Mopshond

De mopshond is een geliefd gezelschapshondje dat veel liefde en aandacht van zijn familie nodig heeft. Het ras is zowel eigenwijs als humoristisch en houdt van spelen en knuffelen op de bank.

mopshond

Over dit ras

Houd er rekening mee dat dit ras veel gezondheidsproblemen heeft. Lees er meer over onder erfelijke ziekten.

Achtergrond van de mopshond

De mopshond is een oud ras dat zo'n 2000 jaar teruggaat. Mopshonden werden gefokt als gezelschapshonden voor koninklijke families in China en werden zeer gewaardeerd door Chinese keizers.

De koninklijke honden werden zelfs in luxe gehouden en er wordt gezegd dat ze werden bewaakt door soldaten. De mopshond bereikte in de 16e eeuw Europa, toen Nederlandse handelaren naar Europa terugkeerden met exemplaren van het ras. Volgens de legende werd het ras de mascotte van het Nederlandse koninklijke huis van Oranje-Nassau toen een mopshond het leven van de prins redde door hem te waarschuwen voor een aanval van de Spaanse troepen.

Karakter

De mopshond is een kleine hond met veel persoonlijkheid, nieuwsgierigheid en humor. Het ras is een komiek die graag pronkt en in de schijnwerpers staat. Het is een ongecompliceerd hondenras en een vrolijke, trouwe vriend. 

Verwacht dus niet dat een mopshond jaagt, bewaakt of apporteert. Mopshonden werden gefokt om maatje te zijn, en dat is precies waar ze goed in zijn. Ze hebben vriendschappen nodig en zijn erg ongelukkig als hun vraag naar liefde niet beantwoord wordt.

Activiteit

Een mopshond zal met plezier een groot deel van de dag lekker op de bank liggen. De mopshond is ook speels, stevig en levendig. U houdt uw mopshond fit en gezond door dagelijks lichaamsbeweging met hem te doen zoals wandelen. 

Dit ras houdt absoluut niet van warm weer of sporten als het warm is. Dat komt door zijn korte gezicht. Laat uw hond op warme dagen 's ochtends of 's avonds uit als het buiten koeler is.

Vachtverzorging

De korte, gladde vacht van de mopshond heeft weinig verzorging nodig. De vacht kan wel vettig worden en een beetje uitvallen. Door regelmatig te wassen en te borstelen houdt u uw hond schoon en verwijdert u de losse haren. Dit is vooral nodig in de lente en herfst.

Training

Als gezelschapshond houdt het ras ervan zijn gezin te vermaken. Mopshonden zijn over het algemeen makkelijk te trainen en kunnen deelnemen (en uitblinken) in verschillende hondensporten. Ze houden van lekkernijen en dat werkt als een goede motivatie. Een mopshond wil bij het gezin zijn en wordt ongelukkig als hij veel alleen is. Vroege socialisatie- en puppycursussen zijn goed voor het ras.

Grootte en gewicht

De mopshond is een kleine, vierkante en compacte hond. Hij weegt ongeveer 6,5 à 8 kg en is normaal gesproken 25 tot 35 cm hoog.

Kleur

De vacht van het ras kan verschillende kleuren hebben. Meestal heeft de mopshond een licht geelachtige kleur met zwarte of donkerbruine oren en snuit.

Speciaal voor het ras

Voor mopshonden zijn hittestress en hitteberoerte ongelooflijk gevaarlijk. Door hun zeer korte snuit hebben ze moeite met ademhalen, waardoor ze ook bij warm weer moeite hebben om af te koelen. Houd uw hond binnen in de airconditioning om hem koel te houden. Als u geen airco heeft, laat dan een ventilator aan staan ​​en zorg ervoor dat ze toegang hebben tot koel, vers water.

Als u symptomen ziet zoals ademhalingsmoeilijkheden, kwijlen, braken of diarree, neem dan contact op met uw dierenarts.

De rimpels van de mopshond vereisen ook speciale aandacht. Deze plooien zijn broeinesten voor infectie als ze vochtig of vies worden. De rimpels moeten na het baden worden gedroogd. 

De mopshond kan ook vatbaar zijn voor tandvleesaandoeningen. Regelmatige gebitscontroles en poetsen met een kleine, zachte tandenborstel en hondentandpasta helpen dit te voorkomen.

Erfelijke ziekten mopshond

De kortharige mopshond heeft een verhoogd risico op grote gezondheidsproblemen. Zoals we eerder vermeldden, maakt hun zeer korte snuit het voor het ras moeilijk om te ademen. Wat betekent dat ze ook moeite hebben om zichzelf af te koelen als het warm weer is. Hitteberoerte komt vaak voor en kan dodelijk zijn. Veel mopshonden hebben een operatie nodig om hun ademhalingsfunctie te verbeteren.

Het ras is vatbaar voor verschillende erfelijke ziekten, zoals een aandoening die brachycefaal obstructief syndroom (BOS) wordt genoemd. Deze ziekte houdt in dat de neusgaten bekneld zijn en het gehemelte langwerpig en zacht is. 

Ze krijgen ook snel overgewicht en lopen vaak oogletsel op door de grote ogen die uit het gezicht steken. Helaas zijn dit slechts enkele van de erfelijke ziekten die uw mopshond kan krijgen. 

Andere erfelijke ziekten bij mopshonden zijn:

Voeding

Kies voor hondenvoer van hoge kwaliteit. Zorg ervoor dat u voedsel kiest dat de gezondheid van de huid beschermt, aangezien het ras vatbaar is voor huidproblemen. Het zittende leven van de mopshond en zijn voorliefde voor eten zorgt ervoor dat hij makkelijk overgewicht kan krijgen. Zorg daarom voor voldoende lichaamsbeweging en een gezond dieet. Als eigenaar van een mopshond moet u daarom soms streng zijn. Verwen uw hond niet (te veel) met voedsel. Geef de juiste porties, beperk het aantal traktaties en moedig lichaamsbeweging aan.

Type

Gezelschapshond

Vijf feiten over de mopshond

  1. De mopshond is één van de oudste hondenrassen. Zijn geschiedenis gaat zo'n 2000 jaar terug in de tijd.
  2. De mopshond was de officiële hond van het Huis van Oranje-Nassau nadat een mopshond het leven van de kroonprins had gered door te blaffen om hem te waarschuwen voor een aanval.
  3. Mopshonden zijn hebzuchtige eters en zullen te veel eten als ze de kans krijgen. Omdat ze makkelijk aankomen, kunnen ze snel te zwaar worden.
  4. Het ras heeft gezelschap en aandacht van de familie nodig. Het is een komiek die graag pronkt en in de schijnwerpers staat.
  5. De mopshond met het korte gezicht heeft een verhoogd risico op ademhalings- en oogproblemen en kan niet tegen warm weer. Ze mogen niet buiten zijn als het te warm is.