Shih tzu

De shih tzu is een echte schat en zal uw beste maatje zijn. Als u op zoek bent naar een harige vriend die u overal volgt waar u ook gaat en graag met u op de bank wilt knuffelen, is dit de hond voor u. 

hond shih tzu

Over dit ras

Achtergrond van de shih tzu

Shih tzu betekent "kleine leeuw", wat best grappig is, want er is niets leeuwachtigs aan dit ras. In tegenstelling tot wat de naam aangeeft, is de shih tzu een liefhebbende hond en absoluut geen jager.

De oorsprong van het ras is een soort mysterie ook zijn de meningen hierover verdeeld. Sommigen zeggen dat het één van de 14 oudste hondenrassen is en dat zij al in 8000 voor Christus aanwezig waren in China. Anderen beweren dat het ras afkomstig is uit Tibet waar honden van dit type als geschenk aan het keizerlijke hof van China werden gegeven. Ongeacht uit welk land hij afkomstig is, het is duidelijk dat de hond een lange geschiedenis heeft als een gewaardeerde gezelschapsdier.

Karakter

De shih tzus zijn geweldige huisdieren die goed overweg kunnen met zowel andere dieren als kinderen. De kinderen moeten wel weten hoe ze een puppy moeten behandelen, respecteren en ermee kunnen spelen. 

Als u op zoek bent naar het beste maatje, dan zult u dit in deze hond vinden. Waar u ook gaat en wat u ook doet, de shih tzu wilt daar graag bij zijn. Het is een vrolijke, positieve, vriendelijke en levendige hond die uw aandacht nodig heeft. Hoewel deze hond graag met u knuffelt op de bank, is het ook een waakzame hond. Hij is waakzaam, levendig en zal wellicht blaffen tegen vreemden die bij u op bezoek komen. Wacht af en ze worden vrienden met uw gasten zodra ze hen begroeten.

Activiteit

Zolang de hond is waar u bent, maakt het eigenlijk niet uit waar hij woont. De shih tzu is een hond die zich zowel in kleine appartementen als in grote huizen op zijn gemak kan voelen. Als hij maar de ruimte heeft om te wandelen en te spelen. Ze zijn niet het meest actieve ras, maar ze dwalen graag rond in het huis, spelen met het speelgoed of lopen het liefst ongeveer 60 minuten per dag.

Vachtverzorging shih tzu

De hond is klein en robuust met een zware vacht. Van zelfs één dag zonder verzorging kunnen klitten ontstaan. Hoeveel u moet borstelen of kammen, hangt af van de textuur van zijn vacht. Sommigen hebben dagelijkse zorg nodig, terwijl het voor andere shih tzu’s voldoende is om één keer per week de vacht te zorgen. 

Het behouden van een prachtige vacht kan veeleisend zijn, een reden waarom veel eigenaren een professionele trimmer inhuren om dit te doen. Als u het zelf doet, is het gemakkelijker als u de vacht in delen borstelt wanneer de hond op zijn zij ligt. Als u wilt dat de vacht kort blijft, plan dan trim afspraken om de zes tot acht weken. Aangezien het trimmen en borstelen van dit ras training vereist, moet de hond al worden gewend aan vachtverzorging bij de fokker.

In bad

Doe uw shih tzu regelmatig in bad. Bij voorkeur één keer per week, en zorg ervoor dat u een goede shampoo en conditioner gebruikt. Vergeet niet om de klitten uit te kammen voordat u hem of haar in bad doet, anders zullen de klitten erger worden als ze nat worden. Föhn ook de vacht grondig om er zeker van te zijn dat uw shih tzu het niet koud krijgt.

Training

Begin met het trainen van uw shih tzu-puppy op de dag dat u hem mee naar huis neemt. De shih tzu is makkelijk te trainen en kan alles leren. Houd uw trainingssessies kort en interessant omdat de shih tzu herhalingen van dezelfde oefeningen niet op prijs stelt. Om te voorkomen dat hij op dingen kauwt, op mensen springt of bijt, moet u uw hond laten begrijpen dat u de leiding heeft. Vroege socialisatie helpt ook om er voor te zorgen dat uw pup opgroeit tot een brave hond.

Grootte en gewicht

Shih tzu’s mogen niet groter zijn dan 27 cm. Zijn gewicht is ongeveer 4,5 tot 8 kg.

Kleur

Shih tzu’s zijn er in vele kleuren, zoals zwart, grijs en wit, zwart en wit of rood en wit. 

Speciaal voor het ras 

U moet weten dat de shih tzu moeilijk zindelijk te maken is. Als u strikt bent en niet de alleen pup door het huis laat lopen totdat hij volledig getraind is, zult u succes hebben. Zorg ervoor dat u altijd uw hond uitlaat nadat hij geslapen, gespeeld en gegeten heeft en onthoud dat een puppy vele keren per dag naar buiten moet.

Het is ook goed om te weten dat deze hond, net als andere rassen met korte gezichten, gevoelig is voor warmte en makkelijk een zonnesteek krijgt. Daarom moet u hem tijdens warme dagen binnen in een ruimte met airconditioning houden.

Erfelijke ziekten

Over het algemeen zijn shih tzu’s gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde erfelijke ziekten. De meeste baasjes komen bij de dierenartsen voor problemen aan de ogen. Houd daarom goed in de gaten als de ogen van uw hond overdreven bol zijn.

Vanwege de vorm van de kop, het gezicht en de luchtwegen, kunnen shih tzu’s problemen hebben met ademen. Sommige honden hebben een obstructie in de bovenste luchtwegen waardoor ze moeite hebben met ademen. Deze problemen kunnen indien nodig operatief worden behandeld.

Andere ziekten om in de gaten te houden:

Neem contact op met uw dierenarts als u zich afvraagt ​​hoe gezond uw hond is.

Voeding

Dit ras is misschien kieskeurig als het om eten gaat. Dat komt vooral doordat hun eigenaren ze aan ander voedsel hebben laten wennen. Geef uw hond de tijd om aan zijn voedsel te wennen en geef niet uw eigen eten aan uw hond. Net als bij alle hondenrassen is de hoeveelheid voer afhankelijk van bijvoorbeeld het activiteitenniveau, de grootte en de leeftijd van uw hond.

Type

Gezelschapshond

Vijf feitjes over de shih tzu

  1. Wees niet verbaasd als uw shih tzu altijd wilt zijn waar u bent, het is een echte gezelschapshond.
  2. De shih tzu heeft niet veel beweging nodig, hij is tevreden met regelmatige kortere wandelingen.
  3. De vacht van uw shih tzu heeft veel verzorging nodig. Wees bereid veel te kammen, te borstelen en te baden.
  4. De shih tzu is kindvriendelijk, zolang u uw kinderen leert omgaan met de hond en hem te respecteren.
  5. Net als andere honden met een plat gezicht moet de shih tzu vaak niezen. Het vele niezen is gebruikelijk voor het ras en kan komen door verschillende redenen.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Wilt u een puppy of volwassen shih tzu aanschaffen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de shih tzu gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt.

Tips over het aanschaffen van een shih tzu? Ga naar puppy of volwassen hond kopen en ontdek wat u moet weten voordat u een hond koopt.