Uw dier kan veel pijn of last hebben van een verkeerd staande tand of kies. Met orthodontie worden standsafwijkingen in het gebit van uw hond of kat gecorrigeerd.

Steenwijk - Steenwijkerdiep

Steenwijkerdiep 49 8331 LP Steenwijk
Routebeschrijving 0521 - 51 48 48

 

Expertise orthodontie AniCura Dierenkliniek De Woldberg

Wilt u een advies over een afwijkende stand van tand(en) bij uw dier? Onze dierenarts Valérie De Melker heeft alle kennis en ervaring in huis voor orthodontie bij huisdieren van hoog niveau. We helpen u graag met de juiste diagnose en een passende behandeling.

Wees er wel op tijd bij, om zo onnodige pijn en ongemak te voorkomen.

Lees ook: tandheelkunde bij AniCura De Woldberg

In het artikel hieronder leest u alles over orthodontie bij honden. Neem voor vragen of advies gerust contact met ons op. 

Standsafwijkingen bij honden en katten

Een dierenarts met expertise in orthodontie kijkt naar de stand van het gebit en mogelijke afwijkingen hierin. Als nodig worden afwijkingen hierin gecorrigeerd. Bij dieren gaat het dan alleen correcties van standsafwijkingen in het gebit die voor klachten zorgen. Er zal nooit een aanpassing gedaan worden om het gebit mooier te maken, zoals bij mensen wel gebeurt.

Pijn en ongemak door standsafwijkingen vaak verborgen

Een afwijkende stand van een tand of kies komt in de meeste gevallen door een afwijking in de groei van de kaak. Een verkeerd staande tand of kies kan uw hond of kat veel pijn en ongemak geven, vaak zonder dat u het doorheeft.

Om onnodige pijn te voorkomen, is het belangrijk om het gebit van uw hond of kat op zes maanden leeftijd te laten controleren door de dierenarts. Als er tanden of kiezen niet goed staan, is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk behandeld wordt.

De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit het inkorten of verplaatsen van één of meerdere tanden. Bij honden kan het verplaatsen van tanden soms met een beugel gedaan worden.

Hoe ziet een normaal honden- of kattengebit eruit?

Een normale beet van de hond of kat is een schaargebit. Dit houdt in dat de onderhoektand bij een dichte bek net vóór de bovenhoektand staat.

Tussen de boven- en onderkiezen is ruimte zodat de onderste kiezen en bovenste kiezen bij sluiten van de bek naast elkaar passen. Dat betekent dat de punt van bijvoorbeeld een bovenkies tussen de ruimte van twee onderkiezen valt.

Afwijkingen in stand van tanden en gebit bij huisdieren

Bij de gebitscontrole kan uw dierenarts een afwijking aan het gebit vinden waarvoor expertise in orthodontie nodig is. Denk bijvoorbeeld aan:

Wisselen gebit / persisterende melktanden

Jonge honden wisselen hun tanden tussen de drie en zeven maanden oud. Katten doen dit tussen de vier en zes maanden oud. Bij het wisselen van tanden en kiezen kunnen tanden of kiezen een verkeerde stand aannemen. Dit kan ontstaan doordat één of meerdere melktanden niet op tijd uitvallen en naast een blijvende tand of kies aanwezig blijven (persisterende melkelementen). Hierdoor kan de blijvende tand of kies zijn normale positie niet innemen.
Om dit te voorkomen, is ons advies om tijdens het wisselen van de tanden deze te laten controleren door de dierenarts. Een persisterend melktand of -kies moet zo snel mogelijk getrokken te worden, zodat een standafwijking van de blijvende tand of kies voorkomen kan worden.

Afwijkende beet: malocclusie

Soms staan de tanden of kiezen bij een hond of kat niet mooi op elkaar door een afwijkende beetrelatie tussen onder- en bovenkaak. Deze afwijking heet malocclusie. Deze problemen zijn in veel gevallen erfelijk

Mogelijke afwijkingen zijn:

Het kan ook voorkomen dat uw dier een combinatie van deze problemen aan het gebit heeft.

Hoektand wijkt af of prikt in gehemelte

Een hoektand kan in het gehemelte prikken. Dit kan erg pijnlijk zijn voor een dier. De oorzaak van een in het gehemelte prikkende hoektand is malocclusie: een te smalle of te korte onderkaak.

Mogelijke behandelingen bij afwijkende stand tanden of beet

De dierenarts met expertise in orthodontie bekijkt het gebit van uw hond of kat. Het kan zijn dat hiervoor een röntgenfoto van het gebit gemaakt moet worden. Hiervoor gaat uw hond even onder narcose.

Ook kijkt de dierenarts of uw hond of kat last heeft of kan krijgen van de afwijkende stand of beet. Aan de hand van het gebitsonderzoek bepaalt de dierenarts of en welke behandeling nodig is.

Mogelijke behandelingen zijn:

Welke behandeling of combinatie van behandelingen voor uw dier het beste is, hangt onder andere af van uw dier, de leeftijd en de situatie.

De dierenarts bespreekt met u de verschillende opties, zodat u hierin een goede afweging kunt maken.

Kosten orthodontie bij hond of kat

De kosten van orthodontie bij uw hond of kat hangen af van de behandeling. Hoe uitgebreider de behandeling, hoe hoger de kosten zullen zijn. Vraag gerust naar een kosteninschatting voor uw dier, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Wist u dat het bij veel huisdierverzekeringen mogelijk is om uw hond of kat ook voor tandheelkundige kosten te laten verzekeren. Lees ook: huisdierverzekering

Expertise in orthodontie bij huisdieren

Niet iedere dierenarts heeft kennis over orthodontie bij huisdieren. Voor de juiste diagnose en het juist plaatsen van een beugel is veel kennis en ervaring nodig. Bij AniCura werken experts in tandheelkunde en orthodontie bij honden en katten. Neem voor advies gerust contact met ons op.

Steenwijk - Steenwijkerdiep

Steenwijkerdiep 49 8331 LP Steenwijk
Routebeschrijving 0521 - 51 48 48