Het is de nachtmerrie van elke huisdierbezitter; een vlooienplaag!

Door uw hond elke maand preventief te behandelen, kan dit probleem

gemakkelijk worden voorkomen.

Steenwijk - DierOtheek

Steenwijkerdiep 49 8331 LP Steenwijk
Routebeschrijving 0521 - 51 48 48

Ontvlooien hond

Het nut van ontvlooien is niet alleen hygiënisch: vlooien kunnen ziektes bij zich dragen en allergieën veroorzaken. Daarnaast zijn vlooien in meerdere of mindere mate simpelweg een frustratie voor uw hond, al kan het ook voorkomen dat uw hond geen overlast ervaart van een vlooienaanval. 

Uw hond kan last hebben van zowel de hondenvlo als de kattenvlo. Er is geen verschil in hoe u deze vlooien behandelt. 

Vlooien bij honden voorkomen

Er zijn verschillende manieren om vlooien bij uw hond te voorkomen. Door middel van deze preventie is er (veel) minder risico van moeten ontvlooien: ingrijpen wanneer de vlooien uw hond hebben gevonden. 

De meest voorkomende manieren van vlooienpreventie zijn: 

Om vlooien te voorkomen bij uw hond kunt u maandelijks een pipet aanbrengen op de blote huid van de hond.

Lees verder: vlooienpipet hond over de toepassing van een pipet.

Een andere optie is maandelijks een tablet te geven aan uw hond. Ook zijn er vlooienbanden: een veilige vlooienband beschermt uw hond gedurende zeven tot acht maanden tegen vlooien en teken.

Vergeet niet dat vlooien geen seizoensgebonden probleem zijn. Juist in de winter is het belangrijk om te behandelen tegen vlooien, aangezien de kachel dan opgestookt wordt. Hierdoor wordt in huis een ideale leefomgeving voor de vlo gecreëerd en ligt een vlooienplaag op de loer.

Overleg met uw dierenarts wat de beste optie is voor uw hond

Vlooieneieren zijn licht, bijna doorschijnend en blijven niet altijd op uw hond liggen. Dit betekent dat wanneer u vlooien op uw hond heeft gevonden, ook zijn of haar omgeving goed moet schoonmaken. Vlooien houden niet van licht en zorgen na ontpoppen dus voor een donkere schuilplaats zoals diep in het tapijt, tussen het parket of in opgevouwen beddegoed of kleding. 

Gaat uw hond regelmatig mee in de auto? Vergeet ook deze niet schoon te maken. 

Voor het schoonmaken van uw huishouden bestaan sprays voor zowel volwassen vlooien als vlooieneieren.

Gevaren vlooien voor hond

Door het speeksel van de vlo kan bij uw hond een vlooienallergie ontstaan waarbij de huid rood wordt, gaat jeuken en zelfs haar verliest.

Bij puppy's en kleine honden kunnen vlooien - in grote getale en onbehandeld - zelfs leiden tot zware bloedarmoede.

Vlooien kunnen bij honden de lintworm verspreiden wanneer uw hond een besmette vlo opeet. Denk hiervoor aan het inzetten van een ontvlooiingsmiddel dat ook ontwormt. 

Heeft mijn hond last van vlooien?

Krabt en bijt uw hond zichtbaar vaker dan normaal? Of ziet u zwarte korreltjes op de huid? 

U kunt zelf op verschillende manieren nagaan of uw hond last heeft van vlooien. Met behulp van een vlooienkam kunt u de vacht onderzoeken op vlooien en vlooienpoep.

De vlooienontlasting bestaat uit kleine zwarte korreltjes. Wanneer u deze korreltjes op een vochtig papiertje legt kleurt de omgeving rond het korreltje rood. Zo kunt u nagaan of het daadwerkelijk om vlooienpoep gaat.

Zorg ervoor dat u - wanneer u vlooien tegenkomt met de vlooienkam - ze ook doodt en kam de hond buiten om te voorkomen dat vlooien overspringen naar andere huisdieren, mensen of het meubilair. 

Naar de dierenarts

Vermoedt u vlooien bij uw hond of wilt u meer weten over welke (preventieve) producten er zijn? Neem contact op met uw kliniek - en laat weten als u denkt dat uw hond vlooien heeft voor u hem of haar meeneemt! 

Steenwijk - DierOtheek

Steenwijkerdiep 49 8331 LP Steenwijk
Routebeschrijving 0521 - 51 48 48