Heilige birmaan

Sierlijk en elegant, met sneeuwwitte voeten, opvallend blauwe ogen en een gouden vacht die is aangeraakt door een godin. De heilige birmaan is het lieve lid dat elk gezin verdient.

Heilige birmaan

Over dit ras

Achtergrond van de heilige birmaan

De ware oorsprong van de heilige birmaan is relatief onbekend, mogelijk is hij afkomstig uit Zuid-Azië. Er wordt gezegd dat het ras in het begin van de 20e eeuw vanuit Birma in Europa werd geïmporteerd. Birmanen werden voor het eerst erkend in Frankrijk in 1925 en leken op siamezen, Turkse angora's en perzen. Het ras stierf bijna uit tijdens de Tweede Wereldoorlog, daarom is de geschiedenis van de heilige birmaan alleen met zekerheid terug te leiden tot de jaren 1940.

Volgens de legende zijn alle heilige birmaan katten afkomstig van een kattentempel in Birma die bij een tempelpriester hoorde. In de tempel stond een gouden beeld van een godin met saffier blauwe ogen. Toen de priester stierf, met de poot van de kat op zijn lichaam, veranderde de godin de vacht van de kat in goud en zijn ogen in opvallend blauw. De poten bleven sneeuwwit, als teken van zijn puurheid. Er werd zelfs gezegd dat de ziel van de priester in het lichaam van zijn kat werd herboren en later naar het paradijs werd gebracht toen de kat stierf. Na deze gebeurtenis werden alle Birmaanse priesters herboren als heilige katten toen ze stierven. Hierdoor kreeg het ras de naam: de heilige kat van Birma.

Persoonlijkheid

De heilige birmanen zijn elegante en zachtaardige katten die met een zekere sierlijkheid  lopen, wat u zou verwachten van deze voormalige tempelkatten. Ze hebben een lief en zacht karakter en houden van zachte aaien op het hoofd of een dutje op schoot. Ze communiceren met een zachte, duidelijke stem. Met hun stem laten ze u weten of het tijd is voor het avondeten, om te knuffelen of als ze per ongeluk achter een gesloten deur zijn achtergelaten. Ze hebben niet echt aandacht nodig.

Heilige birmanen zijn ook intelligente en nieuwsgierige katten die graag de omgeving verkennen. Dit kan ertoe leiden dat uw heilige birmaan vast komt te zitten in de garage of dat hij in het huis van uw buurman slaapt. Ze zijn sociaal en passen goed bij volwassenen, kinderen, andere katten en vaak ook honden, waardoor ze de perfecte familie kat zijn. Zelfs als ze een nonchalant en koel karakter hebben, spelen ze graag. Interactief speelgoed, ballen halen, of genieten van een race zijn spelletjes die uw heilige birmaan fijn zal vinden. .

Uiterlijk, maat en gewicht

De birmaan is middelgroot, waarbij het vrouwtje gewoonlijk ongeveer 3 tot 4,5 kilo weegt en het mannetje ongeveer 4,5 tot 7 kilo. Het lichaam is glad en lang met vrij korte poten en een borstelige staart. Het hoofd is licht hartvormig met een schattig gezicht en puntige, kleine oren. En we mogen de ogen niet vergeten - ze zijn zo blauw als ze maar kunnen zijn.

Kleur heilige birmaan

Dit ras heeft een Himalaya-patroon, wat betekent dat het een bleek lichaam is dat geleidelijk overgaat in een nog lichtere kleur op de borst en buik. Zijn vacht is donkerder op de oren, gezicht, poten en staart. De voeten zijn sneeuwwit, waardoor ze op sokjes lijken. Op de achterpoten strekken de "sokken" zich naar boven uit tot een omgekeerde V-vorm op de achterkant van het been.

Heilige birmanen zijn er in verschillende kleuren zoals seal point, blue point, chocolate point en lilac point. Er zijn ook birmanen in lynx point, die een duidelijk gedefinieerde "M"-markering op het voorhoofd hebben, een bril-achtige markering rond de ogen, gevlekte snorhaar kussens  en strepen of ringen op de benen en de staart.

Vachtverzorging

De vacht is halflang of lang en erg licht en zijdeachtig. Het ras heeft een ondervacht, wat betekent dat er zelden matten in komen. Dat maakt zijn vacht makkelijk te verzorgen.

Kam regelmatig met een stalen kam of borstel om de vacht zacht en glanzend te houden. In de winter valt zijn vacht uit, dus misschien moet u dan extra kammen om te voorkomen dat u overal in huis kattenhaar vindt. 

Speciaal voor het ras

Omdat heilige birmanen sociale katten zijn, hebben ze de neiging om een ​​beetje angstig te worden als ze lange tijd alleen worden gelaten. Ze vinden het fijn als ze constant gezelschap krijgen van mensen of andere huisdieren.

Erfelijke ziekten

Heilige birmanen zijn over het algemeen gezond, maar er zijn enkele erfelijke problemen bij het ras vastgesteld. Enkele hiervan zijn:

Voeding

Er is geen speciaal advies voor het voeren van uw heilige birmaan. Ze hebben niet al te veel honger, maar zullen het u waarschijnlijk laten weten wanneer het etenstijd is.

Vijf feiten over de heilige birmaan

  1. De heilige birmaan wordt ook wel de “heilige kat van Birma” genoemd en er wordt gezegd dat het ras door een godin is gemaakt.
  2. U herkent een heilige birmaan direct aan zijn helderblauwe ogen en unieke witte voeten.
  3. De heilige birmaan is erg sociaal en heeft een kalm en zachtaardig karakter.
  4. Nierfalen en haaruitval zijn twee ziekten waarvan bekend is dat ze bij de heilige birmaan kunnen voorkomen.
  5. Birmanen zijn geweldige familie katten en spelen graag met kinderen en andere huisdieren.