Als uw huisdier bijvoorbeeld een botbreuk, gewrichtsprobleem of inwendig probleem heeft, kan uw dierenarts u adviseren om een CT-scan te laten maken. Dit advies krijgt u als het de beste of zelfs enige manier is om een diagnose te kunnen stellen. En een juiste diagnose betekent dat we uw huisdier zo snel mogelijk de allerbeste zorg kunnen geven.

Oegstgeest +

President Kennedylaan 260 2343 GX Oegstgeest
Routebeschrijving 071 – 51 56 16 1

Brochure CT scan bij dieren

Vragen of twijfels? Neem contact op. U kunt altijd een kijkje nemen in onze brochure:

Download brochure

Lees ook: Medische beeldvorming bij huisdieren 

Een CT-scan voor dieren

Een CT-scanner (ComputerTomografie) werkt met dezelfde röntgenstralen als een ‘normale’ röntgenfoto. Het verschil is dat een CT-scanner een dwarsdoorsnede van het lichaam van het dier maakt, waardoor de dierenarts als het ware plakjes van het lichaam kan zien. En als al deze gefotografeerde plakjes tegen elkaar aan worden gezet, dan ontstaat er een driedimensionaal beeld van het lichaam. Een CT-scan geeft daardoor veel meer gedetailleerde informatie dan een röntgenfoto. Een CT scan voor dieren is in deze hetzelfde als voor mensen.

Wanneer is een CT-scan nuttig?

Een CT-scan wordt vaak gebruikt bij onderzoek van de neus, kaak, middenoor, schedel, wervelkolom, gewrichten, botten en borst- en buikholte.

Onderzoek bij dieren met gebruik van een CT scan gebeurt bijvoorbeeld als er een vermoeden is dat er sprake is van een hernia is van een tussenwervelschijf bij uw hond of kat, een middenoorontsteking of een tumor.

Hoe werkt een CT-scan bij huisdieren?

Omdat uw hond of kat in de meeste gevallen niet stil kan blijven liggen én het prettiger is voor het dier zelf om er niets van mee te krijgen, gebeurt een CT-scan bij uw dier meestal onder narcose. Uw dier moet dan nuchter blijven, en dat betekent dat hij vanaf twaalf uur voor de scan niet meer mag eten.

Nadat we uw huisdier onder narcose hebben gebracht, leggen we uw dier op de tafel van de CT-scanner. De tafel beweegt daarna door de tunnel van de scanner, waarin een röntgenbuis en detector ronddraaien. Tijdens die beweging worden doorlopend vanuit alle hoeken foto’s gemaakt; dit duurt enkele minuten. Uw huisdier merkt hier niets van. Sommige lichaamsdelen zijn op een CT-scan moeilijker te zien. Een injectie met contrastmiddel kan die lichaamsdelen beter zichtbaar maken.

Hoe een hond in de CT-scan ligt

Voordelen en nadelen van een CT-scan voor uw huisdier

Het grote voordeel van een CT-scan is dat er met een minimale belasting voor uw huisdier een zeer nauwkeurige en snelle diagnose kan worden gesteld die anders onbekend zou blijven. Een CT-scan is niet goedkoop, maar uiteindelijk kan zo’n scan u veel geld besparen.

Aandoeningen kunnen door zo’n exacte diagnose namelijk veel sneller worden gezien en hierdoor kan uw huisdier dus ook sneller en beter worden behandeld.

Dit kan u op de lange termijn aardig wat kosten schelen.

Wat zijn de kosten van een CT-scan?

De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het te onderzoeken gebied, of er contrastmateriaal wordt gebruikt en of er een (spoed)beoordeling door een specialist radiologie nodig is. Neem contact met ons op voor de kosten voor een scan bij uw dier. 

Oegstgeest +

President Kennedylaan 260 2343 GX Oegstgeest
Routebeschrijving 071 – 51 56 16 1