Poedel

De poedel is één van de oudste hondenrassen die speciaal is ontwikkeld voor de jacht op watervogels. Het zijn levendige, actieve, schattige honden met gevoel voor humor. Wist u dat de poedel één van de meest intelligente rassen is van de wereld? Dit alles maakt de poedel tot een uitstekende gezinshond. 

hond poedel

Over dit ras

Achtergrond van de poedel

De poedel is een groep hondenras. Binnen deze groep zijn er namelijk verschillende soorten poedels zoals de “standaard” poedel, dwerg poedel en toy poedel. Deze groep hondenrassen is één van de oudste rassen die speciaal is ontwikkeld voor de jacht op watervogels. Dit is de reden voor zijn speciale vacht. De poedelvacht is dik, gekruld en op een bepaalde manier geknipt waardoor hij kon zwemmen. Vanwege zijn achtergrond is dit ras een uitstekende zwemmer.

Oorsprong

De meeste historici zijn het erover eens dat de poedel zijn oorsprong heeft in Duitsland. Later ontwikkelde het tot een apart ras in Frankrijk. De Fransen gebruikten de grotere standaard poedel voor eendenjacht, en de middelgrote dwergpoedel om truffels in het bos op te snuiven. Van de kleine toy poodle was de belangrijkste de taak om als de adels en rijke koopmannen te vergezellen. Het ras werd beschouwd als de nationale hond van Frankrijk en werden als allemansvrienden gezien. De poedel van vandaag heeft nog steeds deze status. Ze zijn over de hele wereld geliefd en staan terugkerend op de lijst van meest populaire hondenrassen.

Karakter

Poedels zijn intelligente, energieke, gelukkige en sociale honden. Zij zijn levendig, actief, vrolijk en hebben gevoel voor humor. Ze hebben lichamelijk en mentale uitdaging nodig. Poedels houden van hun gezin en aandacht. U moet ze echt aanleren om alleen thuis te blijven. Binnen de rasgroep zijn er naast vele overeenkomsten, ook kleine verschillen in gedrag. Zo zijn de standaard poedels actief en energiek, maar meestal wat afstandelijker dan de dwerg- en toy poedels.

Activiteit

Poedels zijn actieve honden die elke dag beweging nodig hebben om aan hun hoge energieniveau te voldoen. Ze hebben zin in allerlei activiteiten en houden ervan om bezig te zijn. Ze zijn nieuwsgierig en vinden het heerlijk om nieuwe plekken te ontdekken.

Zwemmen is een geweldige sport voor hen, en de meeste poedels zijn er dol op. Ze zijn gefokt als jachthonden en hun impuls is om te apporteren, dus het gooien van speelgoed, stokken of ballen zullen zowel hun geest als hun lichaam trainen.

Vachtverzorging

De poedel heeft een zachte, mooie, dichte vacht zonder een onderlaag. Borstel uw poedel elke dag om losse haren, vuil en matten of klitten te verwijderen. En breng uw hond om de zes tot acht weken naar een professionele trimmer. Uw poedel heeft misschien een bad nodig tussen de trim afspraken. Voor de vachtverzorging is het nodig dat u uw hond traint. Zo raakt hij gewend aan het borstelen en baden. Hoe eerder u begint, hoe beter.

Als u een lange tijd niet zijn vacht verzorgd, kan uw poedel last krijgen van matten en huidinfecties. De relatief niet-verharende vacht van dit ras maakt de hond een goede keuze voor mensen met allergieën. Omdat poedels er erg verschillend uit kunnen zien, kan het vrij gemakkelijk zijn om te denken dat u naar twee verschillende honden kijkt in plaats van naar twee poedels met verschillende kapsels. Lees hier meer over het laten trimmen van uw hond.

Training poedel

Poedels zijn buitengewoon intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze worden beschouwd als één van de meest intelligente rassen ter wereld. Ze houden ervan om te leren en om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Leer ze de krant op te halen, een fles naar de prullenbak te dragen, uw pantoffels mee te nemen.

Het ras moet vroeg worden gesocialiseerd naar omgevingen en andere mensen en honden. Dus zorg ervoor dat de fokker van de pups ze uitgebreid heeft gesocialiseerd.

Poedels zijn handig, charmant en slim. Ze genieten van hondensporten, zoals behendigheid, gehoorzaamheid en apporteren. Het zijn uitstekende waterhonden. Poedels zijn erg mensgericht. Poedels moeten altijd getraind worden met positieve bekrachtiging en nooit met straf.

Grootte en gewicht

Alle poedels hebben een vierkante omtrek, met een lange, elegante nek en een rechte rug. Afhankelijk van het type zijn er verschillende hoogtes en gewichten.

Kleur

De vacht van de poedel is er in vele kleuren, zoals abrikoos, zwart, bruin, café-au-lait, crème, grijs, rood, zilver en zilver beige. Het ras heeft een gekrulde en wollige vacht.

Speciaal voor het ras

Naast dat de vacht meer verzorging nodig heeft dan andere rassen, is de poedel een echte familiehond die het leuk vindt om zich te mengen met zowel mensen als andere honden. Zoals we eerder al zeiden, is de poedel actief en vindt hij het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Erfelijke ziekten

De meeste poedels hebben een lang en gezond leven. Maar alle honden hebben het potentieel om genetische gezondheidsproblemen te ontwikkelen, poedels ook. Maar dankzij de inspanningen van toegewijde, verantwoordelijke fokkers die routinematig alle fokdieren testen valt het aantal erfelijke ziekten mee. 

Enkele ziekten die bij poedels voorkomen zijn:

Voeding

Sommige poedels zijn vatbaar voor overgewicht, dus let op de calorieën inname van uw hond en zijn gewicht. Hoeveel voedsel uw hond nodig heeft, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw en activiteitenniveau. Elke honden is anders en heeft weer andere hoeveelheid voeding nodig. Vraag uw dierenarts voor advies.

Type

Gezelschapshonden

Vijf feiten over de poedel

  1. Poedels zijn uitstekende gezinshonden die goed kunnen omgaan met andere honden, katten en vreemden.
  2.  Er wordt gezegd dat poedels het resultaat zijn van kruisingen tussen verschillende Europese waterhonden, inclusief Spaanse, Portugese, Franse, Duitse, Hongaarse en Russische waterhonden.
  3. De poedelvacht heeft veel onderhoud nodig om mooi en gezond te blijven. De gekke kapsels die op de huidige poedel shows te zien zijn, komt oorspronkelijk van zijn jacht achtergrond.
  4. De dikke, gekrulde vacht was zo geknipt dat hij kon zwemmen. Ook hield de vacht zijn borst en gewrichten warm.
  5. De poedel is echt slim, maar de intelligentie kan zich vertalen in koppigheid, dus wees vriendelijk maar volhardend met training.