Rhodesian ridgeback

De rhodesian ridgeback is een gezinshond die wordt gekenmerkt door de strook van haar wat tegen de richting in groeit op zijn rug. Ridgebacks zijn geliefde honden waarvan de eigenaren erop voorbereid moeten zijn dat hij erg onafhankelijk is en graag jaagt op zijn prooi.

hond rhodesian ridgeback

Over dit ras

Wat zijn de eigenschappen van de rhodesian ridgeback? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een hond van dit ras koopt of adopteert. Wist u bijvoorbeeld al dat de rhodesian ridgeback een atletische hond is?

Achtergrond van de rhodesian ridgeback

De rhodesian ridgeback, ook bekend als pronkrug of Afrikaanse leeuwenhond, is een gefokt hondenras in de regio Zuid-Afrika. Rhodesian ridgebacks werden gefokt om Afrikaanse boeren te beschermen. Er was behoefte aan een snelle, sterke en dappere hond die prooien (vooral leeuwen) zou vermoeien en als waakhond zou dienen.

Naamsverandering

Het ras werd officieel opgericht in 1922 door een man Francis Barnes. Een paar jaar later werd de hond geregistreerd door de Zuid-Afrikaanse kennelclub en veranderde de naam van rhodesian leeuwenhond naar rhodesian ridgeback. De naam verwijst naar de strook achterwaarts-groeiend haar op zijn rug.

Karakter: trouwe waakhond

Het is bekend dat rhodesian ridgebacks trouw en intelligent zijn met instincten om te bewaken en jagen. Het zijn honden met een sterke wil en zelfvertrouwen die hun baasjes en gezinnen beschermen.

Ervaren eigenaar

Ridgies vereisen een liefdevolle, strikte opvoeding en een goede socialisatie. Daarom is dit ras niet de beste keuze voor onervaren hondeneigenaren. Ondanks dat dit ras extreem atletisch is, heeft hij ook een gevoelige kant en moet u voorzichtig zijn met zijn gevoelens.

Activiteit: actieve hond

Het ras is voornamelijk een gezelschapshond die energiek en actief is. Door training kan hij een kalme en rustige hond worden.

Lange afstanden

De rhodesian ridgeback vereist veel oefening en iedereen die erover denkt om een ​​Ridgie te kopen, moet eigenlijk een echt buitenmens zijn. Het is een ideale hond voor hardlopen, fietsen en wandelen - een echte langeafstandsloper. Het ras kan zich aanpassen aan een aantal woonsituaties, inclusief appartementen, als ze voldoende beweging krijgen.

Vachtverzorging

Het onderscheidende kenmerk van de rhodesian ridgeback is de haarkam die langs zijn rug loopt in de tegenovergestelde richting van de rest van zijn vacht. Zijn korte vacht heeft geen bijzondere zorg nodig.

Training rhodesian ridgeback

De rhodesian ridgeback is een krachtige en atletische hond die koppig en sterk kan zijn. Vanwege zijn achtergrond moet u hem al vanaf jonge leeftijd trainen.

Mentale uitdaging

Ze hebben ook mentale uitdaging nodig. Een verveelde rhodesian ridgeback kan namelijk gewelddadig worden. Houd de trainingssessies kort en interessant.

Grootte en gewicht

Mannetjes zijn tussen de 63 en 69 cm groot. Vrouwtjes zijn gemiddeld tussen de 61 en 66 cm groot. Het gewicht van dit ras ligt tussen de 30 en 38 kg.

Kleur

De rhodesian ridgeback is een snelle atleet die typisch gespierd is. Hij heeft een licht tarwekleurige tot roodachtige vacht, die kort, dicht, glad en glanzend is.

Speciaal voor het ras: puppytraining 

Behalve de haarstrook op zijn rug, die uniek is voor het ras, heeft rhodesian ridgeback tijd nodig om op te groeien. Als puppy en jonge hond is hij dan ook vrij intens. Als u erover denkt om dit ras te gaan fokken, is het belangrijk om te weten dat hij als puppy veel training nodig heeft. U moet bereid zijn om gehoorzaamheidscursussen te volgen tijdens de eerste eerste twee jaar van de hond.

Erfelijke ziekten rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgebacks zijn over het algemeen gezonde honden. Verantwoordelijke fokkers screenen hun honden voor heup- en elleboogdysplasie, schildklierfunctie en oogafwijkingen.

Huidprobleem

Vier tot vijf procent wordt geboren met dermoid sinus, een misvorming van de huid. Er is lopend onderzoek naar de ziekte en hopelijk kan het binnen een paar jaar worden geëlimineerd.

Andere ziekten

Andere ziekten die relatief vaak voorkomen bij het ras zijn:

Dit kan allemaal getest worden met DNA-testen.

Voeding

Geef uw Ridgie hondenvoer van hoge kwaliteit. Rhodesian ridgebacks worden gemakkelijk zwaarder en staan ​​bekend als beruchte ‘aanrecht-surfers’. Zorg er dus voor dat u menselijke voeding niet onbeheerd achterlaat. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht van uw hond of zijn eetpatroon.

Type

Jachthond

Vijf feiten over de rhodesian ridgeback

  1. Het eerste dat mensen opvallen aan de rhodesian ridgeback is meestal de karakteristieke haarstrook die over zijn ruggengraat loopt.
  2. De rhodesian ridgeback is een mix van Europese jachthonden en Afrikaanse honden.
  3. Rhodesian ridgebacks zijn wilskrachtige en zelfverzekerde honden die hun baasjes en gezinnen beschermen.
  4. Ze vereisen veel training en begeleiding van het baasje. Dit ras is daarom minder geschikt voor onervaren en eerste hondeneigenaren.
  5. De rhodesian ridgeback heeft zowel fysieke als mentale training nodig. Een verveelde hond kan gewelddadig worden.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Puppy of volwassen rhodesian ridgeback kopen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt.

Wilt u tips en meer informatie over het aanschaffen van een puppy of oudere hond? Ga dan naar puppy of volwassen hond kopen.