Sphynx

De haarloze sphynx kat is makkelijk te herkennen door zijn bijzondere uiterlijk. De grote oren, citroenvormige ogen en suède-achtige, gerimpelde huid maken de sphynx uniek in zijn soort. Deze kat is ook een echte vriend die dol is op knuffelen en graag bij u is. Dit is een intelligente, nieuwsgierige en lieve kat.

kat sphynx

Over dit ras

Achtergrond

Oorspronkelijk heette de sphynx eerst ‘’Canadese haarloze’’. De sphynx ontstond pas in 1966 in Toronto toen er tussen een nestje van tamme Canadese korthaar-kittens één haarloze kitten zat als gevolg van een natuurlijk voorkomende genetische mutatie. Dit was niet het eerste voorbeeld van haarloosheid bij katten. Aan het begin van de vorige eeuw waren er in Mexico een paar haarloze katten bekend. Zij waren niet gerelateerd aan de moderne sphynx.

Sinds die tijd wordt de sphynx eerst gefokt met traditionele korthaar katten om hem vervolgens weer terug te fokken voor de kaalheid. Om op deze manier een ​​genetisch goed en gezond ras te creëren. Als erkenning voor hetzelfde uiterlijk aan de katten gezien in oude Egyptische hiërogliefen, werd de kat later benoemd tot de sphynx. De unieke uitstraling van het ras heeft de aandacht getrokken van veel kattenliefhebbers.

Het sphynx-ras werd in 2005 erkend door The International Cat Association. En in 2020 door the Cat Fanciers Association. Twee verschillende onafhankelijke kattenclubs in Europa, hoewel normen voor het ras per land kunnen verschillen.

Persoonlijkheid

De sphynx is een nieuwsgierige, intelligente en vriendelijke kat die bekend staat om zijn extraverte gedrag en genegenheid voor hun eigenaren. De kat slaapt regelmatig bij u onder het dekbed, ligt gekruld op uw schoot of zit op uw schouder. Het is een behaaglijk en aanhankelijk ras die altijd dicht bij u wilt zijn. Dat komt deels omdat hij warmte zoekt, maar ook omdat hij van aandacht en aanraking houdt.

De sphynx kan ook goed overweg met honden en andere harige vrienden. In feite zijn het katten met hondachtige trekjes. Bijvoorbeeld: ze begroeten hun baasjes vaak bij de deur en ze zijn vriendelijk wanneer ze vreemden ontmoeten. De sphynx is ook een energieke, acrobatische artiest die graag pronkt met aandacht. Hun zoete karakter gaat ook gepaard met een geweldig gevoel voor humor. Ze zullen altijd een nieuwe manier vinden om je te vermaken. Ze zijn erg speels en vinden zelf activiteiten rondom het huis om zich te vermaken.

Uiterlijk, maat en gewicht

De sphynx is een kleine tot middelgrote kat met een opvallend uiterlijk. U herkent ze aan de haarloze, gerimpelde huid en grote oren. Het ras heeft een slank, gespierd lichaam dat redelijk zwaar is voor zijn formaat. De mannetjes wegen ongeveer 3,5 tot 5 kg en de vrouwtjes 3 tot 4 kg.

Het hoofd is driehoekig met wijd uitlopende ogen en prominente jukbeenderen die te herkennen zijn aan de katten uit het oude Egypte. Een gelijkenis die de naamgeving van dit ras inspireerde. Afgezien van dat hij haarloos is, is het meest opvallende kenmerk van de sphynx de grote, driehoekige oren die lijken op die van een vleermuis en geven hem de uitdrukking van een soort schattige alien. De sphinx gebruikt zijn tenen als vingers om alles te onderzoeken dat zijn interesse trekt.

Kleur

Ondanks het feit dat ze haarloos zijn, kunnen sphynx katten er allemaal heel anders uitzien. Hun variatie in patroon verschijnt eigenlijk op de huid en op het haar dat ze wel hebben. Ze kunnen één kleur hebben (wit, zwart, rood, bruin, lavendel) of met een patroon (tweekleurig, calico, tabby, schildpad, puntig en nerts).

Vachtverzorging

Als u goed naar de sphynx kijkt, ziet u dat hij hij een zeer fijne, korte donslaag heeft die de huid het gevoel geeft van fijn suède. Helemaal kaal is de sphynx dus niet. Het is onmogelijk om niet met deze schat te knuffelen. Maar als u een sphynx wilt omdat u denkt dat u geen tijd hoeft te besteden aan de vachtverzorging, moet u dat heroverwegen. Het lichaam wordt vettig en moet wekelijks tot maandelijks worden gewassen om verstopte poriën en olieachtige vlekken op uw meubels of kleding te voorkomen. Hoewel uw sphynx een bad moet nemen, betekent dit niet dat hij dat leuk vindt. Maak er een leuke activiteit van. Uw sphynx zal de aandacht waarderen.

Speciaal voor het ras

Afgezien van het meest voor de hand liggende, dat het ras haarloos is met een schattig buitenaards gezicht, zijn er nog een paar dingen die bijzonder zijn.

De sphynx mag dan haarloos zijn, maar hij is niet hypoallergeen. Ze produceren nog steeds huidschilfers, dus dode huidcellen die allergie kunnen veroorzaken. Dit komt ook door een eiwit (Fel d1) dat wordt uitgescheiden door talg en speekselklieren en dat door wassen over zijn lichaam wordt verspreid. En er is geen wetenschappelijk bewijs dat de sphynx meer of minder allergeen is dan andere katten. 

Het is ook een heel sociaal ras en de sphynx is dol op gezelschap. Dus als u overdag werkt kan het een goed idee zijn om er twee te hebben, zodat ze samen kunnen spelen en slapen terwijl u weg bent.

Erfelijke ziekten

Zoals veel katten kan de sphynx genetisch vatbaar zijn voor hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Dit is de meest voorkomende vorm van hartziekte bij katten en veroorzaakt verdikking (hypertrofie) van de hartspier.

Ze worstelen ook met huidproblemen vanwege het gebrek aan vacht. Ze zijn vatbaar voor urticaria pigmentosa, een huidziekte die korstige zweren op het lichaam veroorzaakt en een groter risico geeft op huidkanker. Daarom is het belangrijk om hun blootstelling aan zonlicht te beperken. 

Ze zijn ook vatbaar voor het ontwikkelen van schimmelinfecties van de huid en moet mogelijk met speciale schimmelwerende shampoos regelmatig worden gewassen.

Het gebrek aan vacht maakt het ook moeilijk voor hen om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Het is daarom een goed idee om te investeren in een paar truien voor uw kleine maatje. Het gebrek aan haar kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken bij kittens in de eerste levensweken vanwege de gevoeligheid voor luchtweginfecties.

Voeding

Het dieet van de sphynx hangt voornamelijk af van zijn leeftijd, geslacht en activiteitsniveau. Het is goed om te weten dat de sphynx van eten houdt en zal waarschijnlijk alles eten wat u hem aanbiedt. Besteed aandacht aan hun voeding. Ze hebben een gevoelig spijsverteringssysteem dus kleine maaltijden met regelmatige tussenpozen door de hele dag is het beste. Zorg er ook voor dat uw sphynx voldoende water heeft om te drinken na een maaltijd om uitdroging te voorkomen.

Vijf feiten over de sphynx

  1. De huid van de sphynx is bedekt met een fijn perzikachtig dons en grote oren die twee of drie centimeter hoog kunnen worden.
  2. Omdat de sphynx geen vacht heeft om lichaamsolie op te nemen, moet hij vaak in bad.
  3. De sphynx mag dan haarloos zijn, maar ze zijn niet hypoallergeen omdat ze nog steeds huidschilfers produceren en een eiwit via speeksel en talgklieren op hun lichaam verspreiden die allergie kunnen veroorzaken.
  4. Verwacht dat de sphynx u zal volgen, waar u ook gaat. Het ras staat altijd te popelen om te helpen met wat u ook doet. De kat houdt van gezelschap en aandacht en zal gasten verwelkomen, knuffelen en op schouders springen.
  5. Om het ontbreken van haar te compenseren, heeft de sphynx een extreem hoogmetabolisme. Daarom zal hij meer voedsel consumeren dan de gemiddelde kat.