Jack russell terriër

De Jack russell terriër is halverwege de 19e eeuw in Engeland ontwikkeld om op vossen te jagen. Het is een levendig, onafhankelijk en slim hondje. Dit ras is charmant en trouw. Door zijn jachtinstinct maakt is hij een beetje lastig om hem te trainen.

hond jack russel terriër

Over dit ras

Achtergrond van de Jack russell terriër

De Jack russell terriër is een echte werkende terriër die zijn oorsprong vindt in de vossenjacht in Engeland. Deze kleine hond werd in het midden van de 19e eeuw ontwikkeld in Zuid-Engeland door een dominee genaamd John ‘Jack’ russell, naar wie het ras ook is vernoemd. Naast zijn kerkelijke activiteiten had de pastoor een passie voor de vossenjacht en het fokken van vossen-jachthonden.

De Jack russell is een blaffende terriër. Met zijn geluid verjaagt de hond de vos maar zal hem nooit doden of verwonden. Tegenwoordig is de Jack russell een favoriet onder paardenbezitters en hondensport liefhebbers. Anderen vinden zijn onverschrokken persoonlijkheid, grenzeloze energie en draagbare formaat gewoon leuk. Het is één van de grootste terriërs.

Karakter

De Jack russell is een vrolijke, gedurfde, energieke hond. Ze zijn loyaal, intelligent en assertief en hebben uitstekende eigenschappen om een goede vriend te zijn. Maar ze hebben ook veel persoonlijkheid in hun kleine lichamen. Het ras is ongelooflijk intelligent, maar door zijn koppige aard kunnen ze moeilijk te trainen zijn.

Blaffende terriër

Omdat het een blaffende terriër is, kan de Jack russell luid zijn. Ook zijn verlangen om te jagen in combinatie met een hoog energieniveau kan een uitdaging voor u zijn. Ze zijn vaak vriendelijk tegen mensen, maar kunnen agressief zijn tegenover andere honden en elk dier dat op een prooi lijkt.

Hun grootste eigenschap is hun werkvermogen en hun sterke wil om te werken. Deze hond is het gelukkigst als hij gezelschap krijgt en iets te doen heeft. Graven is normaal voor een Jack russell en zijn jacht vermogen zit in hun aard.

Activiteit

Als u op zoek bent naar een rustige hond die van de bank houdt en niet zoveel activiteit nodig heeft, dan is de Jack russell terriër niets voor u. Het jachtinstinct kan niet uit het ras worden getraind. Ook heeft de Jack russell terriër veel beweging nodig. De hond wil heel graag ontdekken, jagen en lange wandelingen maken. Maak daarom trektochten, doe leuke spelletjes en geef hem beweging. Zo maakt u de Jack russell het gelukkigst. Zolang hij voldoende lichaamsbeweging en gezelschap krijgt, heeft u een gezonde, energieke hond die graag werkt.

Vachtverzorging Jack russell terriër

Zijn vacht is er in drie verschillende soorten:

Alle vachttypes moeten wekelijks worden geborsteld om losse haren te verwijderen. De gebroken en ruwe vacht moeten één of twee keer per jaar worden getrimd.

Training

De Jack russell terriër is een actief ras dat veel beweging en aanmoediging nodig heeft. De hond is een onafhankelijke denker en graag dingen doet op zijn eigen manier. Ze geven de voorkeur aan structuur en routine. Houd de trainingssessies kort om zijn interesse vast te houden. Herhaling is saai voor deze nieuwsgierige hond.

Het ras heeft vanaf jonge leeftijd een vaste training nodig om uw grenzen te begrijpen. Stel ze bloot aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw kleine vriend opgroeit tot een tevreden familielid. Maar vergeet niet dat u het jachtinstinct van de Jack russell kan wegnemen. Deze hond ziet kleine huisdieren instinctief als een prooi.

Grootte en gewicht

De Jack russell is een kleine hond met een compact en atletisch lichaam. Zijn gewicht zit  tussen zes en acht kg voor zowel mannen als vrouwen. Verder is hij tussen 25 en 30 cm hoog.

Kleur

De kleur van Jack russells zijn:

Zijn witte kleur helpt de jager de hond in het veld te zien.

Speciaal voor het ras

De Jack russell heeft een sterk instinct om te jagen en is misschien niet de beste vriend van katten of andere kleine dieren. Wees u bewust van de natuurlijke instincten van dit ras, zoals snuiven, rennen en graven. Een Jack russell terriër die graaft, heeft geen gedragsprobleem. Het zit in de aard van het ras.

Erfelijke ziekten

Dit ras is gezond en heeft een lange levensduur. Hij kan met de juiste zorg 13 tot 16 jaar oud worden. 

Mogelijke erfelijke ziekten zijn:

Voeding

Net als bij alle rassen, moet de hoeveelheid voeding gebaseerd zijn op de grootte, het gewicht en de algemene gezondheid van de hond. Maar nog belangrijker, aangezien het een zeer actieve hond is, moet de voeding passen bij zijn activiteitenniveau. Doe altijd wat het beste is voor uw hond en neem contact op met uw dierenarts als u twijfelt.

Type

Terriër honden

Vijf feiten over de Jack russell terriër

  1. De Jack russell terriër is een kleine terriër die zijn oorsprong heeft in de vossenjacht in Engeland.
  2. Het ras kreeg zijn naam van een dominee genaamd John ‘Jack’ russell, die een passie had voor de vossenjacht en het fokken van vossen-jachthonden.
  3. Hun grootste eigenschap is hun werk- en jacht vermogen; het zit in hun aard.
  4. De Jack russell geeft de voorkeur aan structuur en routine. Maar houd trainingen kort om zijn interesse vast te houden, anders vervelen ze zich.
  5. Training kan het jachtinstinct van de Jack russell niet wegnemen. Hij ziet andere kleine huisdieren instinctief als een prooi.