geeft de grootste kans op genezing.

Er bestaan ook alternatieven, die bij sommige breuken uitkomst kunnen bieden. Een daarvan is het vastzetten met een spalk, net zoals gips bij mensen.

Lees meer over orthopedie bij honden

Spalk bij breuk in onderbeen of voet van uw hond

Een spalk (van gips) kan alleen gebruikt worden bij een breuk in het onderbeen of in de voet. Het voordeel is dat uw hond niet geopereerd hoeft te worden.

Wel wordt het rechtzetten van de breuk onder narcose gedaan omdat het anders te pijnlijk is. Het verband moet vervolgens gedurende minstens zes weken verschillende malen gewisseld worden.

Natuurlijke genezing van een botbreuk

Tot slot kan een botbreuk op natuurlijke wijze genezen, door hokrust in een bench. Over het algemeen raden wij dit niet aan: de kans dat het bot niet goed geneest is groot, waardoor de hond een verkeerde stand/houding krijgt of veel pijn houdt aan het bot.

In dat geval is het vaak alsnog nodig om te opereren en soms te amputeren.


Gebroken poot hond herstel

De eerste ellende is achter de rug. Uw hond is behandeld voor de botbreuk en is weer thuis. Nu komt het echte herstel.

Dat wil zeggen: rust. Het is voor u en uw hond geen pretje, maar minstens zes weken hokrust is essentieel voor de genezing van het bot. Pas na een flinke poos rust kan het gebroken bot weer belast worden.

Houd uw hond buiten in ieder geval aan de lijn. Wij begrijpen dat veel baasjes hier tegenop zien en zullen u dan ook goed advies geven over deze periode. Vraag uw dierenarts om hulp.

Operatie gebroken poot hond kosten

Als de dierenarts een botbreuk constateert, zal hij de opties met u bespreken.

Natuurlijk is elke situatie anders. Elke botbreuk vraagt om een eigen behandeling met de daarbij behorende kosten, zoals de duur van de operatie, de kosten van de gebruikte materialen en de materialen die gebruikt worden.

Wilt u meer weten over de kosten bij een botbreuk? De medewerkers van onze kliniek kunnen u verder helpen. 

Zoetermeer

Brechtzijde 5 2725 NR Zoetermeer
Routebeschrijving 079 - 346 02 14