Merkt u iets aan uw hond, maar heeft u geen idee wat er aan de hand is?

Dan kan het verstandig zijn om een bloedonderzoek uit te laten voeren.

Santpoort-Noord

Hagelingerweg 181 2071 CD Santpoort-Noord
Routebeschrijving 023 - 538 28 18

Bij AniCura Santpoort kunnen we met onze Vetscan direct de nierwaarden, leverwaarden, eiwitten, suiker, mineralen, en schildklierwaarde controleren. Als we een dier bijvoorbeeld verdenken van een nierprobleem, weten we binnen enkele minuten of dit het geval is en kunnen we op basis van de waardes meteen een behandelplan instellen. Bij een dier wat erg ziek is, is dit natuurlijk een groot voordeel.

Daarnaast beschikken we over een Medonic. Dit is een bloedanalyse apparaat welke het aantal rode- en witte bloedcellen kan tellen en het aantal bloedplaatjes. We kunnen hiermee o.a. controleren of uw dier last heeft van bloedarmoede, en tevens kunnen we kijken of er sprake is van een ontstekingsbeeld.

Daarnaast beschikken we over een aantal snel-testen (SNAP-testen), waarmee we o.a. kunnen controleren op bepaalde kattenziektes (FeLV/FIV), het parvovirus en alvleesklierontsteking.
Een aantal zeer specifieke bloedonderzoeken sturen wij op naar de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht.

Bloedonderzoek bij honden

Om een nauwkeurige diagnose te kunnen stellen, wordt er eerst gekeken naar de medische geschiedenis van uw hond. Vervolgens wordt uw huisdier onderzocht. Behalve bloedonderzoek kan er ook ander aanvullend onderzoek worden uitgevoerd.

De uitslag van een bloedtest is soms aanleiding voor verder onderzoek. Bijvoorbeeld als de leverwaarden afwijkend zijn of de nierwaarden verhoogd zijn.

Wij kunnen een bloedtest in de praktijk uitvoeren of gebruik maken van een extern laboratorium.

Lees ook bloedonderzoek kat.

Redenen voor bloedonderzoek bij uw hond

Bloedonderzoek in de diergeneeskundige praktijk wordt gedaan om een aantal redenen:

Bloedonderzoek wordt altijd gedaan in combinatie met een algemeen klinisch onderzoek. Het is zelden zo dat op basis van het bloedonderzoek alleen we tot een definitieve diagnose komen.

Er kan ook bloedonderzoek plaatsvinden voor andere indicaties, zoals een allergie of het algemeen functioneren van de organen van uw hond.

Pre-anesthetisch bloedonderzoek

Heeft uw hond binnenkort een operatie? Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de gezondheid van uw huisdier en de risico’s van narcose te beperken, adviseren wij soms om kort voor de anesthesie een bloedonderzoek te laten uitvoeren.

Hierdoor kunnen stoornissen zoals nier- en leveraandoeningen tijdig gesignaleerd worden. Indien nodig kunnen wij de narcose aanpassen om uw dier veiliger te begeleiden tijdens de operatie.

Pre-anesthetisch bloed onderzoek geeft geen garanties, maar kan het medische risico wel verlagen. Een dier dat gezond lijkt, kan symptomen van een ziekte of afwijking verbergen, zodat bloedonderzoek de aangewezen manier is om eventuele ziekte aan te kunnen tonen.

Ook kunnen de uitslagen van dit pre-anesthetisch bloedonderzoek in de toekomst gebruikt worden om waarden te vergelijken gedurende behandelingsperiode.

Hoe verloopt het bloedonderzoek?

U komt met uw hond bij ons langs voor de bloedafname. De dierenarts of de assistent neemt het bloed af terwijl uw huisdier op de behandeltafel zit.

Meestal nemen we het bloedmonster af uit een ader aan de voorkant van de voor- of achterpoot, nadat we deze hebben geschoren en gesteriliseerd. Het bloedvat wordt vervolgens gestuwd door de assistent, of door middel van een stuwband. Zo maken we de ader duidelijk zichtbaar en weten we precies waar we moeten prikken. 

Zeker bij uitgedroogde patiënten of dieren in shock zijn de bloedvaten vrijwel niet te zien of te voelen en is een stuwband nodig. 

Bloedafname moet zo rustig mogelijk gebeuren aangezien stress van invloed is op de uitslagen, met name het bloedglucose (suiker) gehalte is hier gevoelig voor.

Wat gebeurt er na het bloedonderzoek?

Nadat het bloed is afgenomen wordt het bloedvat afgedrukt zodat het bloeden stopt. Soms gaat er nog een verbandje om.

De hoeveelheid bloed die we afnemen is afhankelijk van de soort analyse. De inhoud van de buisjes wordt onderzocht in de praktijk of op het laboratorium.

Zodra de uitslag binnen is, neemt een dierenarts contact met u op. Vervolgens bespreken we op basis van de uitslag of er behandeld moet worden, en welke behandeling het beste is voor uw huisdier, of dat er verder onderzoek nodig is.

Hoe reageert uw hond op bloedonderzoek?

De ene hond is de andere niet; waar de ene reageert op het spuitje, lijkt de ander het niet eens te voelen. U kent uw huisdier het beste en kunt misschien van te voren inschatten hoe uw hond zal reageren.

Verwacht u dat hij of zij angstig zal zijn? Laat het ons van te voren weten, dan houden we daar rekening mee. Zo kunnen we in overleg meer tijd uittrekken voor de behandeling.

Soms kan het ook nodig zijn om extra maatregelen te treffen, zoals het omdoen van een snuitje bij uw hond.

De bloedafname wordt bovendien vaak uitgevoerd door twee personen, namelijk twee assistenten of door een dierenarts en een assistent. Als huisdiereigenaar hoeft u dus zelf niet actief iets te doen.

Uw huisdier is in goede handen bij onze dierenartsen. 

Bloedonderzoek hond kosten

De kosten van een bloedonderzoek zijn afhankelijk van welke testen er worden uitgevoerd.

Maar het is ook afhankelijk van waar het bloed wordt onderzocht; in de kliniek of in een groter laboratorium, omdat bepaalde tests alleen daar afgenomen kunnen worden.

Wilt u meer weten over een bloedonderzoek bij uw hond en de kosten? Neem dan contact op met AniCura.

Santpoort-Noord

Hagelingerweg 181 2071 CD Santpoort-Noord
Routebeschrijving 023 - 538 28 18