Rottweiler

De rottweiler, ook wel rottie genoemd, is een knappe en trouwe hond met een sterk waakinstinct. Tegenwoordig zijn ze populaire gezinsleden. Als u op zoek bent naar een nieuw familielid dat veel van u zal houden, is de rottweiler een goede keuze.

hond rottweiler

Over dit ras

Achtergrond van de rottweiler

De rottweiler stamt af van het oude Rome, waar de honden door de Romeinen werden gebruikt om de kuddes te drijven voor het leger terwijl die door Europa marcheerde. Terwijl het leger reisde, paarden de Romeinse honden met de binnenlandse honden die de basis legden voor het ras rottweiler.

Het ras zoals we dat nu kennen, ontstond in de stad Rottweil in Zuid-Duitsland. Ze werden door slagers gebruikt om het vee te bewaken en naar de markt te drijven. Na verloop van tijd ontwikkelde de rottweiler zich tot een uitstekende waak- en veehond.

Intelligent en waakzaam

Al snel werden de rottweilers ingezet bij politiewerk, waarvoor ze zeer geschikt waren. Na de Tweede Wereldoorlog begon het ras populairder te worden. Zijn intelligentie en vermogen om te waken is nooit verloren gegaan bij hondenliefhebbers. En door doelgericht te fokken is het een geliefd huisdier geworden - niet alleen als waak- en politiehond, maar ook als familielid.

Karakter

Het karakter van een rottweiler is een mix van de loyale, standvastige waakhond en de ongelooflijk liefhebbende huisgenoot. Hoewel de rottweiler soms een slechte reputatie heeft als agressief, is een goed gefokte en getrainde rottweiler kalm en zelfverzekerd.

Ze zijn vaak afstandelijk tegenover vreemden, maar nooit verlegen of onaardig. Elke hond heeft een eigen persoonlijkheid. Dit kan variëren van serieus en gereserveerd tot dwaas en grappig. Sommige zijn eenpersoons- honden, terwijl andere zelfs aanhankelijk zijn tegenover niet-gezinsleden.

Rottweilers zijn erg liefdevol en loyaal aan hun gezin. Ze hebben een natuurlijk instinct om hun gezin te beschermen. Daarom kunnen ze assertief zijn in hun verdediging. Met name mannetjes kunnen wat agressief en dominant zijn. Begin met het trainen en begeleiden van uw rottweiler-puppy op de dag dat u hem krijgt en u zult beste vrienden worden.

Activiteit

Rottweilers houden ervan om lichamelijk en mentaal bezig te zijn. Als werkhond is dit ras gewend om lange dagen te werken. Wissel de activiteiten af. Maak bijvoorbeeld lange wandelingen, trektochten en ga samen. Als u dat doet, neemt uw hond ook graag een pauze met u op de bank.

Vachtverzorging

De vacht is makkelijk te verzorgen omdat het kort en plat is. De rottweiler heeft een dubbele vacht. De middellange bovenvacht is recht, grof en dicht. De zachte, donzige ondervacht is aanwezig op zijn nek en dijen. De dikte van de vacht is afhankelijk van het klimaat.

Rottweilers verharen wel, met name in de de lente en herfst. Borstel uw rottweiler meerdere keren per week en was hem regelmatig om zijn ​​mooie en glanzende vacht te behouden.

Training rottweiler

Zoals gezegd heeft de rottweiler een sterk waakinstinct. In het juiste huis, met vroege socialisatie en training, is de rottweiler een geweldige metgezel, bewaker en allround hond. 

De rottweiler heeft uitgebreide en voortdurend socialisatie nodig om een ​​goed gezinslid te zijn. Hij moet in zijn puppy jaren al getraind worden. U kunt uw rottweiler veel aanleren. Rottweilers houden van werken en zullen met plezier meedoen aan bijna alle hondensporten.

Grootte en gewicht

De rottweiler is groot en gespierd met een sterk lichaam. De hoogte is ongeveer 61 tot 68 cm voor mannetjes en ongeveer 56 tot 63 cm voor vrouwtjes. Het gewicht is afhankelijk van de hoogte.

Kleur

De rottweiler is een erg knap ras. Ze zijn altijd zwart met markeringen die roest tot mahonie van kleur zijn. De markeringen zitten op de ogen, de wangen, aan elke kant van de snuit, op de borst, benen, en onder de staart.

Speciaal voor het ras

Door zijn achtergrond als waak- en veehond is het niet raar dat de rottweiler uitblinkt als politiehond, herdershond, hulphond en therapiehond. Ze behoorden zelfs tot de eerste politiehonden en dienen met eer in het leger.

Erfelijke ziekten

De rottweiler is over het algemeen een gezond ras, maar zoals alle honden kunnen ze gezondheidsproblemen krijgen. Veelvoorkomende problemen zijn: 

Voeding

Zoals bij alle honden, zijn de eetgewoonten en de hoeveelheid voedsel afhankelijk van individuele factoren, zoals gewicht, activiteitsniveau, leeftijd en meer. Zorg dat uw hond genoeg voedingsstoffen en eiwitrijk voer binnen krijgt. Maar kijk uit dat uw rottweiler geen overgewicht krijgt. Obesitas kan gewrichtsproblemen veroorzaken of verergeren. 

Type

Beschermhond

Vijf feiten over de rottweiler

  1. De rottweiler stamt af van het oude Rome, waar de honden door de Romeinen werden gebruikt om de kuddes vee te drijven.
  2. In de stad Rottweil in Zuid-Duitsland ontstond het ras dat we vandaag kennen. Vandaar dat dit ras rottweiler heet.
  3. Rottweilers zijn erg liefdevol en loyaal aan het gezin. Ze hebben en natuurlijk instinct om hun gezin te beschermen waardoor ze agressief kunnen zijn tegenover vreemden.
  4. De rottweiler heeft continue socialisatie nodig om een ​​goed gezinslid te zijn. Begin in zijn vroege puppy jaren met training.
  5. Het ras was één van de eerste politiehonden en is nog steeds een veelvoorkomende dienst- en therapiehond.