Kooikerhondje

Wat moet u weten over het Nederlandse Kooikerhondje? Hij is lief, vrolijk en slim maar heeft ook socialisatie training nodig. Lees hier of een kooikerhondje het goede ras is voor u.

Kooikerhondje

Over dit ras

Wat zijn de eigenschappen van het kooikerhondje? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u dit hondenras aanschaft. Wist u bijvoorbeeld dat het kooikerhondje vroeger eenden verdreef?

Achtergrond: Hollands hondenras

Het kooikerhondje is een oer-Hollands hondenras dat al lang bestaat. Honden die lijken op het kooikerhondje stonden namelijk al in de 17e eeuw afgebeeld op familieportretten en Hollandse schilderijen van bijvoorbeeld Jan Steen.

Eendenhoeder

Vroeger werden de kooikerhondjes ingezet om eenden te lokken in hun kooi. Toen het aantal eendenkooien daalde, betekende dat bijna het einde van het kooikerhondje. In de jaren 50 werd er daarom alles aan gedaan om dit ras te behouden. Het Nederlandse kooikerhondje werd in 1966 een officieel hondenras.

Kooikerhondje karakter

Het kooikerhondje is lief, vrolijk en slim. Hij kan goed taken uitvoeren en is erg gesteld op zijn baas. In zijn karakter is hij soms wat terughoudend naar anderen. Hij vind het dan ook niet fijn om door vreemden geaaid te worden.

Ook is hij geen fan van andere honden. Heeft u al een hond en zoekt u een hond voor erbij? Denk dan goed na of dit ras de beste keuze is. Door zijn geschiedenis als eendenhoeder, kan hij ook als aangeboren gedrag achter andere wilde dieren aanrennen.

Ervaring

Door zijn pittige karakter heeft dit ras een eigenaar nodig die de leiding neemt en hem streng opvoedt. Enige ervaring als hondeneigenaar is daarbij handig. Anders kan het kooikerhondje zelf de baas spelen waardoor hij ongehoorzaam wordt.

Geen gezinshond

Dit ras is niet de beste match als u kleine kinderen heeft. Kooikerhondjes houden namelijk niet van lawaai of harde stemmen. Dit ras gaat beter samen met oudere kinderen die de hond respecteren en niet steeds achterna lopen.

Bent u vaak van huis? Kooikerhondjes kunnen enige tijd alleen zijn als dit goed is aangeleerd. Ook moet hij, voordat hij alleen thuis gelaten wordt, genoeg beweging hebben gehad.

U hoeft niet bang te zijn dat uw kooikerhondje veel blaft. Alleen als hij zich onveilig voelt zal hij gaan blaffen of vluchten.

Activiteit: geef uw hond voldoende beweging

Het kooikerhondje is een actief ras met veel uithoudingsvermogen. Ze hebben dan ook veel beweging nodig. Door uw kooikerhondje voldoende beweging te geven, merkt u dat hij rustiger is in huis. Dit ras houdt van bijna alle sporten zoals rennen, zwemmen, apporteren en spelen.

Kooikerhondje en beweging

Maak uw kooikerhondje helemaal gelukkig door met hem verschillende hondensporten te doen. Omdat dit ook erg slimme honden zijn, is het goed om hem mentaal uit te dagen. Denk aan behendigheid, speuren, flyball, gehoorzaamheidstraining en andere activiteiten waarbij hij moet nadenken en bewegen.

Weinig vachtverzorging nodig

Hoe vaak borstelt u uw kooikerhondje? Dit ras heeft weinig vachtverzorging nodig. Verwijder losse haren door hem één keer per week te borstelen. Kam goed de plekken waar lange haren zitten om klitten te voorkomen.

Het wassen van de vacht is eigenlijk niet nodig omdat vuil makkelijk van de vacht valt. Was uw kooikerhondje alleen met een speciale hondenshampoo als hij door iets vies heeft gerold.

Kooikerhondje en verharen

Het kooikerhondje verhaart het hele jaar door een beetje. Teven verharen net iets meer dan reuen.

Training voor socialisatie en puppycursus

Het kooikerhondje is een slim ras en leert snel nieuwe dingen. Het is daarbij belangrijk dat u goed laat merken wie de baas is. Als het kooikerhondje geen duidelijke opvoeding krijgt, kan hij ongehoorzaam worden. Beloon goed gedrag en probeer ongewenst gedrag te voorkomen of te negeren. Een goede manier om uw kooikerhondje op te voeding is door middel van training. Denk bijvoorbeeld aan socialisatie training of puppycursussen.

Socialisatietraining en puppycursus

Van nature is het kooikerhondje terughoudend. Om dit gedrag tegen te gaan, gaat u met uw pup op socialisatietraining. De meeste fokkers beginnen hier al mee vanaf de leeftijd van drie weken. Check bij uw fokker of voldoende aandacht is besteed aan de socialisatie training. Tijdens de training leert de pup omgaan met mensen, kinderen en andere dieren.

Heeft u uw kooiker puppy bij de fokker opgehaald? Zorg dan dat u de socialisatie training voortzet tot uw hond minimaal één jaar oud is. Een andere training die uw kooiker pup kan helpen, is de puppycursus. Tijdens de puppycursus leert uw pup aanwijzingen opvolgen terwijl u leert hoe u uw pup iets kunt bijleren. Na de puppycursus, kan een vervolgcursus worden gevolgd.

Grootte en gewicht

Hoe groot is een kooikerhondje? Kooikerhondjes zijn ongeveer 38 tot 40 centimeter hoog, waarbij vrouwtjes vaak wat kleiner zijn dan mannetjes. Het gewicht van dit ras ligt rond de tien kg. Vrouwtjes zijn vaak wat lichter dan de mannetjes.

Kleur van de vacht: wit met oranjerode delen

De kleur van de vacht van dit ras is wit met oranjerode gekleurde delen (platen) op het lichaam. De oren hebben lange haren waarbij de haarpunten zwart uitlopen. Op de kop is een witte streep te zien tussen de ogen en op de neusrug. Rondom de ogen en op de wangen is de vacht gekleurd.

Speciaal voor het kooikerhondje

Elk hondenras heeft speciale eigenschappen, ook het kooikerhondje. Zo heeft het kooikerhondje training nodig om sociaal te worden en voldoende bewegingsruimte.

Leer dit ras sociaal worden

In eerste instantie is het kooikerhondje terughoudend. Hij hoeft dan niets hebben van vreemden, kinderen en andere honden. Hij kan gaan vluchten of naar andere dieren grauwen. Door middel van socialisatie training kunt u dit gedrag aanpassen.

Ruimte voor beweging

Ook heeft dit ras ruimte nodig voor beweging. Hij kan van heel rustig opeens speels worden en vol energie zitten. Door aan zijn behoefte van activiteit te voldoen, krijgt het kooikerhondje genoeg ruimte om zijn energie kwijt te kunnen.

Gevoelig voor lawaai

Het kooikerhondje kan slecht tegen harde geluiden. U doet hem dan ook geen plezier met een harde stem of hand. Wel is een duidelijke opvoeding nodig door iemand die de leiding neemt.

Erfelijke ziekten van het kooikerhondje

Bij elk ras kunnen erfelijke ziekten voorkomen. Doe altijd vooraf goed onderzoek naar de gezondheid van het ras. De belangrijkste erfelijke ziekten bij het kooikerhondje zijn:

De beste voeding voor uw kooikerhondje

De hoeveelheid voeding is gebaseerd op de grootte, het gewicht en de algemene gezondheid van het kooikerhondje. Kortom, welke voeding het beste voor uw hond is, is erg persoonlijk. Neem contact op met uw dierenarts als u twijfelt welke voeding het beste is voor uw kooikerhondje.

Type hond

Werkhond

Vijf feiten over het kooikerhondje

  1. Het kooikerhondje is een Nederlands hondenras. In de 17e, 18e en 19e eeuw stonden deze hondjes al afgebeeld op schilderijen van bijvoorbeeld Jan Steen.
  2. Dit ras werd vroeger gebruikt als werkhond om eenden te hoeden.
  3. Kooikerhondjes zijn vrolijk, lief en slim. Ze hebben een duidelijke opvoeding nodig anders doen ze waar ze zelf zin in hebben.
  4. Ze zijn van nature terughoudend naar vreemden, kinderen en andere dieren. Wij raden aan uw kooiker puppy goed te trainen op het gebied van socialisatie.
  5. De vacht van het kooikerhondje is makkelijk te verzorgen. Eén keer per week borstelen is al voldoende.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Wilt u een kooikerhondje kopen? Kies dan niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Er worden online veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt en voorkom verdriet en hoge kosten.

Kooikerhondje puppy aanschaffen? Meer informatie en tips over het kopen van een puppy vindt u op de pagina puppy kopen.