Heeft uw hond zoveel artrose in de heup dat er geen operatie meer mogelijk is die het heupgewricht nog kan herstellen? En is de pijn zodanig dat zelfs medicatie onvoldoende helpt? Dan is vervanging van het heupgewricht met een heupprothese een succesvolle methode om uw hond een pijnvrije en normaal functionerende heup terug te geven.

Tilburg +

Koningsoordlaan 2 5056 DA Berkel-Enschot
Routebeschrijving 013 - 540 02 15

Bij AniCura Dierenziekenhuis Tilburg passen wij de Cupless Heupprothese toe

De Cupless Heupprothese is bij honden een zeer goed bewezen methode voor het plaatsen van een heupprothese.

Een heupprothese kan bij honden geplaatst worden vanaf een leeftijd van tien maanden. In tegenstelling tot bij de mens is het advies om het plaatsen van een heupprothese bij honden niet uit te stellen. 

Een heupprothese gaat over het algemeen een hondenleven lang mee. Door niet te wachten kan uw hond dus zo snel en lang mogelijk genieten van een pijnvrije en normaal functionerende heup. 

Cupless heupprothese bij de hond

Bij de cupless heupprothese wordt er, in tegenstelling tot de standaard heupprothese, alleen een kunstmatige heupkop geplaatst, en niet een heupkom. Deze titanium kop wordt in de lichaamseigen en uitgefreesde heupkom geplaatst.  

Hoe wordt een cupless heupprothese geplaatst?

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het type kunststof dat wordt gebruikt bij een totale prothese zorgt voor slijtagedeeltjes die tot loslaten van de prothese kunnen leiden. Bij de cupless prothese is hier geen sprake van omdat de lichaamseigen heupkom intact wordt gehouden en er gebruik wordt gemaakt van titanium en in plaats van kunststof. 

De resultaten van deze behandeling zijn meestal erg goed. De hond kan weer pijnvrij en met een normale functie van de achterpoot door het leven. Hij kan weer springen en rennen zoveel als hij wil. De kans op complicaties naderhand is erg klein, maar helaas nooit nul.

Heupprothese voor elke hond mogelijk?

Een heupprothese is niet voor iedere hond geschikt. Factoren die meespelen zijn:

Na lichamelijk en röntgenologisch onderzoek van uw hond kan de orthopedisch chirurg een verantwoord behandeladvies geven.

Herstel na plaatsing van een nieuwe heup bij uw hond

Gemiddeld duurt het zo’n drie maanden voordat uw hond volledig hersteld is na het plaatsen van een heupprothese. Vooral in de eerste drie weken is het erg belangrijk dat het gewrichtskapsel en de spieren goed herstellen.

In de eerste acht weken na de operatie mag de patiënt alleen aan een korte lijn kort en gecontroleerd uitgelaten worden.

Als acht weken na de operatie blijkt dat het herstel goed verlopen is, mag gewerkt worden aan spieropbouw. De orthopedisch chirurg zal u hier goed in begeleiden.

Expertise cupless heupprothese 

Bij AniCura gelden hoge kwaliteitseisen voor zowel de heupprothese zelf, als voor de plaatsing ervan. De ingreep wordt uitgevoerd door ervaren en zeer deskundige orthopedische chirurgen die alle tijd nemen om uw vragen te beantwoorden en het beste behandelplan voor uw hond met u op te stellen.

Neem voor meer informatie over de cupless heupprothese contact op met ons.

Brochure Cupless Heupprothese

De brochure van AniCura Dierenziekenhuis Tilburg:

Download brochure

Tilburg +

Koningsoordlaan 2 5056 DA Berkel-Enschot
Routebeschrijving 013 - 540 02 15