Hond laten braken: wanneer contact met de dierenarts?

Wanneer uw hond iets heeft ingeslikt, of wanneer u het idee heeft dat hij iets giftigs heeft gegeten of er een voorwerp is vastgelopen, neem dan altijd eerst contact op met uw dierenarts.

Schagen

Verzetlaan 2 1741 RA Schagen
Routebeschrijving 0224 - 213 395

Lees ook: Kat laten braken

Contact met uw dierenarts

Neem altijd eerst contact op met uw dierenarts. Ook wanneer uw hond al uit zichzelf braakt, kan het zijn dat het voorwerp of het middel dat hij ingeslikt heeft van binnen schade veroorzaakt.

Dan kan uw eerste reactie zijn om uw hond zo snel mogelijk te laten braken.

Lees meer over: overgeven of braken bij honden

Fabels op internet

Het internet staat vol met fabels over hoe en waarom u uw hond zou moeten laten braken. Helaas zijn veel dingen niet waar en kunnen zelfs zeer schadelijk voor uw hond zijn.

De meest hardnekkige fabel is een schep zout achterin de keel van uw hond gooien. Dit kan zelfs een dodelijke afloop hebben.

Neem dus altijd eerst contact op met uw dierenarts.

Symptomen dat uw hond vergiftigd is of iets heeft ingeslikt

Wanneer u denkt dat uw hond vergiftigd is, is het belangrijk om snel te handelen. Maar hoe kunt u een vergiftiging bij uw hond herkennen? Symptomen hiervan zijn niet altijd direct zichtbaar.

Verandert het gedrag van uw hond, houd uw dier dan goed in de gaten. Ook als uw hond bijvoorbeeld ineens veel plast of juist helemaal niet.

Veel voorkomende verschijnselen van vergiftiging zijn:

Wanneer u te lang wacht nadat uw hond is vergiftigd, kan uw hond overlijden. Ga bij twijfel daarom altijd naar een dierenarts.

Soms ziet u het gebeuren: uw hond slikt een voorwerp in of u vindt restanten waardoor u vermoedt dat uw hond een deel van een voorwerp heeft ingeslikt. Maar het kan ook zijn dat uw hond iets heeft ingeslikt zonder dat u dat doorheeft.

Vaak laten honden dan na een tijdje onderstaande symptomen zien:

Vreemd voorwerp ingeslikt

Wanneer u vermoedt dat uw hond een voorwerp heeft ingeslikt, is het altijd goed om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Op internet circuleren allerlei fabels, zoals dat u uw hond ontbijtkoek moet geven en vervolgens moet wachten tot uw hond het voorwerp uitpoept.

Doe dit niet, dit kan een oplossing juist enorm in de weg zitten.

Wat als uw hond vergiftigd is?

Vermoed u dat uw hond vergiftigd is? Bestrijdingsmiddelen, medicijnen, huishoudproducten, planten, cosmetica: honden eten soms rare en zelfs giftige dingen.

Omdat er zo veel risico’s zijn wanneer uw hond vergiftigd is, kunt u het beste meteen contact met ons opnemen als u vermoedt dat uw hond iets verkeerds heeft binnengekregen.

Wij kunnen u dan telefonisch begeleiden of beoordelen of u meteen moet langskomen.

Als een hond bij ons in de kliniek komt met vergiftigingsklachten, proberen we te achterhalen waar de hond mee in aanraking is gekomen.

Het is niet altijd duidelijk wat de hond naar binnen heeft gewerkt, maar het is wel belangrijk om te weten. Neem dus - indien mogelijk - altijd een beetje mee van hetgeen waar uw hond van heeft gegeten, of waarvan u dit vermoedt.

Wanneer uw hond iets giftigs heeft binnengekregen, hebben we een aantal opties:

Deze opties zullen bij met dierenarts worden afgewogen. Wij kunnen u telefonisch begeleiden of beoordelen of u meteen moet langskomen.

Wat als uw hond een voorwerp ingeslikt heeft?

Wij raden u aan om naar de dierenarts te gaan wanneer u denkt dat uw hond een voorwerp ingeslikt heeft.

De dierenarts zal waarschijnlijk een röntgenfoto maken om te bepalen óf uw hond iets heeft ingeslikt en kan op basis daarvan de beste behandeling kiezen. De opties zijn:

Een endoscopie bij de hond

Vastgelopen voorwerp laten weghalen bij uw hond

Heeft u hulp nodig om een vastgelopen voorwerp weg te laten halen bij uw hond?

Neem contact met ons op.

Hoe herstelt uw hond na een vergiftiging of (kijk)operatie?

Voor u en uw hond is het een stressvolle situatie geweest, dus zorg ervoor dat uw hond voldoende rust krijgt om bij te komen.

Wanneer uw hond vergiftigd is geweest, kan het zijn dat uw hond nog verdere nazorg nodig heeft. Uw dierenarts zal u hierover informeren.

Als uw hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, is het herstel ervan afhankelijk of het voorwerp door middel van een kijkoperatie of buikoperatie verwijderd is.

Na een kijkoperatie zal uw hond sneller herstellen, omdat uw hond dan geen hechtingen heeft.

Langetermijneffecten van vergiftiging bij uw hond

Vaak kunnen we honden nog heel goed helpen als we er op tijd bij zijn na de vergiftiging.

Afhankelijk van het middel dat uw hond heeft binnengekregen en hoe lang het heeft geduurd voordat we uw hond konden behandelen, kan het zijn dat uw hond er op lange termijn iets aan overhoudt.

Wat zijn de kosten als uw hond behandeld wordt door de dierenarts?

Een hond met klachten door vergiftiging of een ingeslikt voorwerp vraagt om een spoedbehandeling.

De kosten zijn daarnaast afhankelijk van de behandelmethode, of we direct weten wat de oorzaak is en welke nazorg nodig is.
 
Twijfelt u of uw hond is vergiftigd of iets heeft ingeslikt? Of wilt u meer weten over de kosten van behandeling?

Neem dan contact met ons op.

Lees ook het artikel: overgeven