Patella luxatie bij de hond

Patella Luxatie is een aandoening bij honden waarbij een knieschijf (patella) los zit. Deze aandoening moet zo snel mogelijk worden opgelost.

Schagen

Verzetlaan 2 1741 RA Schagen
Routebeschrijving 0224 - 213 395

Orthopedie bij uw vertrouwde dierenkliniek in Schagen

Merkt u dat uw huisdier moeite heeft met bewegen? Loopt hij of zij bijvoorbeeld mank of niet meer goed? Dit kan betekenen dat uw dier pijn heeft aan de gewrichten of spieren.

Bij AniCura Muggenburg werken we samen met dierenarts-specialist Franc Viehoff. Franc is gespecialiseerd in orthopedische aandoeningen en is regelmatig in de kliniek om dieren te onderzoeken en behandelen. Zo kunt u naar uw vertrouwde dierenkliniek blijven gaan. Prettig voor u en uw huisdier.

Afspraak maken bij dierenarts-specialist Franc Viehoff

Hoe maakt u een afspraak bij dierenarts-specialist Franc Viehoff? Na een consultafspraak bij de dierenarts, krijgt u een doorverwijzing voor een afspraak bij Franc Viehoff. De afspraak kunt u inplannen bij een van onze medewerkers achter de balie of via de telefoon.

Losse knieschijf (patella luxatie) bij de hond

Honden kunnen last krijgen van een losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd. 

De knieschijf ofwel patella ligt normaal gesproken in een kraakbeengroef (rolkam) van het onderste gedeelte van het bovenbeen. De knieschijf bevindt zich in de kniepees die recht oversteekt van het bovenbeen naar de rand van het onderbeen. Luxatie betekent 'uit de kom zijn'. Bij patellaluxatie schiet de knieschijf van zijn plaats, naar de binnen- of buitenkant van het been.

De knieschijf heeft een belangrijke functie in het mechanisme van de kniestrekking, bijvoorbeeld bij springen. De onderkant van het bovenbeen met de groeve voor de knieschijf werkt als een soort katrol. Als de bovenbeenspieren aanspannen gaat het onderbeen naar voren, strekt het been en kan erop gesteund worden.

Bij een luxatie van de knieschijf valt deze functie weg doordat de knieschijf en kniepees niet meer in een lijn liggen met de kracht van de bovenbeenspieren. Daardoor kan de hond niet meer goed op dit been steunen.

Patellaluxatie kan aan één poot voorkomen maar heel vaak komt de aandoening aan beide zijden voor. Af en toe wordt de aandoening al bij pups van enkele maanden oud gezien. Vaker komen problemen pas op een wat latere leeftijd (1-3 jaar).

Knie van de hond

Patella luxatie bij hond 

Oorzaken patella luxatie

In principe kan patella luxatie bij alle rassen voorkomen. Bepaalde rassen hebben meer kans op de ontwikkeling van een losse knieschijf (erfelijke aanleg), bijvoorbeeld:

Naast erfelijke aanleg, kan een knieschijf los of losser komen te zitten door bijvoorbeeld:

Wanneer is er een behandeling nodig?

Op het moment dat de knieschijf naast de groeve ligt kan de hond de knie niet meer strekken. Hierdoor ontstaat het typische beeld van een hond die tijdens het lopen met een achterpoot passen overslaat en daarbij de knie gebogen houdt.

Als de knieschijf blijvend naast de groeve ligt lopen de honden moeizaam, wijdbeens met gebogen knieën.

De patella heeft ook een belangrijke functie bij het stabiliseren van het kniegewricht. Een patella luxatie vergroot de kans op het optreden van een scheur van de voorste kruisband.

Gescheurde voorste kruisband bij de hond

Snel laten behandelen is dus van groot belang. Uiteindelijk is het doel dat de hond ook op oude leeftijd nog goed kan lopen en zonder pijn zich kan voortbewegen. De vooruitzichten op klachtenvrij herstel zijn over het algemeen goed.

Bij AniCura werken dierenartsen met veel kennis over en ervaring met het herkennen en de behandeling van patella luxatie. 

Diagnose patella luxatie bij uw hond

Om patella luxatie vast te stellen luistert de dierenarts naar het verhaal van u als eigenaar en gaat de dierenarts uw hond op verschillende manieren onderzoeken. Dit doet de dierenarts eerst orthopedisch. Door het been heen en weer te bewegen ziet de arts of de knieschijf luxeert. Als dit het geval is, worden er röntgenfoto’s gemaakt om de ernst van de schade op te meten.

Gradaties van patella luxatie bij de hond

Er zijn verschillende gradaties waarin patella luxatie kan voorkomen, met graad 1 als mildste (het kan met de hand gecorrigeerd worden) en graad 4 als zwaarste.

Behandeling losse knieschijf bij uw hond

De behandeling is sterk afhankelijk van de leeftijd, het gewicht, de bouw van de hond en de bouw van het achterbeen van de hond. Zo kan de behandeling bestaan uit een medicamenteuze aanpak met gerichte training tot een operatieve correctie van het kniegewricht.

Er is dus niet altijd een operatie nodig. Soms wordt de losse knieschijf weer ‘vastgezet’ met behulp van verschillende technieken. De chirurg zal dit altijd in overleg met u bepalen.

Mocht uw hond wel een operatie nodig hebben, dan gaat de dierenarts de geul bij de knieschijf aanpassen. Hier zijn verschillende manieren voor. Soms is het noodzakelijk dat de aanhechting van de knieband naar het onderbeen wordt verplaatst.

In de meeste gevallen bestaat de operatie uit meerdere onderdelen (zie ook de afbeelding):

Verplaatsing en van aanhechtingspunt van de kniepees en opnieuw vastzetten met Tension band wire: een of meer dunne metalen pinnen houden het botdeel in de juiste positie in combinatie met een metalen draad die de trekkracht van de kniepees opheft.

 

Knieschijfgroeve prothese met titanium

Als er sprake is van ernstige gewrichtsslijtage aan de achterkant van de knieschijf en in de knieschijfgroeve is mogelijk een knieschijfgroeve prothese een goede behandeling.

Knieschijfgroeve prothese

Het risico op een complicatie is bij deze behandeling laag en de vooruitzichten over het algemeen gunstig. 

Tijdens de relatief kleine ingreep wordt de versleten knieschijfgroeve vervangen door een titanium prothese. De positie, vorm en maat van de prothese wordt optimaal aangepast aan de situatie van de individuele hond.

Het titanium is gecoat met een zeer slijtvaste diamant-achtige coating die heel glad is en dus minimale wrijving geeft. Het kraakbeen accepteert de prothese erg goed. 

Niet al onze orthopedische dierenartsen voeren deze behandeling uit. We helpen u graag met advies en als nodig een doorverwijzing. 

Nazorg bij vastzetten knieschijf

Na de behandeling moet uw dier zich rustig houden. Bij te veel activiteit kan een implantaat losschieten of uitbreken. Om dat risico klein te houden is het verstandig om de hond in een hok of bench te houden.

Kosten patella luxatie

De kosten van een operatie bij een patella luxatie verschillen per patiënt en per AniCura-kliniek. Het is afhankelijk van de ernst van de patella luxatie.

Een kat kan ook aan patella luxatie lijden. Hier leest u meer over de behandeling van patella luxatie bij de kat.

Advies van een expert?

Bij AniCura werken dierenartsen met veel expertise in de behandeling van patella luxatie bij honden. Wilt u advies van één van onze experts? Neem contact met ons op.