Binnen de diergeneeskunde wordt er onderscheid gemaakt in verschillende soorten chirurgie. In dit artikel wordt algemene of weke delen chirurgie besproken.

Oegstgeest +

President Kennedylaan 260 2343 GX Oegstgeest
Routebeschrijving 071 – 51 56 16 1

Expertise in chirurgie

Er werken bij AniCura Dierenkliniek Rijngeest dierenartsen met een gedegen opleiding in en uitgebreide ervaring met chirurgie. Sandrine Jonkers volgt de internationale opleiding ESVPS voor chirurgie. Elianne Hoogerdijk heeft europese certificaten in alle “weke delen” chirurgie en Rosanne Pluijmakers beheerst de laparoscopische technieken.

Met deze expertises zijn wij in staat een breed scala aan operatie’s uit voeren, zoals een buikoperatie of orthopedische operaties. Wilt u weten of wij een bepaalde operatie uitvoeren? Neem contact met ons op!

Chirurgie bij uw dier

Heeft uw dier een operatie nodig, bijvoorbeeld voor het verwijderen van een tumor? Dat is nooit een leuk bericht. Gelukkig is er in de diergeneeskunde veel expertise in chirurgie.

Bij algemene chirurgie moet u denken aan operaties aan de ‘weke delen’, zoals aan de organen, de buik en het hoofd van uw dier. Operaties aan de wervelkolom, gewrichten en botten vallen onder orthopedische chirurgie.

Lees meer over orthopedische chirurgie.

Wat valt onder algemene chirurgie bij dieren?

Algemene chirurgie wordt ook wel ‘weke delen chirurgie’ genoemd. Onder algemene chirurgie bij dieren vallen bijvoorbeeld operaties aan:

Orthopedisch chirurgie en oogchirurgie

Afwijkingen aan de botten, pezen, gewrichten en spieren van uw dier worden behandeld door een orthopedische chirurg.

Voor problemen met het oog kan een oogoperatie nodig zijn.

Wanneer moet uw dier geopereerd worden?

Sommige problemen kunnen helaas alleen opgelost worden met een operatie. Misschien heeft uw dier een tumor die verwijderd moet worden, of heeft uw dier een vervelend ongeluk gehad.

Voorbeelden van operaties die vallen onder algemene chirurgie zijn:

Ook kleine en risicovolle dieren

Wij opereren met behulp van een volledig bewakings-anaesthesie toestel, wat zowel met druk en volume gerelateerde beademing kan werken. Hierdoor zijn wij in staat zowel hele kleine als hele risicovolle dieren te opereren.

Buldoggen

Bij ons kunt u ook terecht voor operaties van brachycefale honden (Buldoggen) omdat wij altijd werken met intubatie (buisje in de luchtpijp voor goede zuurstofvoorziening) en beademing. 

Operatie door specialist chirurgie

Sommige operaties kunnen alleen door een specialist chirurgie uitgevoerd worden, of een dierenarts met veel ervaring met de operatie die bij uw dier nodig is. Uw dierenarts verwijst u dan door.

Veel kennis en expertise bij artsen van AniCura

De dierenartsen en specialisten van AniCura ontwikkelen zich continu. Zij zorgen ervoor dat ze op de hoogte blijven van de laatste mogelijkheden op het gebied van chirurgie.

Heeft u een vraag over een chirurgische operatie? Neem contact op met uw kliniek.

Vóór de operatie: de diagnose bij uw dier

Voorafgaand aan een operatie is altijd onderzoek bij uw dier nodig, om zo de diagnose en de juiste behandeling te bepalen. Mogelijke onderzoeken zijn: uitgebreide bloedanalyse (bij hond en kat), digitale röntgen, echo's, CT-scans en MRI's, speciaal voor dieren.

Blijkt uit het onderzoek dat uw huisdier een operatie nodig heeft? De dierenarts bespreekt dan met u de voor- en nadelen van een operatie, en welke nazorg uw dier nodig heeft. Zo kunt u een goede afweging maken.

Lees meer over:

Operatie bij uw dier

Voorafgaand aan de operatie gaat uw dier onder narcose. Uw dier mag hiervoor een aantal uur niet eten, wel drinken.

Wij maken voor elk dier een aangepaste narcose met de meest nieuwe en geavanceerde narcosemiddelen. Hierdoor kunnen wij een zeer veilige anesthesie bieden.

Ook leggen wij altijd een ECG aan en controleren wij tijdens de operatie het zuurstofgehalte van het dier.

Elke operatie is anders, en heeft ook een ander verloop. Uw dierenarts of specialist zal u uitgebreid vertellen welke operatie bij uw dier nodig is, en wat de risico’s zijn.

Lees meer over de voorbereiding en nazorg bij een operatie: operatie van uw huisdier.

Voordelen en nadelen van een operatie bij uw dier

Helaas is soms een operatie de enige mogelijkheid om uw dier te redden of beter te maken. Gelukkig is er tegenwoordig veel ervaring en kennis met uiteenlopende operaties bij dieren. En is de kans op herstel bij veel operaties groot.

Voor een operatie is altijd een narcose nodig bij uw dier, en hier zitten helaas ook risico’s aan. Gelukkig zijn de risico’s van een narcose voor dieren tegenwoordig veel kleiner dan vroeger. Doordat wij voor elk dier een aangepaste narcose maken, kunnen we een zeer veilige anesthesie aanbieden. 

De kosten voor het onderzoek, de operatie en de benodigde nazorg kunnen snel oplopen. Soms is vooraf niet altijd duidelijk welke onderzoeken en verrichtingen tijdens de operatie nodig zijn.

Uw dierenarts kan u altijd een kosteninschatting geven, zodat u een goede afweging kunt maken.

Twijfels, of een vraag?

Heeft u een vraag over chirurgie, of twijfelt u of een operatie bij uw dier nodig? Neem contact op met ons.

Oegstgeest +

President Kennedylaan 260 2343 GX Oegstgeest
Routebeschrijving 071 – 51 56 16 1