Een bloedtransfusie bij een hond of kat is vaker nodig dan u denkt. Bijvoorbeeld na een ongeval of zware operatie, als uw huisdier een auto-immuunziekte van het bloed heeft of bij bloedarmoede na een infectie met parasieten.

Steenwijk - Steenwijkerdiep

Steenwijkerdiep 49 8331 LP Steenwijk
Routebeschrijving 0521 - 51 48 48

Een bloedtransfusie is vaak noodzakelijk. Het zorgt alleen niet voor genezing van een kwaal maar kan wel het leven van uw dier redden.

Wanneer is een bloedtransfusie nodig?

Een bloedtransfusie kan nodig zijn na een ongeval of wanneer huisdieren te maken hebben met een vorm van bloedarmoede. Dit herkent u aan de volgende symptomen:

Naast een ongeval of bloedarmoede zijn er nog andere redenen waarom een hond, kat of ander dier een bloedtransfusie nodig heeft. Zo wordt een bloedtransfusie bij huisdieren onder andere ingezet bij: 

Als uw dier bloedarmoede heeft door nierproblemen

Bij bloedarmoede door nierproblemen kan, volgens de wetenschap, een EPO injectie (erytropoëtine) helpen. EPO wordt door de nieren aangemaakt en zorgt uiteindelijk dat het beenmerg nieuwe rode bloedcellen aanmaakt.

Het probleem is dat er geen honden en katten EPO op de markt is, waardoor bij huisdieren menselijke EPO ingespoten wordt. Dit kan een immuunreactie geven waardoor de ingespoten EPO én het beetje EPO wat het dier nog wel zelf maakt, wordt afgebroken.

Waarom een bloedtransfusie uw hond of kat helpt

Een bloedtransfusie zorgt ervoor dat uw hond of kat sterker een operatie ingaat of dat medicijnen langer de tijd hebben om te werken. Een bloedtransfusie neemt een (eventuele) ziekte niet weg. 

Hoe gaat een bloedtransfusie in zijn werk?

Een bloedtransfusie is geen moeilijke handeling. De dierenarts geeft het nieuwe bloed via een infuus. Gezonde dieren doneren dit bloed. Een bloedtransfusie duurt een paar uur. 

Vóór, tijdens en na de transfusie wordt uw huisdier heel goed in de gaten gehouden.

Met een speciaal transfusie-schema wordt de temperatuur, hartslag, ademhalingssnelheid en het slijmvlies van uw hond of kat gecontroleerd.

Na de bloedtransfusie wordt uw huisdier nog even in de kliniek gehouden om weer aan te sterken.

Het kan zijn dat één bloedtransfusie niet voldoende is en dat het nog een keer moet. 

De bloeddonor voor uw hond

Net als bij mensen hebben honden en katten meerdere, verschillende bloedgroepen. Tijdens bloedtransfusie kunnen de bloedgroepen niet altijd gemengd worden. Er kunnen namelijk ernstige problemen ontstaan als de verkeerde bloedgroep wordt gegeven.

Heeft uw hond of kat nog familie ergens? Dat is de beste kans op een match qua bloedgroep bij een bloeddonatie.

Voor de eerste bloedtransfusie van een hond is de match qua bloedgroep minder belangrijk en kan iedere gezonde en grote hond donor zijn.

Voor een tweede bloedtransfusie is dit wel belangrijk. Bij katten is een bloedgroepmatch altijd belangrijk. 

Kosten bloedtransfusie hond of kat

Een bloedtransfusie komt vaak voor in combinatie met een operatie, een opname of medicijn-behandeling. Dit heeft natuurlijk invloed op de kosten van de behandeling.  

Meer weten over een bloedtransfusie en de kosten hiervan? Neem contact op met onze kliniek.

Wilt u bloed doneren met uw hond of kat? Lees hier meer over bloed doneren.

Steenwijk - Steenwijkerdiep

Steenwijkerdiep 49 8331 LP Steenwijk
Routebeschrijving 0521 - 51 48 48