Siamees

Als u op zoek bent naar een intelligente, liefdevolle en zeer spraakzame kat? Dan is de siamees het ras voor u. Deze nieuwsgierige, actieve en soms wat luidruchtige katten hebben veel aandacht nodig en kunnen veeleisend zijn. 

kat siamees

Over dit ras

Achtergrond van de siamees

De siamees is een oud ras dat afkomstig is uit Thailand, een land dat vroeger bekend stond als Siam. Oude manuscripten uit de jaren 1300 laten zien dat dit ras al eeuwen bestaat. De monniken beschouwden het ras als heilig en werd gehouden als een huisdier, in plaats van een rattenvanger.

Royal Cat of Siam

Het ras kwam pas aan het begin van de 19e eeuw naar Europa. Net zoals vele andere kattenrassen werd de siamees voor het eerst gepresenteerd in Engeland, op de Crystal Palace Cat Show in 1871. Daar werd het ras werd de Royal Cat of Siam genoemd. De kat werd snel populair onder de hogere sociale klasse van Engeland en Amerika. Zij hadden genoeg geld om de siamese katten uit Azië te importeren. Zo begon de fokkerij in het Westen en de populariteit steeg. In 1946 werd de siamees goedgekeurd als officieel ras door de International Cat Association.

Persoonlijkheid

De siamees is een intelligente kat met een eindeloze nieuwsgierigheid. Wees voorbereid op een sociale en veeleisende kat die uw beste vriend zal zijn. HIj houdt echt van zijn menselijke familie en is graag betrokken bij alles wat u doet. Als u op zoek bent naar rust en een kalme kat, kunt u beter verder kijken.

Spraakzaam en eigenwijs

De siamees is erg spraakzaam en eigenwijs en staat bekend om zijn luide, raspende stem. U kunt ervan uitgaan dat deze metgezel veel met u praat. Dat betekent niet dat hij eten nodig heeft of aandacht wil. Hij vindt het gewoon gezellig om met u te praten. Omdat dit zo'n slimme kat is, zal hij dingen vinden om zich mee te vermaken als u niet thuis bent. Wees niet verbaasd als hij kasten opent, de kraan openzet, op zoek gaat naar nieuwe schuilplaatsen en televisie gaat kijken.

De behendige en atletische siamees houdt van spelen. Omdat het een slimme kat is, zal hij het ook leuk vinden om intellectueel uitgedaagd te worden, zoals met trucs, puzzels en speelgoed. Met een grote krabpaal maakt u uw siamees helemaal gelukkig. Ze houden er niet van om voor langere tijd alleen gelaten te worden. Maar als u het huis verlaat, zorg dan zeker dat hij dingen te doen heeft zodat hij zich niet verveelt.

Siamees: uiterlijk, maat en gewicht

De middelgrote siamees is er in twee verschillende soorten: 

De traditionele siamees heeft een appelvormig hoofd. Deze soort wordt daarom ook wel ‘appelhoofd’ genoemd. Naast een ronde kop heeft hij een stevig lichaam. 

De show siamees heeft een buisvormig lichaam met lange poten, lange staart en een wigvormige kop met grote, driehoekige oren. Hij heeft amandelvormige, blauwe ogen en een lange, rechte neus. De korte vacht is gericht op een lichtere achtergrond. 

Een volwassen mannetje weegt ongeveer 4 tot 6 kilo en een vrouwtje tussen 2,5 en 4,5 kilo.

Kleur

Bij de siamees is de kleur van zijn kop, poten en staart anders dan de rest van zijn lichaam. De meest voorkomende kleuren volgens de International Cat Association, zijn:

Het ras is ook in andere kleuren te zien. Deze colourpoints zijn vaak gemengd met kleuren zoals crème, ivoor of wit op de rest van het lichaam van de kat.

Vachtverzorging

De siamese korte en zijdeachtige vacht is gemakkelijk te verzorgen. Wekelijks kammen met een stalen kam om losse haren te verwijderen en huidoliën te verdelen is voldoende om de vacht mooi te houden.

Speciaal voor het ras

We noemden al het meest bekende (of beruchte) kenmerk van de siamees - zijn luide stem. Hij praat veel meer dan andere rassen. Uw siamees zal de hele dag met u praten. 

De siamees is een perfecte keuze voor gezinnen met kinderen en honden, zolang ze kat-vriendelijk zijn natuurlijk. Dit ras houdt van de aandacht die hij krijgt. Ook vindt hij het leuk om te apporteren of trucs te leren zoals bij honden. Wanneer u op de bank zit of in bed ligt, zal de siamees waarschijnlijk op uw schoot zitten of naast u onder de deken.

Erfelijke ziekten

Zoals bij alle rassen kunnen gezondheidsproblemen optreden die genetisch zijn. Erfelijke ziekten die bij de siamees kunnen voorkomen zijn:

Bij sommige lijnen van dit ras komen bepaalde kankers voor zoals mediastinaal lymfoom en darmtumoren. Ook progressieve retina atrofie (PRA) en heupdysplasie kan bij de siamees voorkomen. Tot slot hebben sommige siamezen last van de eetstoornis pica. Pica houdt in dat de kat niet-eetbare items zoals plastic, kledingstukken en andere materialen eet. De reden voor dit gedrag wordt niet volledig begrepen, maar er zijn bewijzen dat de aandoening genetisch is.

Voeding

Zoals voor alle katten is een goed evenwichtig dieet het beste. Zo weet u zeker dat uw kat de juiste hoeveelheid voeding, vitamines en mineralen binnen krijgt. 

Geef een goede balans tussen nat- en droogvoer om de vitaliteit en gezondheid van uw kat te behouden. Wanneer uw siamees als kitten nog avontuurlijk is en moet groeien, heeft hij voedsel nodig dat rijk is aan eiwitten en vet. Er is ook speciaal voer voor gecastreerde of oudere katten, om overgewicht te voorkomen. Aarzel niet om met uw dierenarts contact op te nemen als u hulp nodig heeft bij het kiezen van de juiste voeding voor uw kat.

Vijf feiten over de siamees

  1. Een bijnaam voor de siamees is ‘Meezer’, vanwege zijn luide stem en constante "praten".
  2. De siamezen houden er niet van zich te vervelen, dus houd ze bezig door bijvoorbeeld spelletjes met ze te spelen. Ze houden van hersen-uitdagend puzzel speelgoed, apporteren, clickertraining en het leren van trucs. U kunt ook een behendigheidscursus met uw siamees doen.
  3. Als u veel werkt of niet alle aandacht kunt geven die hij nodig heeft, is het een goed idee om een hond of een tweede siamees uit hetzelfde nest te hebben om hem gezelschap te houden.
  4. Lekker aan de lijn wandelen is met een siamees meestal geen probleem. Ze houden ervan om nieuwe plekken samen met u te ontdekken.
  5. De siamees kan behoorlijk veeleisend zijn. Zorg er dus voor dat u heeft wat nodig is voordat u een van deze slimme en liefdevolle wezens krijgt.