Onderzoeksprotocol kortsnuitige honden

Wilt u uw Franse Buldog, Engelse Buldog, Mopshond, of andere kortsnuitig hondenras laten onderzoeken en keuren?

Onderzoeksprotocol en keuring voor kortsnuitige honden

Om fokkers zo goed mogelijk bij te staan in het gezond fokken van honden hebben wij een keuring ontwikkeld die inzicht geeft in de individuele gezondheid van het fokdier ten op zichte van het ras.

Speciaal voor kortsnuitige hondenrassen zoals de Franse bulldog, Engelse bulldog en mopshond hebben wij een onderzoeksprotocol ontwikkeld. U kunt dit protocol hier downloaden.

Kortsnuitige honden keuring downloaden

Onderzoek laten doen

Het onderzoek vindt plaats bij ons in de kliniek. Dit wordt gedaan met bovenstaand onderzoeksprotocol voor kortsnuitige honden.

Dit protocol is nodig voor de stamboom van kortsnuitige rassen, waaronder de Franse bulldog, Engelse bulldog en mopshond.

Heeft u een afspraak bij ons gemaakt voor een keuring? Neemt u dan, indien mogelijk, het onderzoeksprotocol vast uitgeprint mee.

Historie van de bulldog

De Engelse bulldog werd vroeger gebruikt voor stierenvechten (13e tot 18e eeuw). Dit verklaart de bouw en het onverschrokken karakter van de hond. Een lage bouw, zwaargebouwde voorkant en lichte achterkant, zodat de stier de hond niet op de horens kon nemen en niet makkelijk los kon schudden. Langere achterbenen voor sprongkracht en een korte neus en sterke kaken, zodat de hond kon blijven ademen als hij aan de stier hing.

Deze eigenschappen worden tot op de dag van vandaag verder doorgevoerd, met als gevolg helaas de bekende specifieke klachten

Ga naar: Veelvoorkomende klachten bij kortsnuitige honden

Hoe de Franse bulldog is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Wel is er een verwantschap met de Engelse bulldog, omdat ze door Engelse arbeiders als Toy bulldogs meegenomen zijn naar Frankrijk.