Achtergrond
Eigenlijk is de somali is een langharige abessijn. Hij heeft namelijk hetzelfde gen als de abessijn. Anders dan de naam doet denken, komt het ras niet uit Somalië. De somali komt waarschijnlijk van de kust van de Indische Oceaan en uit delen van Zuidoost-Azië.
Deze langharige kat werd voor het eerst gezien in het begin van de 20e eeuw. Hij is waarschijnlijk ontstaan toen fokkers langharige katten in hun fokkerij hielden om meer langharige katten te krijgen. Vooral na de Tweede Wereldoorlog waren er nog maar weinig abessijnen. De katten werden pas in de jaren zestig als een op zichzelf staand ras ontwikkeld en kreeg toen de naam somali. In 1981 erkende Fédération Internationale Féline de somali als ras.
Persoonlijkheid
De somali is een combinatie van schoonheid en persoonlijkheid. Het is een zeer intelligente, speelse en actieve kat. Het ras is goedaardig, nieuwsgierig, actief en atletisch. Hij houdt echt van spelen. Ze spelen urenlang met hun eigen speelgoed, maar genieten ook van interactief spelen met hun baasjes.
Het ras heeft een voorliefde voor hoogtes. Ze vinden het leuk om zo hoog mogelijk te zitten. Ze waarderen het hebben van één of meerdere krabpalen tot aan het plafond. Uw somali kat zal springen en spelen, maar ondanks dat is het een makkelijke kat om in huis te hebben. Het ras houdt ervan om bij mensen te zijn en aandacht van hen te krijgen. Hij kan worden getraind om sociaal te zijn. Somali katten passen zich makkelijk aan gedurende hun leven. Het belangrijkste voor dit ras is dat ze geliefd zijn en veel aandacht krijgen.
Uiterlijk, maat en gewicht
De somali is qua uiterlijk goed in verhouding. Het is een middelgrote kat met een stevige spierontwikkeling en heeft een ronde wigvormige kop. De grote oren, amandelvormige ogen, donkere hakken, slanke benen en volle borstelige staart maakt dat de somali op een wilde kleine vos lijkt. Net als zijn voorganger, de abessijn, is de somali elegant en toch stevig gebouwd. Na 18 maanden is het ras volgroeid en bereikt hij zijn volledige grootte. Het gemiddelde gewicht van de mannelijke katten is vijf tot zes kg. Bij de vrouwelijke katten is het gemiddelde gewicht drie tot vier kg.
Kleur
De somali is een prachtige kat, met een levendig kleurrijke vacht. De vacht heeft tussen de vier en twintig kleuren. De structuur van de haren is heel fijn waardoor de vacht zachter aanvoelt dan die van andere kattenrassen. De standaardkleuren voor de somali zijn rood, blauw, rossig of licht rood. Dit ras kan ook veel andere kleuren hebben.
Vachtverzorging
De vacht van de somali is zacht, zijdeachtig en van gemiddelde lengte met een donzige staart. Borstel of kam de vacht wekelijks om klitten te voorkomen. Omdat het haar echter niet zo lang is als bij bijvoorbeeld de perzische kat, is het makkelijker de vacht in goede staat te houden. De meeste somali katten vinden het leuk om verzorgd te worden als u dit van jongs af aan heeft aangeleerd.
Speciaal voor het ras
Omdat de somali een speelse en nieuwsgierige kat is, kan hij uw huis af en toe op zijn kop zetten. Het ras kan kasten openen, de waterkraan open zetten, de bovenste planken verkennen, en de kleinste plekjes vinden in uw huis. De somali kan voedsel en voorwerpen in zijn poten houden, net als een aap. Verder staat deze kat enthousiast in het leven wat hem een goede vriend en lid van de familie maakt. Ook kan de somali koppig zijn.
Erfelijke ziekten
Hoewel de meeste somali katten gezond zijn, kunnen sommige, net als bij abessijnen, een erfelijke gezondheidsprobleem krijgen. Zo kan de somali een pyruvaatkinase tekort krijgen wat bloedarmoede kan veroorzaken. Vraag aan uw fokker of uw toekomstige kat getest is. Hiervoor is is namelijk een betrouwbare test beschikbaar. Niet elke kat ontwikkelt symptomen van pyruvaatkinase deficiëntie, maar symptomen zijn bijvoorbeeld:
- slaapzucht,
- depressie,
- gebrek aan eetlust
- bleek tandvlees.
Andere erfelijke ziekten zijn amyloïdose en een oogziekte genaamd progressieve retina atrofie, wat uiteindelijk leidt tot blindheid.
Voeding
Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften met het eten. De somali is echter een levendige kat en heeft proteïne en vet nodig. Geef uw somali een uitgebalanceerd supplement als u uw kat geen alternatief premium kattenvoer geeft met vitamines, mineralen en vetzuren. En natuurlijk, zoals voor alle katten, is het belangrijk uw kat de juiste hoeveelheid voer te geven om een gezonde conditie te behouden.
Vijf feiten over de somali
- De somali komt eigenlijk niet uit de Afrikaanse natie Somalië (voorheen bekend als Abessinië) maar kreeg de naam die paste bij zijn kortharige broer de abessijn.
- Het ras is erg intelligent en speels. Deze vriend vindt het heerlijk om bij mensen te zijn en houdt van aandacht.
- De somali is een prachtige kat, met een zachte, zijdeachtige en kleurrijke vacht. Hij heeft grote oren, amandelvormige groene ogen en een borstelige staart.
- De somali is een kat die zich langzaam ontwikkeld. Vanaf 18 maanden is de kat volgroeid.
- De borstelige staart van de somali geeft de kat een vosachtig uiterlijk.