kortsnuitige hond

Wetgeving fokken met honden: wat mag wel, en wat niet?

Wilt u fokken met uw hond? Houdt u rekening met een aantal wettelijke regels rondom het dekken en de dracht. Deze regels zijn door de overheid vastgelegd waar elke fokker, huisdiereigenaar en dierenarts zich aan moet houden.

Het fokken van huisdieren is aan wettelijke regels gebonden om de gezondheid en welzijn van dieren te beschermen. Heeft u een vraag over de wetgeving? Bekijk de flyer van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Of neem contact op met uw dierenarts.

Flyer: fokken met huisdieren (pdf)

Uw teef drachtig maken

Zoekt u hulp bij het drachtig maken van uw teef? Of wilt u meer informatie over fertiliteitsbegeleiding? In de wetgeving staat dat dekking en dracht bij honden zoveel mogelijk via de natuurlijke weg moet gaan. Is een natuurlijke dekking niet mogelijk, bijvoorbeeld door een kortdurende blessure of omdat er geen dekreu beschikbaar is, dan kan uw AniCura dierenarts helpen bij de begeleiding van de dekking.

Fokken met kortsnuitige hondenrassen

Voor een hondenras met een korte snuit, zoals bij de Frans bulldog, shih tzu en cavelier King Charles spaniël gelden strenge regels als het gaat om fertiliteitsbegeleiding. Denk aan:

Bij het inplannen van een afspraak, bespreekt de medewerker bovenstaande punten met u. Tijdens de afspraak bespreekt de dierenarts of uw hond geschikt is voor fertiliteitsbegeleiding.

Voldoet uw hond bijvoorbeeld niet aan een van de zes handhavingscriteria of is uw hond lichamelijk ongezond? Dan komt uw hond niet in aanmerking voor fertiliteitsbegeleiding.

Lees meer over fertiliteitsbegeleiding.

Kunstmatige inseminatie: alleen als dekken op een natuurlijke manier niet kan

Bij kunstmatige inseminatie wordt uw hond op een onnatuurlijk manier gedekt. Ook hier zijn wettelijke regels aan verbonden. Wilt u een afspraak maken voor kunstmatige inseminatie? Voordat de afspraak wordt gemaakt, ontvangt u uitleg over deze regels.

Wat zijn de wettelijke regels bij kunstmatige inseminatie?

Als eerste moet de dekking en dracht zoveel mogelijk op een natuurlijke manier plaatvinden.

Kunstmatige inseminatie is alleen mogelijk als:

Hoe gaat kunstmatige inseminatie? Lees meer over de behandeling: Kunstmatige inseminatie.

Keizersnede alleen mogelijk als medische noodzaak

Is uw hond drachtig en moet zij binnenkort bevallen? Ook de bevalling moet volgens de natuurlijke manier gaan. Maar is de bevalling door een medische reden niet mogelijk? Alleen dan kan de dierenarts een keizersnede uitvoeren. Bij een keizersnede worden de puppy’s met een operatie via de buikwand geboren.

Keizersnede niet op afspraak

U kunt geen afspraak maken voor een keizersnede. In de wet staat namelijk dat een keizersnede bij honden niet ingepland mag worden.

Ziet u dat uw teef het moeilijk heeft tijdens de bevalling? Neem dan direct contact op met de dierenarts. De dierenarts besluit uiteindelijk of een keizersnede noodzakelijk is.

Lees meer over de operatie keizersnede bij honden.