Ineens valt het op: uw hond of kat loopt niet meer zo soepel als u gewend bent. Maar waarom uw dier mank is, weet u niet. Een dier kan zelf helaas niet vertellen hoeveel pijn hij heeft en waar de klacht vandaan komt. Dieren klagen niet en hebben vaak al meer en langer pijn dan door hun baasjes wordt ingeschat.

Rotterdam - Ommoord Hillegersberg

Ommoordseweg 25 3056 JN Rotterdam
Routebeschrijving 010 - 420 66 66

Wanneer moet uw hond of kat naar een orthopedisch dierenarts?

De orthopedie behandelt ziekten of afwijkingen aan de botten, gewrichten, pezen en spieren van uw huisdier. Uw hond of kat kan terecht bij een orthopedisch chirurg als er bijvoorbeeld sprake is van: 

Loopt u hond of kat mank, is uw huisdier stijf en komt hij moeilijk overeind of staan de poten in een onnatuurlijke stand, dan kan het zijn dat er orthopedisch gezien iets niet in orde is.

Voor het oplossen van orthopedische problemen en het uitvoeren van orthopedische operaties is heel veel expertise en ervaring nodig. 

Wilt u de beste zorg voor uw huisdier? Onze dierenarts-chirurgen hebben de kennis in huis om uw hond of kat te helpen.

Net als bij zorg voor mensen, hebben sommige dierenartsen zich in orthopedie gespecialiseerd of hebben zich hierop toegelegd. Voor een knieoperatie bij uzelf zou u ook naar een ziekenhuis gaan, en niet naar de huisarts.

Orthopedisch onderzoek en aanvullend onderzoek

Tijdens het consult bij de orthopedisch chirurg wordt uw hond of kat eerst lichamelijk onderzocht.

Meestal is aanvullend onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto, CT-scan, of een bloedonderzoek.

Omdat een dier voor sommige van deze onderzoeken wordt verdoofd, moet uw dier nuchter naar het consult komen. Dat betekent dat uw hond of kat vier uur van tevoren niets meer mag eten.

Water drinken mag wel.

Behandeling en prognose

Aan de hand van de resultaten van de onderzoeken zal de chirurg u uitgebreid uitleg geven over de diagnose.

Vervolgens stelt hij een behandelplan voor en informeert u ook over de verwachte hersteltijd en de vooruitzichten op genezing. 

In de meeste gevallen is zullen we uw dier opereren om hem van zijn klachten af te helpen. Soms is dit nodig of niet mogelijk en in dat geval kan de chirurg medicijnen en fysiotherapie adviseren, of advies geven over de voeding en beweging die uw hond of kat krijgt.

Overleg altijd met uw dierenarts welke behandeling het best past bij de situatie van uw huisdier en u.

Wat gebeurt er na een orthopedische ingreep?

Als uw hond of kat is geopereerd, zal hij moeten herstellen. De chirurg zal u tijdens de uitleg van het behandelvoorstel ook aangeven hoelang de verwachte hersteltijd zal zijn.

Niet alleen van de ingreep en de narcose; uw dier moet vaak ook opnieuw leren om het behandelde lichaamsdeel (en de rest van het lijf) goed te gebruiken.

Soms wordt uw hond of kat na een orthopedische ingreep daarom doorverwezen naar een fysiotherapeut voor dieren. Deze helpt uw dier revalideren en krijgt hem met oefeningen weer op de juiste manier in beweging.

Daarbij wordt soms pijnstilling voorgeschreven en kan het zijn dat u het advies krijgt uw hond of kat een aantal weken binnen te houden. Dat is belangrijk, want de combinatie van rust, pijnstilling en oefeningen helpen uw dier zo snel mogelijk te herstellen.

Voor sommige behandelingen geldt dat ze op termijn herhaald moet worden. Uw AniCura-chirurg kan u hier meer over vertellen.

Wat zijn de voor- en nadelen van orthopedie voor uw hond of kat?

Door op tijd in te grijpen bij orthopedische problemen kunt u voorkomen dat de klachten erger worden en dat er bijvoorbeeld slijtage in de gewrichten van uw hond of kat ontstaat.

Een operatie kan de kwaliteit van leven voor uw huisdier enorm verbeteren. Vaak wordt uw huisdier helemaal van zijn klachten of pijn verlost.

Wel moet uw hond of kat, als hij geopereerd wordt, onder narcose, wat altijd een klein risico met zich meebrengt.

Houd er daarnaast rekening mee dat u en uw hond of kat tijd kwijt zullen zijn met revalideren.

Kosten van de behandeling

Nadat de dierenarts-chirurg een diagnose heeft gesteld, kunnen we u meer vertellen over de kosten van de voorgestelde behandeling.

Wilt u meer informatie over de kosten van het orthopedische consult en aanvullend onderzoek?

Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

Rotterdam - Ommoord Hillegersberg

Ommoordseweg 25 3056 JN Rotterdam
Routebeschrijving 010 - 420 66 66