Wanneer u het idee heeft dat er iets mis is met uw kat, wilt u waarschijnlijk zeker weten dat hij of zij niks mankeert. Een bloedonderzoek kan ziektes aantonen of uitsluiten. Een bloedtest kan bij ons in de kliniek plaatsvinden of in een laboratorium.

Santpoort-Noord

Hagelingerweg 181 2071 CD Santpoort-Noord
Routebeschrijving 023 - 538 28 18

Bij AniCura in Santpoort kunnen we met onze Vetscan direct de nierwaarden, leverwaarden, eiwitten, suiker, mineralen, en schildklierwaarde controleren. Als we een dier bijvoorbeeld verdenken van een nierprobleem, weten we binnen enkele minuten of dit het geval is en kunnen we op basis van de waardes meteen een behandelplan instellen. Bij een dier wat erg ziek is, is dit natuurlijk een groot voordeel.

Daarnaast beschikken we over een Medonic. Dit is een bloedanalyse apparaat welke het aantal rode- en witte bloedcellen kan tellen en het aantal bloedplaatjes. We kunnen hiermee o.a. controleren of uw dier last heeft van bloedarmoede, en tevens kunnen we kijken of er sprake is van een ontstekingsbeeld.

Daarnaast beschikken we over een aantal snel-testen (SNAP-testen), waarmee we o.a. kunnen controleren op bepaalde kattenziektes (FeLV/FIV), het parvovirus en alvleesklierontsteking.
Een aantal zeer specifieke bloedonderzoeken sturen wij op naar de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht.

Bloedonderzoek bij kat

Een bloedonderzoek kan zowel symptomen als ziektes duiden. Toch kunnen we met alleen een bloedonderzoek niet altijd een volledige diagnose stellen.

Daarom kijken wij ook naar de medische geschiedenis van uw kat, en doen we verder onderzoek als we denken dat dit nodig is.

Lees ook Bloedonderzoek bij hond

Redenen voor bloedonderzoek bij uw kat

Als uw kat zich ineens anders of moeizaam gedraagt, kan bloedonderzoek uitwijzen of er iets aan de hand is.

Is uw kat wat ouder? Dan kunnen we een bloedonderzoek doen om te controleren of alle organen nog goed functioneren.

Op basis van de uitslag vindt soms verder onderzoek plaats. Bijvoorbeeld als de leverwaarden afwijken of de nierwaarden een verhoging laten zien.

Hoe verloopt de behandeling?

Onze dierenarts bepaalt eerst hoeveel bloed er moet worden afgenomen. Meestal is dit niet veel, enkele milliliters zijn vaak meer dan voldoende.

Om de hoeveelheid bloed te bepalen, doet de arts eerst een kort lichamelijk onderzoek. Ook stelt hij een lijst op met mogelijke oorzaken van de klachten die er spelen.

Bloed afnemen bij uw kat gebeurt altijd in een rustige omgeving en is zo gebeurd. De arts gebruikt een ader in de hals om het bloed af te nemen. Om de ader beter in beeld te krijgen, wordt eerst wat haar weggeschoren.

De dierenarts of assistent houdt uw huisdier in de juiste positie om het bloed af te kunnen nemen, daarna prikt de arts met een dunne naald in het bloedvat om het bloed af te kunnen nemen.

Afhankelijk van welk onderzoek er uitgevoerd wordt, moet uw kat nuchter zijn als er bloed wordt afgenomen. Als dit van toepassing is, zal de arts u hierover informeren.

Stel dat pas tijdens het consult blijkt dat er bloedonderzoek nodig is waarvoor uw kat nuchter moet zijn, dan kunt u direct een nieuwe afspraak maken om bloed te prikken.

Wat gebeurt er na het bloedonderzoek?

Afhankelijk van de aanwezige apparatuur in de kliniek kan de dierenarts het bloed direct onderzoeken of moet het bloed opgestuurd worden naar een specialistisch lab.

Het bloed wordt geanalyseerd en zodra de uitslag bekend is, brengen wij u op de hoogte. U hoort dan meteen wat de eventuele vervolgstappen zijn.

Hoe reageert een kat op bloedonderzoek?

Uiteraard weten onze specialisten als geen ander hoe ze met dieren moeten omgaan. Ook met katten die misschien wat gespannen zijn voor een prikje.

We zorgen daarom altijd voor een kalme en warme omgeving. Is uw kat angstig van aard? Meestal verloopt het prikken zo snel en rustig dat een huisdier amper merkt wat er gebeurt, maar als we deze kennis van te voren hebben, geven wij daar natuurlijk nog extra aandacht aan. 

Bloedonderzoek kat kosten

De kosten van een bloedonderzoek zijn afhankelijk van het soort onderzoek dat uitgevoerd moet worden.

Zo zijn de kosten van een uitgebreid bloedonderzoek uiteraard hoger dan die van onderzoek naar één specifieke aandoening, zoals de kosten voor een bloedonderzoek van de schildklier.

De kosten zijn ook afhankelijk van waar het bloedonderzoek wordt verricht; in de kliniek of in een groter laboratorium, omdat bepaalde tests alleen daar uitgevoerd kunnen worden.
 
Wilt u meer weten over een bloedonderzoek bij uw kat en de prijs hiervan? Neem dan contact op met AniCura.

Santpoort-Noord

Hagelingerweg 181 2071 CD Santpoort-Noord
Routebeschrijving 023 - 538 28 18