Pers

De pers is een kat die een waardige en zachtaardige vriend is maar veel verzorging nodig heeft. Deze schattige en donzige kat vindt het heerlijk om verzorgd te worden en ligt graag op uw schoot of op één van zijn favoriete plekjes.

kat pers

Over dit ras

Achtergrond

De pers is één van de oudste en meest populaire kattenrassen. Ondanks dat is er vrij weinig bekend over zijn geschiedenis. We weten dat het ras al eeuwen bestaat en dat het zijn naam dankt aan de regio waar hij vandaan komt: Perzië, het voormalige Mesopotamië en het huidige Iran. Archeologische vondsten in Azië en hiërogliefen in Egypte hebben ook afbeeldingen van langharige katten getoond, die mogelijk een versie van de pers zijn. Dit soort katten was in de 18e eeuw ook populair in het koninklijk paleis van Frankrijk.

De pers zoals we die kennen is afkomstig van twee varianten langharige katten - de vroegere pers en de Turkse angora. De pers had een brede ronde kop, een harige vacht en een kort lichaam, terwijl de angora slank en hoogbenig was met een driehoekig gezicht en een langere vacht. De huidige pers is het resultaat van selectief fokken van deze twee rassen, eerst in Groot-Brittannië aan het eind van de 19e eeuw en vervolgens in de Verenigden Staten aan het begin van de 20e eeuw. Het doel van de fokkers was een schattige kat met ronde kop, kleine oren, korte neus, grote ogen, lang haar en een krom lichaam. Tegenwoordig is de pers er in twee soorten: een traditionele en een show.

Persoonlijkheid

De pers is een waardige, lieve en volgzame kat. Hij is gemakkelijk in de omgang, heeft een zachtaardige persoonlijkheid en geeft de voorkeur aan een rustige sfeer waar mensen vriendelijk en respectvol met hem omgaan. U hoeft zich geen zorgen te maken over een atletische kat die elke gelegenheid aangrijpt om op meubels te klimmen of te springen. De meeste perzische katten geven de voorkeur aan hun favoriete plekje op de bank, bed of uw schoot. Deze katten knuffelen dan ook graag.

Ze vinden het leuk om door kinderen te worden gekamd en geaaid, maar verwacht niet dat ze meedoen aan energieke spelletjes. Ze spelen graag af en toe met speelgoed in hun eigen tempo. Als ze er zin in hebben.

De pers zal uw onverdeelde aandacht niet zoeken, hoewel hij er wel van zal genieten als u tijd aan hem besteedt. Alleen thuis zijn is voor deze kat geen probleem, ook al houdt hij wel van de aanwezigheid van anderen. De pers is niet erg spraakzaam of luid, meestal laat hij zijn ogen het woord doen. Hij kan u wel begroeten met een zacht miauw.

Uiterlijk, maat en gewicht

De pers is een middelgrote kat met een goed ontwikkeld, gespierd lichaam. Het lichaam, de benen en de staart zijn kort en krom en bedekt met een lange, glamoureuze vacht. De grote ronde kop is versierd met een paar grote expressieve ogen, een korte stompe neus en kleine pluizige oren met afgeronde punten. Hij heeft een sterke kin en een volledig afgerond voorhoofd. Normaal gesproken weegt een volwassen perzisch mannetje ongeveer 4 tot 6,5 kilo en een vrouwtje tussen de 3 tot 4,5 kilo.

Kleur

Perzen zijn er in veel kleuren en patronen. Wit, zwart, blauw, chocolade, crème, rood, lila, zilver en goud zijn enkele van de meest voorkomende kleuren van het ras. De pers komt ook in verschillende patronen voor. Van puntig (Himalaya), gearceerd, tabby en rook. De kleur van zijn ogen verschilt en is afhankelijk van de kleur vacht.

Vachtverzorging

Nu is dit wel een uitdaging, aangezien perzische katten veel vachtverzorging nodig hebben. De vacht moet dagelijks worden verzorgd met een stalen kam. Door goed te kammen worden losse haren, klitten en knopen verwijderd, die pijnlijk kunnen zijn voor uw kat.

Een wekelijks of maandelijks bad wordt ook aanbevolen, gevolgd door het föhnen van de vacht op de laagste temperatuur. Zorg ervoor dat u uw pers hieraan laat wennen wanneer hij nog een kitten is. Door zijn lange haren kunnen vuil en ontlasting vast komen te zitten in het onderste gedeelte en aan de onderkant van zijn staart. Zorg er daarom voor dat u uw kat helpt bij het schoonmaken van deze gebieden om vlekken en ongemakkelijke knobbels te voorkomen.

Speciaal voor het ras

Niet alle Perzen zien er hetzelfde uit. Zo is er de perzische ‘peke-face’, met een extreem plat gezicht, en de pers met het 'doll-face' hoofd met een ouderwets uiterlijk en een niet zo plat gezicht. Houd er rekening mee dat platheid ademhalingsproblemen kan veroorzaken bij uw kat. Overmatig tranen kan ook een probleem zijn voor perzen. Veeg dus dagelijks de hoeken van zijn ogen om vuil onder de ogen te voorkomen. Dit komt vaker voor bij katten met een lichte vacht.

Een andere factor waarmee u rekening moet houden bij perzen is het probleem van de kattenbak: kattenbakvulling kan vast komen te zitten in de vacht of poten van de kat. Als u uw kat en de kattenbak niet goed schoon houdt, gebruikt uw pers de bak niet meer.

Erfelijke ziekten

De pers heeft een aantal erfelijke gezondheidsproblemen die goed kunnen zijn om te weten. 

De meest voorkomende erfelijke aandoening is het korte, platte gezicht van de perzische kat met kleine neusgaten en een zacht gehemelte dat te lang is. Hierdoor kunnen ze ernstige ademhalingsproblemen en tranende ogen krijgen. Dit wordt ook wel brachycephalie genoemd. Hierdoor is het advies ook om een doll face pers te nemen omdat die hier minder last van hebben.

Voeding

Hoewel perzen niet de meest energieke katten zijn, hebben ze voedzame voeding nodig om gezond en fit te blijven en hun een mooie, zijdezachte vacht te behouden. Kies een voeding die rijk is aan proteïne, een minimaal koolhydraatgehalte heeft en met de juiste hoeveelheid vet. Neem contact op met een AniCura dierenkliniek bij u in de buurt voor advies over welke voeding u moet kiezen voor uw pers.

Vijf feiten over de pers

  1. Het is verstandig om uw perzische kat alleen als binnenkat te houden. Deze katten zijn geen vechters en kunnen problemen krijgen met onvriendelijke katten en andere vijandige dieren.
  2. Rassen met een platte kop zoals perzen zijn gevoelig voor hitte. Houd uw huis dus koel en laat ze op een hete zomerdag nooit in de zon liggen.
  3. Veel luchtvaartmaatschappijen weigeren perzen in de vrachtruimte te vervoeren, vanwege het risico op ademnood of zelfs de dood in stressvolle omgevingen.
  4. Wees niet verbaasd als uw volwassen perzische kat plotseling uitbarst in kittenachtig gedrag en hij rondrent en gek doet. Ze doen dat van tijd tot tijd.
  5. Aangezien het geen actieve kat is, moet u op zijn voeding letten en hem zo actief mogelijk houden met dagelijkse, speelse oefeningen.