Neva masquerade

De neva masquerade is een prachtige kat met een lichte vacht waarbij zijn poten en kop donkerder gekleurd zijn. Het is een aanhankelijk maatje met natuurlijk lang haar, een gespierd lichaam en borstelige staart die de impressie geeft van een kleine wilde kat.

kat neva masquerade

Over dit ras

Achtergrond van de neva masquerade

De neva masquerade kat is een pointed variëteit van de Siberische kat, wat betekent dat hij plekken van kleur op gezicht en poten heeft. Net als de Siberische kat komt het ras neva masquerade uit Rusland en is hij vernoemd naar de rivier de Neva in Sint-Petersburg. Daar werd de neva masquerade eind jaren zeventig voor het eerst ontwikkeld.

Nieuw erkend ras

Misschien vraagt u zich af waarom u tot nu toe nog nooit van de neva masquerade kat heeft gehoord. Waarschijnlijk komt dat omdat in 2009 de neva masquerade pas volledig werd erkend als officieel ras. De neva masquerade begon pas in 2010 in verschillende landen te verschijnen en wordt steeds populairder. Ze worden echter nog steeds vaak gezien als de traditionele Siberische kat.

Persoonlijkheid

De neva masquerade en de Siberische kat delen beide dezelfde rasstandaard, in uiterlijk en karakter. Deze intelligente katten zijn nieuwsgierig, knuffelbaar, lief, vrolijk en aanhankelijk. Het is een gezelschapsdier, ideaal voor het gezin en hij kan het goed vinden met kinderen en andere huisdieren. Als u thuiskomt, zal hij u waarschijnlijk een warm welkom geven.

Deze harige kat is levendig, wendbaar en atletisch met veel energie. Ze kunnen trucs leren en apporteren. Een beetje geduld is voldoende om deze slimme en gretige kat te trainen. U zult u beloond worden met een aanhankelijk en leuk vriendje. Neva masquerades zijn ook bekend om hun geluid van spinnen en getjilp. Ze zijn gelukkig niet luidruchtig.

Uiterlijk, maat en gewicht

Het ras is een krachtige, middelgrote tot grote kat. Het gewicht van de mannetjes ligt tussen de 4,5 tot 9 kg. Vrouwtjes zijn een stuk kleiner, namelijk tussen de 4 en 6 kg. Zoals veel grotere katten zijn ze laat volwassen. Ze zijn pas volgroeid als ze drie jaar oud zijn.

Dit prachtige ras heeft helderblauwe ogen, een lange, dikke vacht met een kroon en oor bosjes, een gespierd lichaam en borstelige staart. Deze eigenschappen geven de neva masquerade de uitstraling van een schattige kleine wilde kat. Hun hoofden hebben een ronde vorm, in verhouding met het lichaam

Vachtverzorging neva masquerade

Dit is een natuurlijk langharig ras. Hun vacht heeft drie lagen met  extra lange haren. Dit zorgt voor veel haarverlies. De vacht is dicht en zeer zacht. Hoewel de vacht meestal geen klitten krijgt, is regelmatige verzorging nodig om verharing onder controle te houden. Borstel regelmatig, minstens één of twee keer per week.

Speciaal voor het ras

Net als de Siberische kat staat de neva masquerade bekend als een hypoallergeen kattenras. Hypoallergeen betekent dat u er waarschijnlijk geen allergische reactie van krijgt. Maar let op, dit betekent niet dat hij niet-allergeen is. Het betekent alleen dat ze minder snel een allergische reactie veroorzaken. 

Erfelijke ziekten

Over het algemeen is de neva masquerade een zeer gezonde kat. Hij kan enkele gezondheidsproblemen krijgen zoals: 

Controleer altijd bij de fokker of de ouders en de kittens worden getest op veelvoorkomende ziekten binnen dat ras.

Voeding

Katten zijn vleesetende dieren en daarom hebben ze een eiwitrijk dieet vol voedingsstoffen nodig. Goede voeding is de beste garantie dat uw kat een lang en gezond leven zal leiden. Geef daarom aandacht en zorg aan het voedsel dat u aan uw huisdier geeft. U kunt uw dierenarts raadplegen voor advies over de juiste voeding.

Vijf feiten over de neva masquerade

  1. De neva masquerade kat is een pointed variëteit van de Siberische kat, wat betekent dat hij punten van kleur op het gezicht en de poten heeft.
  2. Deze intelligente katten zijn nieuwsgierig, lief, vrolijk en aanhankelijk. Zij kunnen heel goed met kinderen en andere huisdieren overweg.
  3. De neva masquerade staat bekend om hun geluid van spinnen en getjilp. Ze zijn gelukkig niet luid.
  4. De neva masquerade staat bekend als een hypoallergeen kattenras, dit betekent dat u er waarschijnlijk niet allergische voor bent.
  5. Zoals veel grote katten, is de neva masquerade volgroeid als ze ongeveer drie jaar oud zijn.